Problémás HAJ - Zsíros, viszket, korpás! Megsúgom, a csodasamponodtól.

2 naponta hajmosás. Unod, utálod, eleged van. Másnap már copfba kötnéd a hajad legszívesebben? De akkor meg viszket, és ha ez nem lenne elég még korpás és vékony szálú is? Mindent megveszel rá, hogy megnőjön végre, mégis mindig letörik? Tudom mit érzel. Hasonló cipőben jártam, mikor a fülem ekcémás lett a gyakori hajmosás miatt belefolyt sampontól. Az SLS-t nem bírta tovább tolerálni a bőröm. Jelzett ő a zsírosodással, de persze engem nem érdekelt, mostam tovább.  Mára a hajamnak van tartása és heti kétszer van hajmosás nap. Hogy többet költök e? Kevesebbet! Ráadásul megtaláltam az alternatívát az állatkísérletes samponom helyett. Hogy macerás e szappannal hajat mosni?  Mondom én, 2 naponta volt macerás és drága samponnal. Undi,zsíros tapintású elnehezült és kifésülhetetlen lesz e a hajam?  NEM! Elmesélem hogyan...

Kémia! Életedben először hasznodra válik! Jöjjön, az a bizonyos vegyület, ahogy meg is érted.

Vajon különbözik a samponod és a tusfürdőd? Okés, más illata és színe van, de vajon miben más a működése? Tovább megyek, vajon miben különbözik a samponod, a tusfürdőd, kutyasampon (bizony, ne csak magadra figyelj) a mosogatószered, az autómosód, mosószered és a zsíroldód, amivel konkrétan a tűzhelyed legdurvább odaégett zsiradék maradványait oldod fel? El kell hogy keserítselek a működési elvük ugyan az. A különbség a színe, az illata, de főképp a doboza! Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ha belegondolsz, minden esetben valamilyen zsíros szennyeződést szeretnél eltávolítani velük víz segítségével. Ehhez a művelethez egy tenzidre van szükség, méghozzá habképző tenzidre, valld csak be nyugodtan, hogy már te is bevetted , hogy az tisztít ami habzik is.
Az ipar válasza a szennyeződés problémára az SLS! 

Ugye te is csillogó, hosszú hajat szeretnél 

Hogy működik az SLS és mi vele a baj?
Ha a kémia még konyhanyelven sem hoz lázba és a miértek most épp nem érdekelnek, görgess a következő bekezdés címéig ;) 

A tenzid egyik fele a zsírokhoz, másik fele a vízhez kapcsolódik, tulajdonképpen összekötő anyag közöttük. Zsírkedvelő részükkel leoldják a bőrfelszínről vagy bármely más felületről a zsírt és a szennyező anyagokat, vízkedvelő része összekapcsolódik a vízmolekulákkal, így együtt le lehet mosni. Ez jól hangzik, hiszen általuk megszabadulhatunk a napi szennyeződésektől. Na de manapság nem találkozunk, éppen csak habzó tisztítószerrel. Ha ma kinyomsz egy borsónyit a hajsamponodból, elvárod, hogy az hatalmas habot képezzen, mert ehhez kötöd a tisztítás fogalmát. Így hát a baj az elvárásoknál kezdődik, mert bár vannak természetes habképző anyagok azok egy mai fogyasztónak nem elég habosak, egy profitorientált cégnem meg nem elég olcsók, így már kötik is össze a kellemest a hasznossal, jó lesz neked az olcsó SLS, legalább még több szépítő csodaszert veszel tőlük a hajadra, ha már tönkreteszik. Úgy is ők tájékoztatnak majd a csillogó reklámjaikból, hogy ez neked nagyon is jó, hiszen reklámra milliárdokat költenek, ha már a termék maga olcsó.

Tehát egy átlagos hajsamponnal és alapba az SLS tartalmú készítményekkel az a probléma, hogy minél jobban habzik, annál több zsír molekula tapad víz molekulához, márpedig ha ennyi zsírt szednek le a fejbőrödről és általában a bőrödről, az bizony kiszárad.

SLS tulajdonságai:

·   Olyan erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a tested felszínén található, a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát alkotó bőrfelszíni emulziót! Ezáltal megfosztják a bőrt saját immunrendszerétől.
·         Ezen vegyületek "áldásos" tevékenységének köszönhető nagy részben a száraz, húzódó érzés fürdés után, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a - sajnos már csecsemőkorban is jelentkező - ekcéma. Az SLS ugyanis kivonja a bőr olaj- és nedvességtartalmát.


 Ja, hogy a te hajad meg durván zsíros! Hát persze, itt zárul be az ördögi kör. A szervezeted okos, tökéletesen megtervezett és mindenre van válaszreakciója. Ha te agyonszárítod a fejbőröd, ő megpróbálja megvédeni a kiszáradástól ennek megfelelő mértékben visszazsírozza azt. Na most te durván kiszárítod az SLS-el így nincs más választása, mint egy faggyú túltermeléssel reagálni, hogy ne száradjon ki teljesen.

Ezért most nyugodtan nézd meg a zsíros hajra ajánlott csodasamponod, gyönyörű dobozán az összetevőket, amik közt sajnos teljesen biztos, hogy fogsz találni SLS-t. De azért segítek, ugyanis van ennek a vegyületnek több neve is, mert a kémia nem véletlenül bonyolult tantárgy.
A kozmetikumaink legnagyobb részében az alábbiakkal találkozhatsz:
·         Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
·         Sodium Laureth Sulfate (SLES)
·         Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
·         Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
Ha ezeket találod az összetevők között, az is mind az SLS-t vagy az SLES-t jelenti:
·         Sodium Dodecyl Sulfate
·         Sulfuric Acid, Monododecyl Ester, Sodium Salt
·         Sodium Salt Sulfuric Acid
·         Monododecyl Ester Sodium Salt Sulfuric Acid
·         A13-00356
·         Akyposal SDS
·         Aquarex ME
·         Aquarex Methyl

Most már tudod miért zsírosodik annyira a hajad, mikor te elvileg jó márkájú termékkel és rendszeresen mosod. Mivel mindenki szervezete más, ezért más válaszreakciót is fog adni. Így az SLS a válasz a száraz fejbőrre a húzódó bőrre és az ekcémára is.

Milyen egészséges alternatívát kínál Neked a kozmetikai ipar?


Nézzük a bőrbarát és szervezetet kímélő tenzideket:

·         Lauryl Glucoside
·         Sodium Cocoyl Glutamate
·         Sodium Cocoamphoacetate
·         Lauryl Glucose Carboxilate
·         Coco Glucoside
·         Disodium Cocoyl Glutamate

Ez az egyik lehetőséged, hogy ha olyan terméket vásárolsz amiben nem SLS, hanem a fenti vegyületek egyike van. Ezt használhatod nyugodtan a saját hajadon, moshatod a babád haját vele és a kutyus szőrét is.


De van még itt valami ,amit hétköznapi ember is megért, amivel már régen is tisztálkodtak:  

Növényi olaj.

Na ne szaladj hajat mosni rögtön az első kezedbe kerülő olajjal. Bár bármelyik hidegen sajtolt növényi olaj megteszi hajpakolásnak. ;)
De tisztításhoz szappant kell belőle készíteni! Persze ha szappant kéne jellemezni, valószínűleg a szárít lenne a leggyakoribb jelzője. Gondolhatnánk azt , hogy ez még jól is jöhet zsíros hajnál, de ne essünk az SLS csapdájába újra, tudod agyon szárításra, zsírosodás a válasz!

Nem egy szappan alakú tárgyra van szükséged, benne SLS-el, mert az valóban semmivel sem jobb az eddigi samponodnál.  A legtöbb bolti szappan szintetikus olajból (kőolajból) készül, de én növényi olajat mondtam ne feledd! 

Miből készül a valódi natúr szappan?
A valódi natúr szappan alapvető összetevői: növényi olaj, víz és lúg. Ezekhez adnak természetes adalékokat: agyagport, gyógynövényeket és természetes illóolajokat.

MINDEN ESETBEN ELLENŐRIZD

Ma már szinte semmit nem jelent a natúr felirat egy címkén.
Ellenőrizd minden esetben az összetevőket, hátul a címkén INCI lista! Ha olyat látsz amiről nem tudod, hogy mi: ne vedd meg, vagy nézz utána. A Sodium...., azt jelenti az összetevőknél, hogy elszappanosított, a lényeg utána van, hogy mi. Ha pl. egy növényi olaj, akkor az jó lehet. Ha Parfümöt találsz az összetevők közt, az lehet kétes eredetű, mert nem mindegy, hogy természetes vagy mesterséges, és az illatolaj sem megfelelő, mert csak az illóolajnak vannak jótékony hatásai.
A natúr szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg az olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja az olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant.
A természetes szappanban az alkáli só (önmagában is felületaktív anyag) savas közegben, természetes glicerinnel együtt van jelen. A növényi olajok meglepően hasonlítanak az emberi faggyúhoz, így megfelelően táplálják a bőrt. Ezek az olajok nemcsak a bőr számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, telített és telítetlen, illetve esszenciális zsírsavakat tartalmazzák, de rengeteg „elszappanosíthatatlan" anyagot, amelyek még a lúg hatására sem sérülnek. A lúg a kész, gondosan készített és megfelelő ideig érlelt szappanban már nincs jelen, mert a kémiai reakció az érlelés során kiteljesedik, s a lúg az olajjal/zsírral teljes egészében átalakul.
A természetes szappantól ne várd, hogy annyi habot képezzen, mint a kereskedelmi forgalomban kapható társa, a tisztító hatása viszont kiváló és ellentétben az előzővel, egyáltalán nem szárítja a bőrt.
Figyelem! Sajnos natúr szappan néven is találhatsz egyáltalán nem a fenti eljárással készült termékeket. Ilyenek például a préselt szappanok. Ez azt jelenti, hogy kész szappanforgácsot vásárolnak olcsón (általában Kínából), és azt préseléssel alakítják a kívánt formára. A címke szerint nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert, de ki tudja, mi volt az eredeti szappanforgácsban?

A valódi natúr szappan kiváló tisztítószere az emberi bőrnek. Nem oldja fel a bőr felületén található összes zsiradékot, csak a nem odavalókat. 
Ez is egy anionos tenzid, ami jót tesz főleg a zsíros hajnak, de jóval enyhébb, és bőrbarát, az SLS-el ellentétben.

Nehogy elriasszon, a natúr és természetes szó. Egy natúr szappan egyáltalán nem drágább, mint az eddigi hajsamponod, sőt...! Bioboltban könnyen hozzájuthatsz, de drogériákban is van natúr szappan. Ha a nagy választékot kedveled, rengeteg fantasztikus magyar szappankészítő cég van, de még csak nem is feltétlen szükséges tőlük választanod, mert rengetegen készítenek, otthon fantasztikus natur szappancsodákat, és jóval ezer forint alatt is hozzájuthatsz egy nagyon gazdaságos és szép szappanhoz.
Megragadnám az alkalmat, egy felhívásra! Ha natúr szappankészítő vagy, engedem, hogy belinkeld az oldalad megjegyzésben! Feltételekről legalul írok! :)
Mivel mosom én a hajam?
Szinte bármelyik natúr szappan jó, akár amit fürdéshez használsz. Vannak kifejezetten hajmosó szappanok, általában ricinus olajjal dúsítva, ami biztosítja a habzást. A különbség a hajmosó és a mosakodásra szánt házi natúr szappan között, hogy a hajmosó szappanban a növényi olaj minél nagyobb részét elszappanosítják, mert a hajat nem kell "visszazsírozni", mint a bőrt. Mivel a legtöbben szilikonos samponról térnek át, ez okozhat gubancokat kifésüléskor elsőre, hisz nem a megszokott könnyedséggel csúszik a fésű.

Én először egy épp, itthon lévő iszap szappant fogtam be hajmosásra, amit túl durva szemcsésnek éreztem a bőrömön, ezért, lett belőle hajmosó szappan. De a rozmaringos szappanokat nagyon ajánlom, mind hajhullásra, mind zsírosodásra, mert vérkeringés serkentő hatása van. Dió és menta vagy csalánfőzettel készült  szappanok, szintén tökéletesek hajmosásra. Egyébként bármelyik megfelel, amibe beleszerettél. Egy idő után úgyis több szappanod lesz a kelleténél, mert ki bír ellenállni, annyira szépek, mutatósak, illatosak. A többlet lehet a fürdőszobád dísze, a ruhásszekrényed illatosítója, vagy akár ahogy nekem is, a hajmosó szappanod.

A hajad először, lehet hogy nehezen kifésülhető vagy gyorsan zsírosodó lesz az átállás időszakában, főleg ha eddig szilikonos hajápolóval oldottad meg a kifésülést, amitől egyébként töredezett lesz  hajvéged.
Átállás időszakára javaslom a hajfánkos bejegyzést, ingyen van és nagyon jól fog jönni. ;) 
Hogy moss hajat szappannal?
Legegyszerűbb, ha a kádba vagy zuhanyba hajtod a fejed és bevizezed a hajad. Így nem kell félned, hogy a füledbe,szemedbe folyik majd a hab és a víz. A szappant is vizezd be és legegyszerűbben a hajadon dörzsölve tudod felhabosítani, ha egyáltalán habzó szappant választottál. Ha egy szappan ricinus olaj tartalmú az jó eséllyel habzik is valamennyire, még ha natúr is. Azt azért tudnod kell, hogy nem akkor tisztít valami, ha habzik, így legegyszerűbb ha nem várod el, hogy habos legyen a szappan. Elsőre meglepő lesz, de meglátod, hogy hab nélkül is tiszta lesz a hajad!
Természetesen itt is, akár a bőrödnél, válaszd a hajtípusodnak megfelelő szappant.
Zsíros hajra: iszap, rozmaring, teafaolaj, dió és csalánlevél vagy levendula illó tartalmút válassz. 

Szárazra hajra: olívaolajasat, geránium illóval, dió főzet minden hajtípusra tökélets

Ha a szerencsések közé tartozol és normál hajad van, válassz egy neked tetsző illatút, mondjuk citromfű vagy menta kivonattal, hogy frissítő is legyen a hajmosás, persze ezekkel a natúr szappanokkal nyugodtan mosakodhatsz, és arcot is moshatsz velük, így még többet spórolhatsz.

Korpás hajra: Úgy vélem a korpás fejbőrt, érdemes koptatni. Ami hámlik az le is fog jönni, csak idő kérdése, és akkor már jobb előbb túl leni rajta. Így hasznos lehet egy-egy durvább szemcséjű testradírozó szappannal próbálkozni, főleg ha a nagyon dús hajkorona miatt, nem tud észrevétlenül hámlani a fejbőr. Azt tudnod kell, hogy a korpát legtöbbször egy gombás fertőzés, jobban mondva a gombák elszaporodása okozza. Ezért nagyon hasznos, ha gomba ellenes illóolaj tartalmú szappant használsz. Gomba ellenes, gyakran használt illóolaj pl. a teafa és levendula illó. A neem olaj is jó gombaölő hatású, csak ezt ritkábban találod meg szappanban.  

Ekcémára és egyébként minden már felsorolt problémára jó lehet a kecsketejes szappan is. Ekcéma esetén, a kecsketejes levendulás szappan jó hatású lehet, mivel a levendula csökkenti a viszketést is.
A legfontosabb, hogy a szappan nem jön ki csupán vízzel a hajadból. A lúgos kémhatású vegyületet valamilyen savval kell kiszedned. Jó hír, hogy ez olcsóbb lesz, mint az eddigi balzsamod. Én almaecetet használok, ez 5%-os. Használhatsz frissen facsart citromlevet vagy sima ecetet, is, de ebből is a gyengébb változatot.
Szükséged lesz egy lavórra, mert a legtöbben, ott hibáznak szappanos hajmosás után, hogy mindössze leöblítik, egy savas keverékkel a hajukat. De ilyen könnyen nem lehet kioldani, amit percekig dörzsöltél bele a hajadba. A szappant mosd ki erős vízsugárral, majd áztasd egy lavór savas kémhatású vízbe a hajad, ugyan annyi ideig amennyi ideig mostad, közben dörzsöld és mosd, mint a szappannal tetted. Aztán már a te dolgod ,hogy kiöblíted e újra az ecetet tiszta vízzel, én mindig kiöblítem. A natúr szappantól tartása lesz  hajadnak, az ecettől meg fénye.
Hajöblítő recept:
·         3 evőkanál 5%-os almaecet
·         3 liter kellemes hőmérsékletű víz (tapasztalat: zsíros haj ellen a hideg víz jobb)
·         1 lavór (én a mosógép tetejére készítem, még a szappanos hajmosás előtt)
+TIPP
Tegyél neked tetsző illatú, vagy hajtípusodnak megfelelő illóolajat az öblítő vízbe. Így nem csak illatos lehet a hajkoronád, de a szappan hatását is fokozhatod. A bőrbarát tenzides samponba csepegtetve is gyógyíthatod velük a hajad.
·    töredezett hajra: rózsafa, narancsolaj, rozmaring
·    zsíros hajra: teafaolaj, citromfűolaj, ylang-ylang, rozmaring
·    korpás hajra: rozmaring, levendula, teafa
·    
hajhullás, kopaszodás: levendula, rozmaring
·    száraz hajra: levendula, geránium
·    szőke hajra: citrom illóolaj
·    barnás hajra: rozmaring vagy rózsafa
·    vöröses hajra:  narancsolaj

·    hajnövekedés serkentésére: rozmaring

Illatosító, zsírosodást késleltető öblítő recept

Arány: 2 liter hideg vízhez 2-3 csepp 100%-os hígítatlan illóolajat adagolj
Én ezt is lavórban keverem ki és áztatom a hajam 1 percig, de akár műanyag flakonban is összerázhatod, amivel leöntöd a hajad.  
Pl. citrom, ylang-ylang, levendula használatával késleltetheted a zsírosodást.
A fent említett illókból, bármilyen problémára keverhetsz ilyen öblítőt, akár csak a hajad illatosítására is, bár ha jó illót használsz, akkor annak el fog illanni az illata.


Ha hosszú a hajad, könnyen előfordulhat, hogy bár a hajtöved zsíros, a hajvégeid szárazak. Ezzel is csak meg akar védeni a szervezeted, sokat segíthetsz, ha egy természetes sörtéjű kefével gyakran átfésülöd az hajad a tövektől egészen a végekig, így eloszlatva a zsírt rajta.
Ha mosás után  előre hajtott fejjel szárítod meg a hajad, először meleg, majd végül hideg levegővel és így várod meg míg teljesen kihűl, akkor nem lesz lapos a hajkoronád. 
Légy kitartó és meglesz az eredménye. Sok sikert.
Kipróbáltam:

Sütiszappanok tőlem Nektek

Saját szappanról természetesen nem írok ajánlást, én ezt a mignon samponszappant használom hajmosásra és nagyon szeretem. Zöld dió macerátummal és diólevél főzettel készült, ami nagyon jót tesz a zsíros hajamnak, de száraz hajú használók sem panaszkodtak. A ricinus olaj tartalma miatt nagyon jól habzik. A kakaóvajtól szilárd, a kókuszvajtól kíméletesen tisztít, de van még benne hidegen sajtolt napraforgó olaj (tele E vitaminnal), szűz kukoricacsíra olaj és extra szűz olívaolaj. A máz bió citromhéjjal készült. Ha ilyet szeretnétek a freedomprincess22@gmail.com-ra írhattok. Ha van kedvetek nézzétek meg a többi képet is>>>
Bal oldali a Hajmosó Mignon.
Csillagánizs Anita háziszappanjai

Aki eddig attól tartott, hogy a szappan majd húzódó száraz érzetet hagy a bőrén, annak nagyon ajánlom Anita szappanjait, mert én egyenesen hidratáltnak éreztem a bőröm utánuk. Csodaszép jól habzó szappanok. Nézzetek körül Nála.

Bikesoap Dorottya háziszappanjai:

Bevallom Dorca szappancsodái már ránézésre elbűvöltek. Igaz,a tömbből vágott kocka alakú szappanokat praktikusabbnak tartom, de ki tudna ellenállni egy igazi sütiszappannak? Ezek a szappanok nem habzanak, inkább krémjük van, és finom illatuk, jó sütihez méltóan. Azt kell mondjam ez a legjobb módja, hogy rászokjon valaki a szappanhasználatra, hisz ki nem hagynám az esti arcmosást, mikor egy csodás szappanbonbon vár a fürdőben, ami ráadásul kíméletesen és tökéletesen tisztít. Nézzetek körül Nála.


FELHÍVÁS NATUR SZAPPAN KÉSZÍTŐKNEK!

                                                                       Nálam, ezen bejegyzés alatt, megoszthatod, hozzászólásban a natúr szappan értékesítő oldalad.

Ezzel szeretnék segíteni az olvasóimnak, hogy könnyen találjanak, megbízható, kedvező árú, natúr szappant.

Feltételek:
- Szappanjaidat kizárólak természetes olajokból és vajakból készíted, kizárólag 100%-os hígítatlan illók és egyéb természetes összetevők pl: agyagok hozzáadásával. (a márkákat is tüntesd fel kommentedben vagy az oldaladon)
- Az oldaladon legyenek szépséges képek és leírás a szappancsodáidról
- A szappanok ára 1000Ft/100g alatt kell legyen postaköltséggel együtt, vagy személyes átvétel legyen lehetséges
- Ha küldesz nekem, mintát, esetleg tesztelős bejegyzést, megbízható eladónak tüntetlek fel a kommented alatt.
Minden linket tesztelek, a szerint, hogy zökkenőmentesen tudok e rendelni, megtalálok e minden információt a szappanokról és megfelelsz e a megadott árkategóriának.
Link megosztással kapcsolatos kérdéseiteket feltehetitek kommentben vagy e-mailben. :)

A kipróbált szappanokról csináltam saját képeket és a linkeket is beillesztettem 
Nektek, feljebb ezeket látjátok, hogy ne kelljen a hozzászólások közt keresgélnetek.


Kommenteljetek nyugodtan, ha kipróbáltátok a szappanos hajmosást, vagy kérdésetek van, regisztrálni most sem kell! Rendszeres olvasónak, bal fent tudtok feliratkozni egy kattintással.

58 megjegyzés:

  1. Engem érdekelne, meg az is, hogy miért nem fejezed be a bejegyzést, ha már egyszer megírtad az elejét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs elég időm posztolni, így azon bejegyzések befejezése élvez előnyt, melyekre van érdeklődés. Most kérésedre ez kerül fel mielőbb. Jó tájékozódást. :)

      Törlés
  2. Ugyan csak hobbi szappanfőzők vagyunk, kisebb helyi vásárokban már árultuk is a szappanjainkat. Ha van rá igény, rendelésre is készítünk :)

    Én az alábbi szappant használom hajmosásra. Nem tudom, hogy az én hajam-e az oka, de csak bő vízzel mosom ki, nem igényel külön ecetes öblítést, ellenben a "sima" mosakodásra készített szappanjainkkal.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=432852813481698&set=pb.304123379687976.-2207520000.1395862048.&type=3&theater

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük Anita! Csodaszépek a szappanjaid. Lányok ajánlom figyelmetekbe, Anita hajmosószappanját, ha macerásnak tartjátok az ecetes kiöblítést. :)

      Törlés
    2. Aaahw, köszi az infókat, csajszi. :) Nagyon jól jönnek, alig várom, hogy reggel bevessem őket. Csak így tovább! (esetleg a vesszőkkel lehetne még vmivel javítani a szuperjót, de nem akarom grammarnaziként rontani a hangulatot)
      Üdv ;)
      Szandi

      Törlés
    3. Köszi Szandi. Ha esetleg vállalsz cikk javítást, én nagyon szívesen tárgyalnék veled ez ügyben. A nyelvtanom világ életemben pocsék volt. :D De A word elvileg ellenőrizte, de igyekszem. :) Jó próbálgatást és olvasást Neked. :)

      Törlés
  3. Szia! :)
    Ha én most szeretném elkezdeni a hajmosást szappannal, akkor megfelelő lenne a dm-ben vásárolható Alverde natúr szappan erre a célra?
    És a későbbiekben átállni a hajmosó szappanokra.
    Találtam 2 oldalt, ahol szerintem olcsók a szappanok:
    - http://www.zoldbolt.hu/
    - http://www.phytokert.hu/

    Pl. a kecsektejes szappan megfelelne hajmosás céljára a későbbiekben?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Utána néztem neked pár dolognak. :) Az általad kérdezett szappan, akármennyire is annak hirdetik, én nem sorolnám a natúr szappanok közé. A natúr szappanban, ahogy a cikkben is szerepel, többek között csak természetes illóolaj van. És az illó bizony nem keverendő össze az illatanyaggal, mert annak nincs jótékony hatása, csupán illata, így ne ezt válaszd. A kecsketejes szappan jó alap lehet bármilyen célra, ha nem kifejezetten növényi szappant keresel. De ennél szerintem menj egy lépéssel tovább, próbálhatod a kecsketejes szappant, de legyen benne még valami hatóanyag, ha mondjuk zsírosodik a hajad, a cikkben is olvashatsz tippeket minden típusra, ekkor pl legyen levendulás kecsketejes az a szappan. Mert a levendula kellemes illata mellett, szabályozza a faggyútermelést és antibakteriális hatása is van. Egyébként a kecsketejes szappannak magában nincs valami kellemes illata, de próbáld ki. Az általad linkelt oldalakon nem találtam megfelelő terméket, ezek továbbértékesítő oldalak, de már rajta vagyok az ügyön, hogy keressek nektek megbízható natúr szappan készítőt, akit nem drágítanak a viszonteladók, és első kézből olcsón szerezhettek majd be tőle szappant. Várom a mintáikat, kipróbálás után megosztom veletek a megbízható linkeket. :)

      Törlés
    2. Köszönöm a választ!
      Úgy vélem, hogy nem zsírosodik gyorsan a hajam, bár nem tudom, hogy mi számít "gyorsnak", mindenesetre én 4-5 naponta mosom a hajamat, a fodrász szerint ez ideális.
      Hosszú hajat szeretnék, ezért inkább valami olyasmi szappan kéne, amiben van valami hajnövekedést segítő növény vagy valami más. Régebben a ricinusolajat próbáltam, de mivel kifejezetten olaj, ezért nekem nagyon macerás volt kimosni a hajamból, úgyhogy ez a próbálkozás nem is tartott nálam sokáig.
      Jó lenne, ha sikerülne találni natúr szappan készítőt, aki tényleg jó áron árulja a szappanokat :)

      Törlés
    3. Akkor most próbálj ki olyan szappant, amiben el van szappanosítva a ricinusolaj. Ha növeszteni szeretnéd a hajad, a legjobb neki, ha nem roncsolod SLS-el. Serkentsd a fejbőröd vérkeringését rozmaring illóval. Mondom rajt vagyok az ügyön, hogy tesztelt készítőtől ajánlhassak. ;)

      Törlés
    4. Rozmaring illót csak szappan formájában tudom felvinni a fejbőrömre, vagy van esetleg más ötleted is?:)

      Törlés
    5. Hisz ott van a cikkben a +TIPP, olvasd el még egyszer a végén van. :) Teszel 100%-os hígítatlanan illót vízbe és azzal öblíted hajmosás után. ;)

      Törlés
    6. Nos, kipróbáltam pár hónapja én is a szappannal való hajmosást, azóta csak azt használok, de úgy érzem, hogy szárazabb és alig kifésülhető lett tőle a hajam. Nem tudsz ajánlani esetleg valami hajmosás utáni kifésülő-sprayt? :/ Viszont pozitívum, hogy a hajam visszanyerte az eredeti göndörségét (bár ez attól is lehet, hogy januárban volt utoljára festve a hajam, előtte pedig 1-2 havonta, kb 3 éve folyamatosan).
      Egyébként Csillagánizs Anita normál hajra való szappanát használom, és meg vagyok vele elégedve...:) A hajam így kibírja 5-akár 6 napig hajmosás nélkül, előtte pedig már a 4.nap után éreztem, hogy muszáj megmosnom. A szappan illata még a következő hajmosásig is érezhető a hajamon, és ez nálam sokat jelent, szóval csak ajánlani tudom bárkinek ;)

      Törlés
    7. Örülök, hogy bevált a szappanos mosás és kitolódott a hajmosások közötti idő Nálad is. Én már írtam itt valamelyikőtöknek, hogy semmiféle balzsamot nem használok hajmosás után, csak az ecetes öblítést. Ha ápolni akarom a hajam, pakolást alkalmazok. Kókuszolajjal vagy esetleg olívaolajjal bekenem a hajam mosás előtt. Mivel neked nem volt szimpi a ricinus olajos pakolás sem, azt ajánlom szerezz be egy kis argánolajat, és pár cseppet oszlass el a még vizes hajadon a mosás után. Ez biztosan nagyon jól ápol, bár nem tudom mennyire lesz zsíros hatású a hajvéged, de a göndör haj egyébként is szárazabb. Próbáld ki, várjuk a tapasztalataidat. :)

      Törlés
  4. Szia!
    Én most rendeltem a Borzaszappantól. Az van ráírva a szappanokra, hogy 2 évig őrzik meg a minőségükst. Viszont az összetevők közt nem láttam tartósítószert,vagy azt fel sem tüntetik?:( konkrétan levendulás kecsketejeset, mézes körömvirágosat,olívásat, gyógynövényest,

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Nem ismerem az általad említett gyártót, bár most rákerestem, de ezt tőlük tudod biztosra megérdeklődni. Egyébként az illóolajoknak természetes tartósító hatásuk is van és a shevaj pl. egy nehezen avasodó fajta, ahogy néztem ezekben a szappanokban van ezekből. Vannak egyébként más természetes tartósítók is mint pl az E vitamin. Nem feltétlenül van mesterséges tartósító a szappanodban, csak mert az írták rá, h 2 évig eláll. Ezen felül, a szappanban az olajok nagy része elszappanosított formában van jelen, és csak egy kis részük marad elszappanosítatlan formában, hogy visszazsírozza a bőröd. :)

      Törlés
  5. Sziasztok!

    Nagyon jó bejegyzés, örülök, hogy megszületett! Egy ideje már én is szappant használok magamon tetőtől-talpig, és körülbelül egy éve elkezdtem itthon készíteni is őket. Mivel nagy a kísérletező kedvem, ezért persze van fölösleg is azon felül, hogy a család és a barátok is kapnak belőle. Mi is már többször vittük ki őket kis vásárokba, szoktam a blogomon nyereményjátékot is indítani, de külön oldaluk nincs, mivel ez csak hobby. Érdekes, hogy volt olyan ismerős, akitől azt a visszajelzést kaptam, hogy nem habzik és ezért nem jó. (Ezért is örülök a cikknek, mert ezentúl lesz mit az "orruk alá dugni" a hasonló kötekedőknek. )

    Ha viszont valakit érdekel, és szívesen kipróbálná olcsón a szappanokat, akkor szívesen küldök egy listát az aktuális "készletről", 300 ft darabja, 80-100 gramm körüliek (ahogy szikkad, úgy lesz egyre könnyebb, úgyhogy ezt nagyon nehéz belőni). Mint az árból is láthatjátok, nem ezen próbálok meggazdagodni, de nem lehet csupán 1-2 darabot készíteni, amire nekünk szükségünk lenne, és tényleg szeretek mindig újabb és újabb összetevőket kipróbálni.
    Csak növényi olajokat használok, illóolajat is már egyre ritkábban, ezen kívül egyéb növényi összetevőket, főzeteket, teákat, és a legtöbbhöz saját kecskénktől lefejt kecsketejet.

    Itt megnézhetitek az eddigi nyereményjátékokat, azért ezeket linkelem, mert főleg itt van kép a szappanokról:
    http://mypolarbear.blogspot.hu/2013/12/christmas-giveaway-karacsonyi.html
    http://mypolarbear.blogspot.hu/2013/04/giveaway.html

    E-mail: bikesoap@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Dorca!
      Köszönöm az elismerő szavak, csoda szépek a szappanjaid.
      Most nem fogom törölni a linked, de írtam Neked e-mailt, kérlek olvasd el. :)

      Törlés
    2. Elkészítettem az "oldalt" a szappanoknak, és el is postáztam őket, remélem még a héten megkapod! :)

      http://mypolarbear.blogspot.hu/2014/02/bikesoap.html

      Törlés
  6. (Beleolvastam a blogodba, más cikkeket is, és gratulálok, nagyon színvonalas! )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves vagy, igyekszem a jövőben is alaposan körüljárni a témákat. :)

      Törlés
  7. Szia!
    még csak két alkalommal mostam szappannal a hajam, de szárítás után is elég zsíros/olajos hatású.. van tartása, látszik hogy frissen mosott, mégis zsíros, de ennél jobban nem tudom kiöblíteni. valamit rosszul csinálok? vagy az átállási fázis ennyire durva?

    almaecetes vízzel is "megmosom" szappanozás után, jól kiöblítem minden lépés után.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Valóban a hajad 2 mosástól nem fog még átállni. :) De ha jól kimosod, akkor lehet, hogy át kéne gondolnod a szappant. Kimondottan hajmosásra van? Ki tudod deríteni, hogy mennyi az elszappanosítatlan olaj benne, ami a bőröd visszazsírozására van. Tudod amivel a hajad mosod, abba nem baj, ha teljesen el van szappanosítva az össze olaj. :) A gyártója ezt biztosan meg tudja mondani. :)

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszod!:)
      A dm-ben vettem, az összetevők teljesen természetesek, leellenőriztem, a csomagolását már kidobtam és nem emlékszem a nevére..de azt tudom hogy nem volt feltüntetve rajta hogy kimondottan hajmosásra való. Viszont a héten fogok kapni házilag készített szappant, lehetséges hogy azzal már nem lesz ilyen probléma.. :)

      Törlés
    3. Hát úgy valóban nehéz, utánanézni, ha nem emlékszel. Próbálj meg olyat beszerezni, amiben teljesen el van szappanosítva az olaj, házi készítő ezt biztosra meg tudja mondani. :) Sok sikert, várjuk a tapasztalatokat. :)

      Törlés
    4. Az első pár (kb 5) mosásnál nekem is zsíros hatású maradt a hajam, de kibírtam ezt a pár hetet, vagy másfél hónapot, amíg átállt a hajam, aztán pedig kipróbáltam Anita szappanjait (https://www.facebook.com/csillaganizs.haziszappan) ami nálam tökéletesen bevált ;)

      Törlés
  8. Kedves Rita!

    Először is szeretném megköszönni az írásod, nagyon hasznos és jól jött most :)
    Csak az lenne a kérdésem, hogy ez a bizonyos "átállási idő" körülbelül mennyi? Nyilván mindenkinél változó, de például Te mit tapasztaltál?
    Előre is köszönöm a válaszod :)

    Gabi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Gabi!
      Szerintem a hetekig való reménykedés és hitegetés felesleges. Attól függ milyen problémát szeretnél megoldani, vagy van e egyáltalán probléma? Pl: korpa vagy egy zsíros haj. Én mindenképp azt mondanám, hogy ha a hajad zsíros tapintású marad akár elsőre az baj! Első alkalommal is. Tehát az átállás időszaknak ne tudjuk be, h ha zsíros marad a haj mosás után! Akkor a szappan összetevőiben, vagy a teljes kimosás hiánya a hiba. A tünetek felerősödése az átállási időszak és nem mindenkinél van ilyen. Pl jobban korpázik a hajad vagy hamarabb zsírosodik be a szokottnál.Ettől nem kell félned, inkább olvasd el a cikkben is említett hajfánkos cikket is, mert nem az a megoldás, h akkor minden nap hajat moss, pont, hogy mindig kitold egy nappal. ;) http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/02/nem-volt-idom-hajat-mosni-de-ma-nagyon.html

      Törlés
    2. Köszönöm a válaszod :)
      Igen, az a problémám, hogy hamar zsírosodik a hajam és kicsit korpás is. Eddig kétnaponta mostam, most próbálom kitolni mondjuk három napra vagy heti két alkalomra, de persze a második nap végén már zsíros és nagyon bosszantó. Persze sampont váltottam és ellenőriztem az összetevőit is, azzal nincsen gond. De igazából még csak vasárnap kezdtem, nem várom azt, hogy jövő héten már egészséges hajam legyen, csak kíváncsi voltam, hogy körülbelül mennyi az az idő, mire a hajam is megszokja ezt a változást.

      Törlés
    3. A korpát gomba okozza. Antiszeptikus gombaellenes hatású teafa, cédrus, rozmaring (hajnövesztőknek tuti tipp) zsírosodásra is jók, de csökkenti a zsírosodást és csillogást ad a hajnak az ilang-ilang illóolaj. Ezek vagy bármilyen keverékük, hajöblítőnek rajt hagyva, vagy szappanban jótékony hatásúak lehetnek, és gyorsítják a folyamatot, próbáld ki. :) Nem kell azért túlzásba esni ezek erősek, pár csepp elég belőlük, még ha többfajtát is használsz, ahogy fent is olvashatod, ne adagold túl. :)

      Törlés
  9. Remélem semmilyen szabályt nem szegek meg, ha ezeket leírom: én Mannaszappant veszek egy ideje, abból is az 'Egészséges tincsek' szappant, ami kifejezetten hajra van.
    Azért őket, mert nekem az is fontos, hogy semelyik összetevő ne származzon olyan helyről, ahol állatokat teszteltek, és ez náluk garantált.
    Amúgy, a dm-nek van a sajátmárkás Alverde termékcsaládja, az is tök jó kompromisszum. A samponjaikban nincs egyik SLS cucc sem, direkt megnéztem, csak azok amiket a bőrbarát tenzidekhez írtad. Meg az ezen kívül is minden-vacak-kőolajszármazék-ésegyéb mentes :))
    Nagyon jó bejegyzés! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manólány!
      Köszönöm, örülök, hogy tetszett. Annyit hozzátennék, hogy nekem is van Mannám, de ők annyit költenek reklámra, hogy drágák lettek. Nekem is fontos az állatkísérlet mentesség, hisz pont ezért használok ma már natúr kozmetikumot, persze közbe meg is szerettem, de ez volt a fő szempont. De szerintem nem kell külön kiemelnünk a Mannát, mert a natúr szappan összetevőit alapba, nem tesztelik állatokon, gondolj csak bele, egy sheavajas szappan akárhol készül kísérletmentes. Jók a termékeik, de árérték arányba azért van kivetnivaló, mert ha az a cél, hogy megmutassuk valakinek a jó irányt, nem lehet azzal kezdeni, hogy vegyen egy szappant 2ezerért, mert pk is van hozzá ugye. Az Alverde is jó lehet, de hatóanyagba elmarad a natúr szappanoktól, azért olcsó mert bár nem károsak az összetevők, de nem is hasznosak, egyébként a drogériában vásárlással meg megint csak hozzájárulunk a kísérletes termék forgalmazók vagyon gyarapításához.Nézzetek körül azért a Mannánál, mert magyar, mert gyönyörű és mert rengeteg hasznos infó van az összetevőkről az oldalukon. :)

      Törlés
  10. Kedves Rita!
    Én a napokban szereztem be egy vásáron, egy háziszappan-készítőtől diófalevél, csalánlevél és apróbojtorján főzetes hajmosó szappant. Én is szeretném kitolni a hajmosások közt eltelt időt, illetve töredezett is a hajam. Azt szeretném megkérdezni, hogy normális-e, ha kicsit nehezen fésülhető a hajam háziszappannal való hajmosás után? (még csak nemrég kezdtem használni) Fog ez változni esetleg? Illetve kifésülő spray-t fújhatok a hajamra, vagy az csökkenti a szappan hatását?

    Előre is köszönöm a választ, nagyon bezsongtam most ezektől a háziszappanoktól, és gratulálok a bloghoz, nagyon-nagyon érdekes!

    Timi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      Köszönöm, örülök, hogy számodra is érdekes információval szolgál a blog. Iratkozz, fel, ha gondolod, sok érdekes cikk van még készülőben és csak akkor kaptok értesítést, ha új cikket rakok fel.
      Válaszolva a kérdésedre teljesen normális a nehezen fésülhetőség, erre a magyarázat pedig a szilikon. Legtöbb, sampon,balzsam,kifésülő készítmény szilikon tartalmú, ami az ember lányát hozzászoktatja, hogy a haján márpedig átcsússzan a fésű csak úgy. A szilikon viszont nem ápolja a hajat, pont hogy töredezett lesz tőle. Egy réteget képez a hajadon, úgymond bevonja azt és ezért érzed, hogy könnyen kifésülhető. Ne tegyetek szilikont a hajatokra! Én őszintén szólva már semmit nem teszek rá és nem érzem, hogy szükséges lenne, lehet ez szokás kérdése is, az előtt meg voltam győződve, hogy nem ápolt a hajam balzsam nélkül, pedig tévedtem. A kifésülést ritka fogú fésűvel a tarkónál kezd, ha a hajad vége is gubancos akkor azt bontsd ki először tincsenként és mindig felfele haladj, sose kezd fejtetőnél. Nem kell kifésülő spray, bár elismerem, hogy kezdetben a nedves hajvégemre kentem, a testápolásból kezemen maradt kókuszolajat. Kisujjnyinál nem többet! Csak hajvégre mert zsírosít, már ezt sem használom, balzsamként (max pakolásba mosás előtt) de próbáld ki neked is segíteni fog. :)

      Törlés
    2. És mindig öblítek almaecetes vízben, majd végül illós vízben is. Nekem ettől selymes, fényes a hajam. Töredezett hajra a rózsafa illót ajánlom, de mindenképp hígítatlan illó legyen. ;)

      Törlés
    3. Köszönöm a választ, nagyon sokat segítettél! :)) Kíváncsi leszek hosszú távú használatnál milyen eredményeket fogok elérni a háziszappannal :)

      Törlés
  11. Szia Rita!

    Pár hete szappannal mosom a hajam. Elég hosszú, a hátam közepéig ér és félig le van nőve a festés. Teljesen ombre hatású. Ahol már a saját hajszínem van, ott nagyon lágy és selymes hajam. Viszont ahol még a festék rajta van, eléggé száraz és összeragad.. Minden alkalommal kiöblítem almaecetes vízzel.
    A hajvégi szárazság csak átmeneti lehet vagy tudsz rá ajánlani vmit?
    A választ előre is köszönöm
    Szandra

    VálaszTörlés
  12. Szia Szandra!
    Egyszerű a megoldás. Argán vagy Kókuszolaj. Argán jó lesz a ráncokra is, kókusz mehet testápolónak vagy a narancsbőr elleni krémbe amiről van már cikk itt. Bármelyiket is választod többfunkciós olajra tehetsz szert. Ha árban nézzük a kókusz jóval olcsóbb, nálam mindig van itthon egy vödörrel. A tippem: balzsam nekem nem kell, de a hajpakolás néha nem árt. Mikor tudod, hogy hajat fogsz mosni, mikor hazaérsz kend be a hajad kókuszolajjal, a tövét ne, mondjuk azzal neked nincs is problémád. Aztán kösd fel, hogy ne kenj össze semmit és hajmosásig maradhat rajt. Ettől puha lesz a hajad. Ha még extra ápolásra vágynál, a mosás után, nagyon kevés kókuszvajat még tehetsz a végekre, de vigyázz minimális legyen mert zsíros kinézetet kölcsönözhet (tényleg jobb mosás előtt). Esetleg tegyél még az öblítővízbe geránium, vagy ylang-ylang illót. Várom a tapasztalataidat, remélem neked is beválik ez a módszer, tudom a festék tönkreteszi a hajat, aki teheti inkább hennázon, azt is csak ha muszáj. :)

    VálaszTörlés
  13. Az igaz lehet, hogy egy átlag 5% extra olajat tartalmazó háziszappan alkalmas hajmosásra, de a 10-15% extra olajat tartalmazó testápoló szappan nem ilyen.Az igazán jó samponszappan is legalább 3% ápoló olajat tartalmaz, ha több van benne, akkor zsíros hatású lesz a haj, a semlegesek szárítanak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Extra olajat leginkább azért tesznek a háziszappanba, hogy biztosak lehessenek a lúg maradéktalan elszappanosodásában. Ettől függetlenül, nem csak a superfat ápol egy szappan. Gondolj csak bele, ha ez így lenne, nyugodtan használhatnánk elszappanosított kőolajat is akár, amihez, csak az elszappanosítatlan pár százalékban teszünk ápoló jó minőségű olajat. De ez ugye nem így van!

      Törlés
  14. Száraz, érzékeny, ekcémás bőrnek több extra ápoló olajra van szüksége, nem elég a minőségi alapanyag.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt most hajmosó szappanokról beszélünk. :) Senki nem szeretné, ha zsíros tapintású/kinézetű maradna a haja mosás után. Én próbáltam több szappant, ahogy a cikkben is írtam, de az extra olajostól, mosás után is zsíros kinézetű maradt a frissen mosott hajam, mert az olajat nem oldja le sem az ecet, sem a víz. De ha neked, van bevált hajmosó szappan recepted, szívesen fogadjuk a szappanrecept pályázatra. :) http://tudatosmetropolita.blogspot.com/2014/05/szappanrecept-palyazat.html

      Törlés
  15. Szia! Olvastam itt a kommentek között, hogy hajpakolásnak kókuszolajat szoktál használni. Kipróbáltam, viszont nem tudom leszedni. Gondoltam a szappan - illó+almaecet öblítővíz kombótól le fog majd jönni, de rosszul gondoltam. Mivel tudom kiszedni a hajamból? Köszönöm a segítséget előre is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anita! Remélem reggel óta azért sikerült kimosni a hajadból a kókuszolajat. :) Én mindig csak a végére teszek, de nekem simán kijön samponnal és szappannal is. Talán túl gyorsan akartad, hogy kiszedje. Hagyd egy kicsit a sampont vagy szappant tovább hatni, hogy feloldják a zsírt, valószínű sokat tettél fel. 2 mosás után biztosan kijön, de mondom nekem 1 is elég. Milyen szappanal próbáltad? Nem lehet, hogy a szappanos hajmosást érzed furcsának? Először mostad vele?

      Törlés
  16. Nem, kb. 5. alkalommal használtam ezt a módszert, a pakolást viszont először. Egyébként a szappanos hajmosás már elsőre is bevált, nem voltam csomós, az ecet pedig kihozta. :) Rozmaring szappannal kezdtem, még van belőle 2-3 alkalomnyi. Igen amúgy, ott lesz a probléma, hogy túl sok olajat használtam... Amúgy a blog utazik az időben, mert nagyjából 2 órája írtam neked, nem pedig reggel fél 9-kor :D Szóval épp ebben a pillanatban vagyok az újabb hajmosás fázisában :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy bevált a szappanos hajmosás, de arra kíváncsi vagyok, hogy használtál el ilyen gyorsan egy szappant? Nagyon hosszú, sok hajad van, vagy túl puha szappant választottál? Egyébként Mindenkit megnyugtatok, az olaj akármennyit tettetek fel, nem fog bent maradni. Több olajat, több szappan hoz le, remélem, sikerült puha, olajmentes hajkoronát varázsolni végül. :)

      Törlés
  17. szia!
    kb. egy hónapja rendeltem Stelázsi Évi-től szappant, de megszűnt az oldala facebook-on :( pedig nagyon beváltak a szappanjai, szeretnék tőle rendelni újból... nem tudnál esetleg valami elérhetőséget írni?

    VálaszTörlés
  18. Szia i am!
    Valóban igazad van, rákerestem és én sem találom Évit! Most írtam Neki ott, ahol én tartottam vele a kapcsolatot, ha visszaír mindenképp megírom, de ott sem aktív. Azért reménykedjünk, ha egyszer beváltak azok a csodaszappanok.

    VálaszTörlés
  19. Szia! Nagyon tetszett ez a bejegyzés, bár nem hiszem, hogy laptoppal a kezemben fogok rohangálni a dm kellős közepén, azért hasznos volt. És azt szeretném megkérdezni, hogy vékony szálú, töredezett, korpásodó és zsíros fejbőrre/hajra mit javasolnál... Mert hoy engem minden megütött, az tuti.... :D Kb 3-4 naponta mosok hajat, de az első nap végén már össze kellene fognom... Elméletileg bőrbarát pH-jú sampont használok, de ne vált be... Tudsz segíteni?
    Anett

    VálaszTörlés
  20. Szia Anett!
    Miért kéne laptoppal szaladgálnod a drogériában? Hidd el én sem teszem. Sokkal egyszerűbb, ha tudod előre miért mész, aminek az összetevőit már otthon leellenőrizheted, pl a KM-en. Mégis mit jelent Nálad, hogy bőrbarát ph-jú? Elméletig minden kozmetikum 5.5-re van beállítva, ami egyébként kicsit savasabb a kelleténél (tehát gombára (korpára) hajlamosít). Ha első nap is zsíros már a hajad, nagyon valószínű, hogy le kéne váltanod azt a sampont. Ha kipróbálnád a szappanos hajmosást, mindenképp teafa illósat válassz, sőt az öblítő vízbe is azt csepegtesd a gomba (korpa) eltüntetéséhez. Töredezett hajra, illetve az antibakteriális, szintén gombaölő tulajdonsága miatt pakold be a hajad kókuszolajjal (folpakkozd is be 1 órára ha tudod). Csalán,dió,rozmaring szappan mind jók zsíros hajra, a szappan egyébként tartást is ad a vékony szálú hajnak. Próbáld ki, sok sikert és várjuk a tapasztalataidat. :)

    VálaszTörlés
  21. Szia!
    Nagyon regota probalom megtalalni a szamomra megfelelö szappant/sampont, de egyik sem valt be.
    Voltam egy szappankeszitö kurzuson, es az ott keszitett sörös, csalanos szappantol is zsiros a hajam, mar rögtön hajmosas utan.

    Probaltam mar olivaolajos szappannal, a Manna szenes szappanjaval is, hazi lanolinos samponnal is, de mindegyiktöl zsiros a hajam mar azonnal.

    Öbliteskent almaecetes vizet hasznalok.

    Probaltam a Logona Lavaerde-t is, de attol elektromos es nagyon szaraz lett a hajam. (Festett szöke hajam van) Egy napos olivaolajas pakolas hozta helyre a hajamat utana ujra.

    Tanacstalan vagyok. Tudom, hogy türelmesnek kell lenni, de nem mehetek tiszta zsiros hajjal dolgozni.

    Van esetleg valami ötleted? (A lavoros megoldast illoolaj+ecettel meg megprobalom.)

    Heni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Heni
      Mindenképp a szappanos hajmosás mellett akarsz maradni? Nem lehet, hogy a szőkítés viseli meg ennyire a hajad? Mindenképp próbáld meg, hogy hosszabb ideig lavórban mosod ki, almaecettel a szappant. Én most olivia naturals, rozmaringos hajmosószappanját használom, amíg beérik a diós-csalános saját szappanom. Ha beválik, megosztom veletek a receptet. :) Ami még baj lehet, hogy a háziszappanokba nincs teljesen elszappanosítva az összes olaj, talán ezért marad zsíros a hajad. Esetleg próbálj meg kókuszolajból folyékony sampont csinálni, bár még nem próbáltam, de valahol olvastam, hogy lehetséges. Nekem bevált a lavóros kimosás, remélem Neked is sikerül így rendesen kimosni. Ehhez pedig jól mondtad, nem türelem kell, mert ha mosás után zsíros a hajad az baj és ilyenkor próbálkozni kell, nem várni. :) Állati zsírból készült szappant én nem használnék, hajmosásra meg főleg nem. Mindenképp írj, hogy bevált e az öblítés, mert kíváncsian várjuk a tapasztalatokat?

      Törlés
  22. Szia Rita!
    Sajna nem hasznalt a nagyon alapos öblites sem.
    Nem ragaszkodom a szappanhoz, de valami otthon elkeszithetö megoldast szeretnek.
    Biztos a szökites is befolyasolja az eredmenyt, de igazabol egeszseges a hajam.
    Megirom, ha sikerült valami megoldast talalnom :-) Közben a Dr. Hauschka Makadámia-Narancs sampont is kiprobalom, mint atmeneti megoldas.

    Tegnap megcsinaltam a deot a recepted alapjan. Igeretesnek tünik :-)

    Heni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Heni!
      Sajnálom, hogy nem használt a hosszabb öblítés sem. Mióta próbálkozol a szappanos mosással? Nekem sem lett egyből szép az eredmény. Kicsit szokni kellett, és próbálgatni a szappanokat. De képzeljétek költözés miatt kénytelen voltam a barátnőm samponjával hajat mosni és komolyan, nyákos, agyonpuhult, lelapuló mócsing volt a hajam. Ha egyszer átállsz hosszabb időre és megszokja a hajad is, talán neked is beválik a szappan. Az biztos, hogy keresgélni, próbálgatni kell. De van még sok tipp a szappanon túl is. Sima szódabikarbónás víz is jól tisztít (ecetes öblítés itt sem árt). Tojássampon; amire figyelni kell, hogy csak a sárgáját használd a mosáshoz, és forró vízzel nem szabad öblíteni. Talán majd csinálok Nektek képet, hogy milyen szappanos hajmosás után a hajam, mert nekem tényleg egy kicsit sem marad már zsíros, pedig ha valakinek nekem aztán kijutott zsírosodásból. Szappanhoz még annyi jó tanács, hogy a tiszta olíva inkább bőrápoló, lanolint nem ajánlom, manna szenes szappanom nekem is van, de az inkább arcra való (pattanásokra az aktív szén miatt). Én mindenképp kókuszolaj és ricinusolaj tartalmú hajmosószappant választanék, egyébként én is ilyennel mosom, talán egy próbát még megér. Ha nem jön be, még mindig elhasználhatod fürdéshez. :)

      Törlés
  23. Én már elmondhatom magamrpól, hogy használtam Rita hajmosó szappanját. És imádom ^^ azóta már többször is mostam hajat ezzel, meg bolti samponokkal, és engem is megdöbbentett a különbség. Bár a szappannal kicsit macerásabb hajat mosni, főleg után az ecetes öblítés, még is jobban szeretem mert:
    -nem szárítja a bőrömet
    -hosszabb ideig marad "tiszta" a hajam
    -a hajmosást követő 3 napig nem volt bad hair day-em
    -valami fantasztikusan sejmes habja van ^^
    Azóta már egyáltalán nem szeretek bolti samponnal hajat mosni. Tényleg fantasztikusak ezek a sampon szappanok :-) persze fontos a minőség, nem véletlenül van benne diólevél macerátum, és ricinus olaj, mert ezek nagy barátai a hajnak :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mukrisz!

      Nagyon örülök, hogy Neked is ennyire bevált a hajmosó mignon. Remélem többen is kipróbáljátok a samponszappanokat, látjátok nem kell tőle félni. :) Jövőre, majd igyekszem többet csinálni, ha újra lesz zöld dió, hogy ezt a változatot is többen próbálhassátok ki. :)

      Elmondhatom, hogy nekem már kb 5 napot bír a hajam, két mosás között, így megéri az a kis öblítős macera. :)

      Még egyszer köszönjük a részletes beszámolót Mukrisz. :)

      Törlés
  24. Válaszok
    1. Köszönöm Eszter!

      Örülök, hogy tetszett. További jó olvasást. :)

      Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések