Te kapcsolsz ma?

Szombaton lesz a FÖLD ÓRÁJA! Te kiveszed a részed a kezdeményezésben? 

A világ legnagyobb civil természetvédelmi szervezete, a WWF, tudjátok a pandás logós, idén 9. alkalommal szervezi meg a Föld Óráját, ami a világ legnagyobb civil önkéntes környezetvédelmi akciója. A kezdeményezés kapcsán a világ és így Magyarország több városában, köztük a fővárosban is lekapcsolják a díszkivilágítást. Ennek célja a globális felmelegedés elleni összefogás hangsúlyozása.


Te is egyszerűen csatlakozhatsz a kezdeményezéshez. Mindössze annyit kell tenned, hogy most szombaton 20:30-kor egy órára lekapcsolod a világítást, és minden feleslegesen áramot használó dolgot az otthonodban. Nemsokára adok TIPPeket is erre az órára, de először szeretném felhívni a figyelmed, hogy tessék csak körbemenni a házban, a kis pirosan világító helyzetjelzőket is lekapcsolni a tévén, rádión, hosszabbítón, és igen, lehet kikapcsolni a számítógépeket is, nem csak lehajtani alvó üzemmódba.


Miért csatlakozz a kezdeményezéshez?

A szervezők ezzel a környezettudatos gondolkodásmód fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet. Az emberiség igényei jócskán meghaladják Földünk eltartó képességét, ugyanis közel 40 éve több erőforrást használunk fel, mint amennyit a bolygó biztosítani tud. Jelenleg 1,5 Földre lenne szükségünk, és ha nem változtatunk, 2050-re már két bolygó sem lesz elég a világnépesség szükségleteinek kielégítésére.

A villany lekapcsolásával Te is csatlakozhatsz a WWF kezdeményezéséhez. Sose gondold, hogy 1 ember nem számít, a nagy dolgok, mind kicsiben kezdődnek.

Egy kis inspiráció
Ahogy a WWF Föld Órája is, 2007-ben egyetlen város részvételével indult, ám az ausztrál város, Sydney mellé azóta több, mint 6000 település csatlakozott, és 2013-ban kétmilliárdnál is többen oltották le a lámpákat otthonukban, jelezve ezzel, hogy gondot viselnek környezetükre. Idén legyél köztünk Te is!


A 2. órát az óraállítással spóroljuk meg a földnek, jövő hétvégén


Persze, a hosszú távú célja a WWF kezdeményezésének az, hogy felhívják a figyelmet, egész évben figyeljünk az energiatakarékosságra. Ennek jegyében spórolhatod meg a 2. órát is a földnek hamarosan, hiszen az energiatakarékosság miatt, átállunk a  a nyári időszámításra. Vasárnap hajnali 2-kor előreállítjuk az órát hajnali 3-ra. Ezzel az időszámítással ma, már jól lehet nem sok energiát spórolunk meg, a megváltozott fogyasztói szokások miatt, mégis a  cél nemes, mivel felhívja az ember figyelmét a környezettudatosságra. Hisz látod nemzetek képesek egy órát adni a napjukból egyszerre a földnek.

A Föld Órájának rövidtávú célját is megemlíteném, ami motiváció lehet, az önkéntes energia spóroláshoz. Magyarország idén 4. alkalommal hirdeti meg a Föld Órája Fővárosa versenyt. A megmérettetést az a magyar település nyeri meg, amelynek arányaiban a legtöbb lakója csatlakozik a WWF Föld Órája akcióhoz. Tehát, bárhol laksz is, hozzásegítheted a településed, városod a nyeréshez.

Akkor most jöjjenek a Tippek
Mit is kezdj elektronika és világítás nélkül 1 órán keresztül?

Először is, ne gondold, hogy program nélkül hagynak a szervezők, észre sem fogod venni, hogy le kell kapcsolnod a villanyt, ha kimész az utcára és a közvilágítást használod. Tájékozódj, hogy nálatok milyen programokat szerveznek helyileg a Föld Órája kapcsán. A fővárosban, lesz például koncert, ami a Föld Órájára akusztikusba torkollik a Müpában, ahova 17:00-tól várják az érdeklődőket.

Ne maradj le, van abban valami felemelő, mikor kimész a lakóhelyed legszebben kivilágított pontjára és onnan nézed többed magaddal, hogy egyszerre borul sötétségbe minden, majd egyszerre úszik fényárba visszakapcsoláskor a város. Ha a fővárosban laksz, a legjobb választás erre a Lánc híd, mert innen minden nagyobb nevezetességet láthatsz sötétségbe borulni.

Nézd meg a lámpaoltást
De ne szaladjunk ennyire előre, a kettő között eltelik pontosan egy óra. Ha városban élsz, ne felejts el felpillantani az égre, mert nem sok nap van az évben, mikor egy nagyvárosban láthatod a csillagokat a fényszennyezés miatt. Vagy irány egy gyertyafényes vacsora a Kozmoszban, ahol mennyei vegán finomságokat kóstolhatsz.


Persze, ha otthon maradnál sem kell unatkoznod. Mond, mikor lazítottál utoljára? Mikor volt utoljára alkalmad csak magadra figyelni? Szedd elő azokat az ezer éve nem használt gyertyákat, vagy irány beszerezni, pár mutatós darabot. Díszítsd fel a lakást, vagy ha úgy tetszik a fürdőszobát gyertyákkal, és egy órát szánj végre csak magadra. Lazíts a gyertyafényben, ne koncentrálj semmire, holnap úgy is vasárnap, majd ráérsz aggódni később. 
Ugye csábító?
Persze az élményt meg is oszthatod azzal, akit szeretsz, így végre csak egymásra figyelhettek, ha már úgyis rég volt alkalom ilyesmire a rohanó hétköznapokban. Se mobiltelefon, se tévézúgás, se internet. Ugye nem is hangzik rosszul?  Szerintem nem fog hiányozni a világítás még egy óra elteltével sem.


További izgalmas és tudatos programok a #BudapestIngyen táblán Pinteresten>


Ha a villanyt a szobádban le, de az elmédben felkapcsolnád, akkor egy szuper videó mára a tudatosságról egy kedves hölgytől, akinek meg nem mondanád a korát. <3

Te mit fogsz csinálni szombaton 20:30-kor? Oszd meg velünk kommentben vagy Facebookon> 


6 megjegyzés:

  1. Szeretnék nyerniii!!!!! :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha feliratkoztál vagy követed az oldalt, hétfőn izgulhatsz. :)

      Törlés
  2. feliratkoztam:)

    VálaszTörlés
  3. Göncző Dóra én voltam:) csak azért írtam külön, hogy ott legyen a nevem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rendben köszönöm Dóra, láttam a neved a követők között. :)

      Törlés
  4. Akkor jöhet a sorsolás eredménye? A Föld Órája medált K.Hajnalka nyerte. Írtam neked. :) Kérlek írd meg nekem a címed, hogy mihamarabb megérkezhessen hozzád az ajándékom. :)

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések