Indul a 4-ES METRÓ -Te tömeg közlekedsz?

21 év huzavona után, ma indul az új metróvonal.

Budapest végre nem, építkezési csatatér. Indul a 4-es metró, és ez most először, nem csak hitegetés.

Bár ilyen kálvária után, már nem csodálkoznánk azon sem, ha ma nem indulna útjára, a hányattatott sorsú, hírhedten soha el nem készülő legenda. 1992. december 20.-a, történelmi dátum a fővárosi közösségi közlekedésben. Ekkor írták ki ugyanis, ez első pályázatot a budapesti 4-es metro megépítésére. Azóta 7770 nap telt el. Bizony, ilyen régen kezdődött, a ma induló metróvonal kálváriája


Megdöbbentő, de több mint 21 évnek kellett eltelni, hogy ma végre útjára indulhasson a 4-es metró, képen zölddel jelölt szakasz.

Te tömeg közlekedsz?
A közösségi közlekedés használatának környezetvédelmi fontosságára, egy tudatos ember figyelmét valószínűleg nem kell felhívnom. 

Azonban tudom, hagy vannak még rengetegen, akik hallani sem akarnak tömegközlekedésről, és sokan közülük, nem a lehetőség hiánya csupán kényelmi szempontból, vagy megszokásból utasítják el a lehetőséget. Az ő figyelmüket szeretném most felhív!
Egy 21 évig épülő, valószínűleg impozáns és lenyűgöző építmény még nekik is okot adhat a közösségi közlekedés használatára. 
Ha másért nem is, de akár autóval, akár biciklivel, de még ha gyalogosan is közlekedtél a fővárosban, a te dolgod is biztosan megnehezítette, a hatalmas csatatér, a metró építése kapcsán Budapesten mindenütt.

Ennek emlékére, ezt búcsúztatva, vagy akárcsak kíváncsiságból, merészkedj le a metróba, és használd ma kivételesen a közösségi közlekedést. Mivel minden új, az építményektől kezdve, a szerelvényekig, így a legfinnyásabb embernek sem lehet egyenlőre kifogás, sőt ha eddig ez tartott vissza, most járhatnál legalább egy héten egyszer tömegközlekedéssel, az újdonság örömére. Mire le amortizálódik talán már meg is szereted, hisz metróval juthatsz el a leggyorsabban bárhova a fővárosban.

Persze van még több ok autó helyett a hétvégén tömeg közlekedni.

Először is, ingyen van. Bizony a hétvégén bárki díjmentesen veheti igénybe az új metróvonalat, ami a metrózás élményén felül sokkal többet is nyújt.

Minden egyes állomás nagyságrendekkel különböző, így érdekesebb utazásban lehet részünk, mint az eddigi vonalakon. Nem tagadom, ha én lejutok, biztos vagyok benne, hogy minden állomáson kiszállok nézelődni. Egyenlőre személyes tapasztalat híján, a látványtervekből ítélve megemlítem a figyelemre méltóbb megállókat, ahol valószínű érdemes lesz kiszállnotok egy-egy pár perces nézelődésre, míg megérkezik a következő szerelvény.

Személyes kedvenc egyenlőre nálam a Szent Gellért tér, mert olyan vidám hangulatot áraszt. 
Miután a saját szememmel is láttam az állomást, azt javasolnám, inkább fent nézelődjetek. Aki veszi a fáradtságot és felmegy, látni fog egy gyönyörű szökőkutat, ami passzol a Gellért fürdő hangulatához, sőt még a padok is hullámokat imitálnak a felszínen, hogy passzoljanak a vizes hangulathoz. A kilátás sem utolsó erről a pontról, ellátunk egészen az egyébként végre szintén megnyitott Bálnáig. Érdemes ide is ellátogatni, mert ez nem egy szokványos bevásárló központ, inkább egy kultúrális központ látszik benne kialakulni. 










A Bikás park is érdekes lehet, hiszen a hatalmas üvegkupola miatt, természetes fény áramlik a metróba, ez az állomás jó alternatíva lehet azoknak, akik attól félnek bezártság érzetük lenne a metróba.

Impozáns látvány tárulhat elénk, ha a Fővám tér mozgólépcsőjén megyünk le a metróba. Úgy tudom ez egy meglehetősen hosszú mozgólépcső lett.

A látogatás után, itt szintén azt tudom mondani izgalmasabb fent a látvány, annál is inkább, mert innen átsétálhatunk a Bálnába, akit érdekel egy kialakulóban lévő kulturális központ hangulata, vagy annak tetejéről a csodás kilátás, az ne hagyja ki.










Igazán modern és letisztult látványt nyújt a Rákóczi téri megálló is.

Élőben inkább túl egyszerűnek hat ez a megálló, de ha itt is körülnéztek a felszínen, azon kívül, hogy szerintem, a vásárcsarnok épületének kiemelése szerencsésebb dolog lett volna, mint annak kitakarása, azért itt is létrehoztak egy élhető teret, padokkal és szökőkúttal.

Mikor sétáltál utoljára csak úgy?

Ha még mindig nem győztelek meg, hogy a hétvégére, a csodás tavaszinak ígérkező időbe kipattanj az autódból, akkor gondolj csak bele mikor sétáltál utoljára Európa egyik legszebb fővárosának terein. 


Ha autóval jársz, valószínűleg kevés rá az esély, hogy megcsodáld, az egyébként most felújított tereket. Bizony a metró állomások kiépítésével nem csak egy lejárót kaptunk, természetesen a felszíni munkálatok kapcsán a környező teret is rendbe hozták

Érdemes lehet elmenni a 4-es metróval egészen a Bikás parkig és körülnézni egy kicsit a felszínen, nem csak az üvegkupolán át, eddig valószínűleg úgysem jártál erre sűrűn.

Hasonlóképp érdemes lehet szétnézni a végre nem romokban álló Móricz Zsigmond körtéren. Gondolom az ott lakók mindennapjai is vidámabban telnek a látványtól.

De amit én személyesen a legjobban várok, az a Keleti Pályaudvar megcsodálása. Valószínűleg, mindenki, aki hozzám hasonlóan, a Keleti pályaudvart látja meg elsőnek mikor megérkezik a fővárosba fellélegzik most velem együtt. Igen, végre nem egy rom köszönt majd érkezésemkor, ennek örülök talán a legjobban.
A Keleti élőben egyébként kissé sivár lett, de valóban jobb érzés, hogy nem kell megkerülni az egész teret, hogy eljuthass, végre egy buszig, vagy metrólejáróig.

Ami azonban élőben a legmeglepőbb látványt nyújtotta, az mindenképp a II. János Pál pápa tér. Ez a régi Köztársaság tér egyébként, aki még így sem tudja miről beszélek, annak csak annyit mondok, hogy a híres Népszínház utca a Blahánál. Hát itt csodás dolgok történtek, legalábbis a kontraszt hatalmas, annak aki látta a teret felújítás előtt. Ez lett a legszebb, kérdés, hogy meddig marad ez így, remélem vigyáznak majd rá, mert a Keleti és a Blaha közt elég központi helyen fekszek és érdemes lenne jobban megbecsülni.

Ha már a tereken sétálsz, utolsónak Kálvinon menj fel a metróból. És ha van kedved, sétálj végig a Váci utcán. Látványnak sem utolsó, de ott találod a végén a felújított Erzsébet teret, melynek ünnepélyes megnyitója is a hétvégén, március 30-án (vasárnap) lesz, koncertek és egyéb programok kíséretében. Többek között Ghymes, Kolompos, Magashegyi Underground Szimfonik, Balkán Fanatic, Rúzsa Magdi is fellép. 

De már a megnyitó előtt is érdemes ellátogatnod, maga a téren álló Lepkeház sem utolsó látvány. Ha ez nem lenne elég, Németh Edinának köszönhetően, nem csak a tér, de környéke is lepkeárban úszik.


Ha még ezek után nem fáradtál el, érdemes újra igénybe venni a közösségi közlekedést, csak most egy kicsit másképp, mintegy nosztalgiázva lezárva a napot a legrégebbi metró vonalon.
Pár lépés és a Deákon felszállhatsz a Kisföldalattira. Az 1-es metro valóban a retró élményét nyújtja, és mire kicsit elgondolkodsz a letűnt időkön, már szállhatsz is le a Hősök terén, ha még nem láttad, ne persze nem magát a teret, sokkal inkább a rajta lévő vadi új installációt. A szivárvány színekben világító, hatalmas, fa betűkből kirakott Budapest feliratot. Kattints mellette pár képet, a gyönyörű fővárosunkban eltöltött nap emlékére, és oszd meg velünk akár itt a blogon.


Ugye nem is olyan rossz dolog ez a közösségi közlekedés?! ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések