Szappanfőzés projekt + 1 tuti recept

Ez a téma nagyon izgalmasnak ígérkezik, így nem lepődtem meg, mikor többen erre voksoltatok, a „Miről számoljak be elsőként?” kérdésemre. Most elérkezett a megfelelő pillanat a beszámolóra, mert anélkül, hogy bármilyen nyomást gyakorolnék rád így kora ősszel, ha idén karácsonyra úgy döntesz, sk háziszappant ajándékozol, akkor ez talán az utolsó időpont mikor még érdemes belevágni a projektbe.


Most még van időd, egy próbaöntésre a külalak érdekében, majd pár hét után javítani az első próbálkozáson, ha szükséges. Amit októberben nem öntesz ki, az sajnos már nem készül el karácsonyig. A legegyszerűbb, hideg eljárással készült szappanoknak, minimum 1, de akár 2 hónap érési időre is szükségük van, míg használhatóvá, ajándékozhatóvá válnak.

Milyen receptet válasszak?

Arról már beszámoltam nektek, mit kutassatok elő a szekrény mélyéből, és egyáltalán hogy lehet a leggazdaságosabban megúszni a szappankészítő eszköztárat, meg úgy általában mire lesz szükségetek. Ha ezt áttanulmányoztátok és úgy döntöttetek belevágtok az alkotásba, akkor ajánlok Nektek egy egyszerű, mutatós, kipróbált tömbszappan receptet, amivel sikerélmény lehet már az első alkotás.
Sokan javasolják, hogy elsőként egy 100% olívaszappannal próbálkozzunk, de mivel ennek a leghosszabb az érési ideje, és félő, hogy puhasága miatt elsőre, rutintalanul még nehéz szépen kiszedni a formából. Én egy biztosabb receptet mutatok. Akár elsőre önthetsz szép, kétszínű szappant, mert mégiscsak fontos, hogy jól mutasson.

Miért kell többféle olaj?

Bázis a szappan alapja

Először is kell egy bázis zsír, amit akár 50-70%-ban is alkalmazhatsz. Ez képzi, majd a szappan alapját. Nagyszerű választás lehet erre az olívaolaj. Tudatos vásárlóként én pálmavajat nem használok, de erről már beszámoltam az előző cikk végén. Állati zsírt sem használok, mivel vegetáriánus vagyok, így ezekről nem tudok beszámolni báziszsírként. Az állati zsírnak viszont jellegzetes szagú szappanja lesz, amit többen kellemetlenként írtak le, beszámolókban. A pálmavajnak, pedig különösebb bőrápoló tulajdonsága nincs, az olívaolajjal ellentétben.
Habzás érdekében

A legtöbben habzó szappant szeretnének alkotni, így valamilyen telítetlen (szoba hőmérsékleten általában szilárd) olaj/zsír hozzáadása szükséges. Ezek nem csak habot képeznek, de keménységet is adnak az elkészült műnek, ami nem utolsó szempont. Kókuszzsír és kakaóvaj tökéletes választás, de figyeljünk, hogy a kókuszolaj 30% felett már túltisztít (száríthat), a kakaóvaj pedig 10% felett törékennyé, porladóssá teheti a szappant

Habot képez még a ricinusolaj, de ez nagyon elpuhíthatja a szappant, így igen kis mennyiségben ajánlott csak a használata (max 3-5%), én inkább hajmosó szappanba tenném.


Krémesség érdekében

A telítetlen zsírok fogják javítani a hab minőségét, tehát krémesíteni a szappant. 30% felett ezeket se használjuk, hisz akkor megint csak túl puha szappant kapunk. A kukoricacsíra olaj vagy a hidegen sajtolt napraforgóolaj tökéletes választás lehet.
 
Extrább olajok

Végül választhatunk, valamilyen a bőrtípusunknak megfelelő, egyéni problémánkra szabott értékesebb tápláló olajat. 5-10%-ban érdemes alkalmazni, pl: mandulaolajta, szőlőmagolajat, shevajat (sheából szappanba csak finomítottat érdemes)

Ezt sokan hívják superfat-nek , extra zsírnak, el nem szappanosított olajnak tévesen! Az igazság az, hogy hideg eljárásnál, a szappanosodási fázis legalább 1 hónap. Nem mi választjuk meg, hogy melyik olajrész ne szappanosodjon el. Sokan a lúg elkeverése után teszik a masszához, pedig ennek nincs jelentősége, hiszen az olajok nagy része úgyis a formában szappanosodik majd el (ezért is olyan nehéz elmosni a szappanmasszás, olajos keverőtálakat azonnal). A zsíroknak egyébként is vannak el nem szappanosodó részei, amik táplálják a bőrt.
Miért dolgozunk mégis 5%, de minimum 3% Superfattel?

A konyhánk nem egy labor! Így esélyünk sincs pontosan megállapítani az olajunk SAP-ját, tehát, hogy pontosan mennyi lúg is fogja elszappanosítani az adott olajat. Igen tudom, hogy van szappanrecept kalkulátor, amit én is használok, de gondoljunk csak bele hány féle márka, minőség, származási hely fordul elő a boltok polcain. Ezek alapján lehetetlen megállapítani a pontos SAP-ját, az éppen mi általunk használt olajaknak (pl: én is mindig más márkájú olívaolajat használok)
Sokan azt gondolják, hogy azért alkalmazunk superfatet, hogy az visszazsírozza a bőrünket, pedig valójában erre az olaj el nem szappanosodó összetevői is képesek. Ezért bolti szappannál, nem is beszélhetünk superfatről, hisz ott, laboratóriumi körülmények között pontosabb a számolás. Háziszappannál a biztonság érdekében, az egyes olajak eltérő el szappanosodási összetevője miatt alkalmazzuk, így biztosan nem marad bőrkárosító, szabad lúg a végtermékben.

Milyen minőségű olajra lesz szükséged?

Finomított, finomítatlan, extra szűz, hidegen sajtolt és még sorolhatnám a laikusok számára nem sokat mondó feliratokat, melyekkel ellátják az üvegeket, tégelyeket. Ráadásként hatalmas árkülönbségek vannak a különböző minősítésű olajok között. Iránymutatásként annyit azért hozzáfűznék, hogy régen avas szalonnából és hulladék zsiradékból főzték a szappanokat. Ebből kiindulva a feladatát, mi szerint a szappan tisztítson, valószínűleg tökéletes ellátja bármelyik olaj.

A drágább mindig jobb?

Nem, mert nem minden összetevő éli túl a lúgozást. Ha egy olaj/vaj a kísérő anyagaitól értékes, akkor hiába vesszük a drágább, finomítatlan változatot, mert azt a lúg többnyire nem hagyja épen. Ezért nem érdemes pl. finomítatlan sheavajat használni szappanba, azt inkább kend közvetlenül a bőrödre. 
Szappanöntéshez nyugodtan használjatok, jó minőségű (nem hidrogénezett), finomított (dezodorált, szűrt) olajakat,vajakat,zsírokat, hisz az olajsav összetételen a finomítás nem változtat.

Sütőolajat, margarint viszont semmi esetre ne használj, hisz ezekbe több adalék is kerül, így lehetetlen megállapítani az elszappanosítási számát.

Napraforgóolajból érdemes hidegen sajtoltat használni, mert értékes összetevőket tartalmaz a bőrre nézve is. Őszintén szólva a sütőolajként forgalmazott olaj, el szappanosodási összetevőjében nem vagyok biztos, mert abba olajkeverékek vannak, ilyet ne használjatok.


Itt van egy fantasztikus cikk az értékes napraforgó olajról, ami megmutatja, hogy helyes használat mellett, milyen egészséges és bőrtápláló olaj ez. Nálam újra szerelem a bőrápolásban, hisz komedogén indexe is 0, így mitesszeresedéstől sem kell tartanunk. Fantasztikus ápoló szappanok készülhetnek belőle.



Láthatjátok, sok mindenre kell figyelni egy szappanrecept megalkotásakor, de most mutatok egy bevált receptet, mellyel egy kellőképpen szilárd, jól tisztító, de nem szárító, szép szappant alkothattok.


1 kg zsiradékra írtam a receptet, de figyeljetek, hogy a formátokba a folyadék és a lúg is elférjen, tehát kicsit több mint, 1,5l masszával számoljatok.

Habzó-Ápoló Szappan Alaprecept Tudatosan:

  • 400g Olívaolaj (az enyém extra szűz volt, de ez nem feltétel)
  • 300g finomított Kókuszzsír (nem hidrogénezett)
  • 200g hidegen sajtolt Napraforgóolaj
  • 100g Kukoricacsíra olaj (az enyém hidegen sajtolt volt, de ez nem feltétel)
  • 380g desztillált víz
  • 141g NaOH
Kellőképp kemény szappan az eredmény. Ezt körömvirág szirmokkal színeztem.
Lépésről lépésre
  1. Mérjétek ki a zsírokat egy nagyobb, lehetőleg magas falú műanyagba.
  2. Mérjétek ki a 380g desztillált vizet (ha nincs, megteszi a csapvíz is, csak elötte forraljátok és hűtsétek le).
  3. Az olajokat tegyétek a mikróba melegedni 2 percre. 
  4. Vegyétek fel a gumikesztyűt, a száj maszkot és a védőszemüveget!
  5.  Mérjétek ki a 141g lúgot (NaOh).
  6.  Öntsétek a lúgot a vízhez, keverjétek el és állítsátok hideg vízbe az edényt, hogy gyorsabban hűljön.
  7. Ha az olaj és a lúg is 41 fokosra hűlt, öntsétek a lúgos vizet a zsiradékhoz, és kesztyűbe, botmixerrel keverjétek puding állagúra. Tudom, hogy sokan hígabbra hagyják (író fázis, mikor már megmarad egy pillanatra a csík benne), de akkor nem lehet olyan szép egyenletesen egymásra önteni a több színt.
  8. Ha színezni, illatosítani szeretnél (illóolajjal), azt most tehetted meg.

Külcsín, hogy testet öltsön az elképzelésed

Én egy szilikon, téglalap alakú, tömbformát használtam az öntéshez, így 10-12 szelet szappancsoda készült belőle.  A formát érdemes tálcára tenni, hogy mozgatható legyen.

  1. massza egyik felét öntsd a tömb aljára, majd a tálcát néhányszor ütögesd az asztalhoz, hogy szépen egyenletesen kitöltse a massza.  Mivel én kicsit tartottam tőle, hogy zöldes árnyalatot kapok, turmixszal elkevertem a masszában 1 kanál cink-oxidot, ami világosít. Zöldes színű süti szappan mégse mutat olyan jól. Így egy szép krémszínt kaptam, bár a natúr szappan eleve ez a sárgás krémszín, így mégis biztosabb. A bevezető cikkben már hosszasan leírtam, hogy a természetes színek mindig fakulnak az érés során, ezt ne feledjétek.
  2. A massza másik felébe elkevertem a vas-oxidot(rozsda,bordó pigment), hogy rózsaszín árnyalatot kapjak. Finoman adagold és közbe turmixold, mert így elegyedik szépen a szín. Ha már tetszik az árnyalat és számoltál a fakulással is, akkor mehet az előző réteg tetejére. Én műanyag kanállal oszlatom el szépen, hogy lehetőleg egyenes, vízszintes csíkot kapjak. Mivel eddigre már nem híg a massza nem kell annyira vigyázni. A vas-oxidot előtte diszpergálhatod is, tehát elkeverheted vízzel, hogy feloldódjon, mielőtt a masszához kevered.
  3. Ha más színt,formát szeretnél, nyugodtan kísérletezz. Egy kanál kurkuma sárgát, egy kanál cukrozatlan kakaó, bármennyire is csoki színű masszát, végeredményben tejeskávé színt eredményez.
    Frissen még csokipuding színű a kakaótól, de később világosodik.

Érlelés, azaz meddig kell várnod

  1. Ha a forma nem fából van, akkor először is fóliázd le és takard be egy konyharuhával vagy pléddel a masszát, hogy szép lassan hűljön ki. Nyáron nem kell melegen tartani, mert túl is tud melegedni.
  2. 1-2 nap múlva a szilikont húzd meg, hogy el tudod e választani a szappantömbtől. Ha minden oldalon elvált, húzz kesztyűt és egy mozdulattal nyomd lefelé a szilikon széleit, így előbújik a műved. Emeld fel, majd óvatosan szedd le az aljáról is a formát és egy nagy késsel szeleteld neked tetsző módon.
  3. Tedd sütőpapírral bélelt, kilyuggatott tetejű papírdobozba és egy hónap múlva már használhatók is a szappanszeletek. Időnként kesztyűbe megforgathatod, úgysem bírja ki az ember, hogy ne nézegesse őket. 

Próbáljátok ki a receptet. Ennyi útmutatás után már pofonegyszerű lesz megalkotni az első szappancsodát. Ha szeretnétek egy szeletet sütiszappant, akkor írjatok nekem a freedomprincess22@gmail.com-ra. 

Megnézhetitek a kész sütiszappanokról és fürdőgolyókról készült képeket itt>>>

Ezek a tudatos recept alapján készült , vegán szappansütik a fenti recept alapján készültek.
Ha érdekel, hogy tettem a habot a süti tetejére vagy egyszerűen tovább lépnétek egy szinttel, itt megtaláljátok a többi receptet is>>>

 Kommenteljetek nyugodtan, regisztrálni nem kell hozzá.

Ha kedvet kaptál a szappanozáshoz, iratkozz fel "rendszeres olvasónak" az oldalsávon fent a Tudatos Metropolitákhoz, jön a többi recept is. ;) 



17 megjegyzés:

  1. Lehet, hogy már volt erről szó, de nem lehetne Tőled venni ilyen csodás kis szappankákat? :) Olyan szépségesek <3
    Vagy esetleg, ha te nem árulsz, van valami tipped, jól bevált szappankészítőd, akitől rendeltél már? Én néha Mannázok, meg Lush-ozok, de azok olyan szörnyen drágák... :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Panni!
      Köszönöm, örülök, hogy tetszenek a szappanok, sok munkám van bennük, de minden percet megér. :)

      Írtam már Nektek többször, hogy ennyi egyforma szappan nekem se kell, így amit nem használ el a család, abból válogathattok Ti is. :) Aki szeretne szappant az írjon nekem a freedomprincess22@gmail.com-ra.

      Nekem sokféle szappanom van, de más sütiszappanost nem tudok ajánlani. Igen a Manna és a Lush nagyon drágák, de mindkettő állatkísérlet mentes, így amíg nem öntöttem szappant én is vásároltam tőlük és az Olivia Naturaltól is. Ma már csak a saját sütiszappanjaimmal fürdök. :)

      Törlés
    2. Nos írtam is, izgatottan várom az opciókat! :)

      Törlés
    3. Hú...lehet fel kéne már töltenem az újakat, hogy meg tudjátok nézni, de még nem volt időm megírni a cikkeket, képekkel, magyarázattokkal az elkészítésről, addig meg nem akartam feltölteni őket. Az meg hirtelen eszembe sem jutott, hogy valakit az nem is annyira érdekel, csak a kész szappanokat is szívesen látná, de küldöm az emailt, képekkel Mindenkinek aki ír, a freedomprincess22@gmail.com-ra. Neked már ment is Panni. :)

      Törlés
  2. Szia!
    Nagyon tetszik az oldalad, sok jó ötlet van rajta, és igazából ez alapján indultam el a természetes itthon készített kencék irányába :)
    Most éppen a szappankészítéssel próbálkozom, de nem tudom még, hogy melyik olajat mivel lehet kiváltani, hogy a hatás, állag ne nagyon módosuljon. Szeretném kipróbálni a fenti alapreceptedet, de nincs itthon kukoricacsíra olajam....lenmagolaj jó lehet helyette?

    Előre is köszönöm válaszod!

    Még sok ilyen szuper cikket! :)
    Üdv: Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi!

      Köszönöm, örülök, hogy tetszik az oldal és, hogy meghozta a kedved a kreatívkodáshoz. :)

      Bármilyen olajjal lehet helyettesíteni, csak figyelni kell az arányokra és MINDIG ÚJRA KELL SZÁMOLNI A RECEPTET, bármilyen kis változtatásnál. A lúg mennyisége változik, ha kicseréltek egy olajat! Ide tudjátok beírni, hogy megtudjátok, mennyi lúg kell a változtatott receptbe: http://creativiky.hu/program/receptszamolo.php

      Én lenolajat nem használok szappanba, mert az hamar avasodó fajta. A kukoricát helyettesítheted egyszerűen a hidegen sajtolt napraforgóval, csak számold át a receptet. :)

      Ha szeretnél értesülni az új cikkekről, iratkozz fel rendszeres olvasónak az oldalon bal fent, mindig örülök a visszajelzéseknek. :)

      További jó olvasást és sok sikert. Küldj majd az elkészült szappanról képeket. :)

      Törlés
  3. Szia! :)

    Most találtam rá az oldaladra, és nagyon tetszik! :)

    A kukoricacsíra olajjal kapcsolatban csak annyi kérdésem lenne (pálmaolaj és egyéb infók után), hogy mi a helyzet a génmódosítással??? Ehhez hogy viszonyulsz? Nem kötekszem, hanem érdeklődök, mert hasznosan elmagyaráztad a dolgokat, amit köszönök is. :)

    Illetve nem tudom, hogy használsz-e szójaolajat (szintén génmódosított gondok).

    Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kriszta!

      Örülök, hogy tetszik az oldal és köszönöm a témafelvetést, hisz így sarkalltál a téma utáni kutatásra.

      Elsődleges válaszom a kérdésed, hogy nekem semmi bajom a GMO- val, hisz az majd jelentősen csökkentheti az éhezést világszinten és nem maga a génmódosítás a "probléma" (pl ha szárazságtűrőbbé tesznek egy növényt gmo-val, az olyan mint a nemesítés, csak rengeteg időt lehet vele spórolni).

      Őszintén szólva vegetáriánusként, nevetésre késztet, mikor húsevők (nem rád gondolok, hisz nem tudom, Te az vagy e), tehát mikor húsevők engem riogatnak a szója (pl:tofu) fogyasztásának "nagyon-nagyon káros" hatásaival, miközben én megnézem a címkét és gmo-mentes szóját fogyasztok (mert az fehérje, amit érint a GMO), de egy húsevő minden esetben GMO takarmánnyal táplált állatok tetemét fogyasztja (gmo kukorica, gmo szója). Tehát húsevőként nem aggódnék ezen, hisz elkerülhetetlen. Ez volt a magánvélemény, de ennél azért jobban körüljártam Neked a témát, ezért is csak most tudok válaszolni. :)

      Tehát a génmódosítás a DNS-t és a fehérjét érinti (pl: búza sikér, a búza fehérjéje). Ezért a gmo növényből kivont keményítőt vagy ez esetben olajat, nem lehet genetikailag módosítani. Persze más kérdés ha a gyomirtó-rezisztensség aggaszt, de gondolom nem veszel mindenből biót, főleg nem szappanba.

      Magyarország elvileg "GMO mentes", de ugye ez csak annyit jelent, hogy nálunk tilos gmo növényt termeszteni (még az EU-ban engedélyezett kukoricát és burgonyát is, de ez egyébként is gazdaságilag fontos, nem az egészségünk miatt, csupán, mert így a gmo mentes termést drágábban tudjuk eladni külföldön), de a szabad kereskedelem elve miatt, a boltok polcain természetesen van GMO-s termék. Ezeket elvileg minden esetben jelölni kell a csomagoláson, tehát ha téged zavar, vegyél GMO menteset (pl: csokiból is, mert ez minden élelmiszernél előfordulhat).

      Végezetül szappanba főleg nem aggasztani a génmódosított növényből kivont olaj, ezen információk után, hisz még a nagyra értékelt xilit (álnéven nyírfacukor) is GMO kukoricacsutkából kivont termék. És sajnos az állati származékokon (hús, tojás, tej) nem is kell jelölni, hogy GMO takarmánnyal táplált állattól származik.

      Remélem tudtam válaszolni a kérdésedre, sajnos közzétett tudományos kutatásokra nem lehet teljesen alapozni a hatalmas lobbi miatt, hisz mindenki azt mutat ki, amit megrendelnek tőle.

      Végezetül belinkelek egy interaktív térképet, ami elég szórakoztató, érthető módon tálalja a GMO kérdést: http://www.gmoterkep.hu/

      További jó olvasást. :)

      Törlés
  4. Szia!

    Csodálatosak a szappanjaid! Hosszas kutatás, olvasás és anyagbeszerzés után végre én is elkészítettem az első szappanomat a te recepted alapján.. Kellemes csalódás volt, hogy minden a leírtak szerint sikerült, nagyon könnyű volt dolgozni a kész masszával.. Azt szeretném kérdezni, hogy mitől olyan szép fehér a "sütikéid" habja és hogy lesz olyan kemény? Én próbáltam habzsákból kinyomni, de nagyon folyós volt, kicsit még mixeltem rajta, de sokat az sem segített, úgyhogy cuki pöttyös szappankáim lettek így első körben.. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Viktória!

      Nagyon kedves vagy, köszönöm. :) Gratulálok az első szappanodhoz és üdvözöllek a tudatos szappankészítők világában.

      Épp tegnap osztottam meg Facebookon (https://www.facebook.com/tudatosmetropolita?ref=hl) a cikket, amiből minden kérdésedre kiderül a válasz, azért belinkelem ide is mindjárt. :) Ott leírtam 4 új szappansüti, részletes receptjét és elkészítési módját. Ha nem elég kemény a hab akkor még tovább kell mixelni. Ha lassan keményedik, hagy pár percet állni vagy tegyél a masszához 1 kanál étkezési keményítőt (egyébként ha ebbe kevered az illóolajat, tartósabb lesz a szappan illata). A hófehér habot titán-dioxiddal, esetleg cink-oxiddal(gyógyszertárben kapsz) lehet elérni, de mindent leírtam itt részletesen>>> http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/10/natur-szappan-szinek-formak-receptek.html

      További jó szappanozást! :)

      Törlés
  5. Nagyon tetszik az oldalad! A kérdésem az lenne, hogy a szappanrecepted kiegészíthető e 5-10% sheával, természetesen újraszámolva a kalkulátorral a többi hozzávalót? És így mennyi superfat a javasolt? A bőröm nagyon érzékeny, száraz és psoriasis is társul hozzá, ezért gondoltam a sheára. Köszönettel: Babett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Babett!

      Örülök, hogy tetszik az oldal. :)
      Persze, minden recept alakítható. A shea szappanba, azért már nem olyan ápoló, mint magában kenve, de nyugodtan tehetsz bele. Én 5% sf-et használok többnyire, de ezt is nyugodtan emelheted kedved szerint. :) A kalkulátor pontosan kiszámolja a lúgot, a recepttel kísérletezz bátran, amennyiben átszámolod. :)

      Törlés
  6. Szia Rita :)
    Mi a véleményed a kecsketejröl, mint alapanyagról?
    Hogyan lehetne belevarázsolni szappanba?
    Ha lenne ötleted, nagyon szivesen elolvasnám .
    Üdvözlettel Gabriella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabriella! Ezen az oldalon minden szappan recept vegán, ami azt jelenti, hogy nem használok semmi olyan összetevőt, ami miatt állatokat zsákmányolnak ki, így kecsketejet sem. :) Nagyon régen használtam egy kecsketejes szappanom, a véleményem, hogy büdös és egyébként nehéz vele dolgozni, mert megégeti a lúg.
      Üdv:
      Rita

      Törlés
    2. Szia! A kecsketejes szappan úgy nem ég meg, ha előtte lefagyasztjuk, és így dolgozunk vele. Azért is hasznos ez, mert nem mindig lehet frissen beszerezni. A fagyasztóból pedig annyit vehetünk elő, amennyi épp kell. A szaga valóban jellegzetes, nekünk pl nem büdös, ahogy a kecskesajt sem, más ránézni sem bír. (laktóz érzékenykét ezt a sajtot tudjuk fogyasztani - a kecsketejes szappan pedig az egyetlen, amit kisfiam bőre elvisel). Remélem tudtam segíteni a válasszal. Gratulálok a munkáidhoz, további jó alkotást kívánok!

      Törlés
  7. Szia! Szeretnék kicsit jobban belemerülni a szappankészítésbe....😊 Esetleg tudsz nekem segíteni? Van pár dolog amikre gondoltam, hogy beszerzem véleményedre lennék kíváncsi, hogy mit érdemes és mi az amit inkább ne vegyek....

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések