DIY Fürdőgolyó

A fürdőbomba egy fantasztikusan variálható, dekoratív, költség kímélő, egyedi, kézzel készített ajándék, ami, ha jól csinálod, lekörözi kinézetben és tartalomban is bolti társait. Vágjunk hát bele bátran a készítésbe!


A recept egyszerű, a többi már csak a hozzávalók milyenségén, a pontos mérésen és rajtad múlik. Készítettem már több félét, most elárulom a legjobb receptem, és a titkot, hogyan lesz valódi fürdőgolyó kinézete, ennek a kis csodának. A neten sokfelé találtok magas olajtartalmú (víz nélküli) fürdőgolyókat, amivel nekem az volt a problémám, hogy kinézetre cseppet sem hasonlít az eredetihez. A bolti változat ugyanis inkább, egy tömörített por állagú, kemény golyó. Ilyen "valódi" fürdőbombát mutatok most Nektek.

Fürdőgolyó recept:

- 200g szódabikarbóna 
- 100g citromsav
- 50g keményítő (ettől lesz szép a felszíne)
- 50g keserűsó (ez jót tesz a fürdővíznek)

- 30g kókuszvaj (tapasztalatom szerint ez a legalkalmasabb 
- 2/3 pumpányi desztillált-, vagy virágvíz (spriccelős flakonból)
- 20 csepp hígítatlan 100% illóolaj

A valódi fürdőbomba titka

Először is a citromsav porított kell, hogy legyen. Én azt tapasztaltam, hogy a porított sem elég por állagú, inkább apró gyöngyökből áll, akár csak a keserűsó. Ezért mérés után, ezt a két alapanyagot turmixgépbe öntöm és porítom. Talán mozsárban is őrölhető, csak úgy melósabb.
Saját virágszirmos fürdőgolyók.

Ha ezzel kész vagyunk, egy keverőtálba öntsük össze a 4 féle, por állagú összetevőt, majd kézi habverő segítségével keverjük el. 



A kókuszvajat olvasszuk fel mikróban, de ne legyen túl forró, elég ha folyékony állapotú és keverjük bele az illóolajat. A szappannal ellentétben itt érdemes természetes, jó minőségű illóolajakat használni, mert ezt nem tesszük ki durva kémiai reakciónak, és az illat is sokáig teljesen megmarad. Habverővel ezt is keverjük el alaposan a porokkal.
Végül 2/3 spriccelésnyi folyadékot, gyorsan keverjünk el a masszában, hogy az ne pezsegjen fel. Azért nem jó, ha egy helyre öntjük, mert akkor idő előtt elpezseg a bombánk a nedvesség hatására. Ha nincs pumpás flakonunk, a kezünkről is "fröcskölhetünk" kevés folyadékot a masszához. Én próbáltam már e nélkül bombát gyártani, de az nem vált el elég könnyen a formától, így sehogy sem állt össze gömbbé. Ha szeretnénk "valódi" fürdőgolyókat gyártani, akkor ne hagyd ki ezt a lépést!

Forma

Végül adjunk igazi gömb formát a kis golyóinknak, egy kis műanyag karácsonyfagömb segítségével. Hobbiboltban beszerezhető, főleg így karácsony tájt ez az átlátszó, kettészedhető gömb forma. Ha sehol nem tudsz beszerezni ilyet, akkor el tudom képzelni, hogy ezekből a tekerős automatákból szerzett, (amikben kis és nagyobb méretű ajándékokat lehet tekerni gyerekeknek) külső gömb borítása is megfelel.



A massza akkor jó, ha a markodban össze tudod nyomni anélkül, hogy szétporladna. Ha még nem áll össze, akkor spiccelj hozzá vizet apránként, de mindig azonnal keverd el és csak akkor kezd el a gömb gyártást, ha már abba maradt az esetleges pezsgés (füleddel közel hajolva ellenőrizd).



Kanállal tölts jó púposra a gömb egyik felét, majd merítsd jól tele a másikat is, és egy mozdulattal erősen nyomd össze a két félgömböt. A forma akkor lesz elég tömör, ha annyira megtöltötted, hogy nem tudod összepattintani. Az ujjaddal simíts körbe az illesztésnél és egy kanállal kopogtasd végig a gömb mindkét oldalát, hogy szépen elváljon. Ez után, óvatosan vedd le a gömb egyik felét, majd borítsd ki a golyót a kezedbe. Határozott mozdulattal helyezd papírtörlővel leterített tálcára, így megáll majd a talpán száradás után is. Ha a gömb kettéválik mikor szét akarod szedni, akkor vagy kevés ideig kocogtattad, vagy kevés benne a folyadék. 

Saját csokis- mentás fürdőgolyók.
Díszítés

Nekem legjobban a hófehér, szirmokkal díszített bombák tetszenek, de mica porral (csillámpala) színezheted is őket. Ha csokis bombát készítenél, vegyél el 2 kanál keményítőt az adagból és pótold holland kakaóval. Ha szeretnéd, hogy használatkor a fürdővizet ne csak isteni illattal és ápoló olajokkal töltse meg, akkor keverhetsz a porhoz szárított virágokat. Levendulát, rózsaszirmokat, körömvirág szirmot, vagy bármit ami épp van otthon (tealevél, kávézacc vagy granulátum, kókuszpehely), a lényeg, hogy szárított legyen. Ha a tetejét díszítenéd, akkor az egyik félgöbbe szórj apró szirmokat és csak ez után töltsd fel a masszával. Összenyomás után, ott lesz a díszítés a fürdőgolyók tetején.

Szárítás

Egy nap várakozás után, szobahőmérsékleten teljesen kiszárad és már használható is. Hogy érzékeltessem ez tényleg hasonlít a boltihoz, olyan keményre száradt, hogy mikor leejtettem se tört szét. Érdemes dobozban, vagy akár csomagolva, száraz helyen tartani, hogy nem illanjon el az illata. Azért vigyázni kell a csomagolással, mert párás helyen a hozzáadott növények hajlamosak bepenészesedni. 
Saját fürdőbombák száradás közben.

Celofánba csomagolva, szalaggal vagy raffiaszállal átkötve, dekoratív ajándék ünnepekre, akár karácsonyra is, ez az isteni illatú, könnyen személyre szabható, variálható DIY ötlet. Környezetbarát, állatkísérlet mentes, megfizethető kényeztetés, a téli kádfürdők szerelmeseinek. 
A fürdőben én is egy üvegben tárolom a fürdőgolyókat.

Te el fogod készíteni? Ha kíváncsi vagy a többi tudatos cikkre, iratkozz fel rendszeres olvasónak az oldalon bal fent. Ha kérdésed van kommentelj nyugodtan, nem kell hozzá bejelentkezni.



19 megjegyzés:

  1. és ezeket az alapanyagokat hol lehet beszerezni? (citromsav, keményítő, keserűsó, kókuszvaj, desztillált-, vagy virágvíz, illóolaj)
    megtetszett az ötlet szertném megcsinálni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vegyszerbolt, biobolt, gyógyszertár vagy akár sima élelmiszerbolt (étkezési keményítőt, kókuszvajat, desztvizet, talán még citromsavat is (befőző részlegen) találsz, szinte minden boltban). Keserűsót gyógyszertárban, vegyszerboltban.

      Jó alkotást. :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Szia Vájki!

      Igen, kukoricakeményítő is megfelel. Bármilyen étkezési keményítő megteszi, csak arra kell figyelni, ha fehér golyót szeretnétek, érdemes fehér színű keményítőt használni, mert vannak sárgásabbak is. :)

      Törlés
  3. száradás közben berepedeztek a gömbök..és pár darab szét is esett..ez mitől lehet? valamint mennyi a száradási idő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megrepedt, akkor valószínűleg nem nyomtad eléggé össze. Teljesen ki kell tölteni a formát, jó púposra, különben nem tudod elég tömörre összenyomni. :) Ha még össze tudod tenni a két felét, akkor tölts még bele és nyomd össze jó erősen újra. Egy éjszaka alatt kiszáradnak,ha nem túl párás a levegő nálatok. Fűtőtesten ne szárítsd őket, mert attól is megrepedhet. :)

      Törlés
    2. A víztől elkezd pezsegni, aztán szétesik. Ha kihagyod belőle, csak a kádban fog pezsegni.

      Törlés
    3. Nem hagyom ki belőle, mert akkor csak több olajjal lehetne összetapasztani és én az olyan nagyon házi kinézetű fürdőgolyókat nem szeretem. :) Gyorsan el kell keverni és spriccelős flakonból kell adagolni a folyadékot, akkor nem pezseg el. :) Nekem még sosem esett szét. :)

      Törlés
  4. Szia! Kókuszolaj, kókuszzsír, kókuszvaj között mi a különbség? Nekem kókuszolaj feliratú bödön van a hűtőben, jó lehet a recepthez? Illetve az általad írt mennyiségekből hány darab jön ki? Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Anita!

    Nincs különbség a kókuszzsír és a kókuszolaj között, csupán a halmazállapot. Ha szilárd akkor hívják vajnak vagy zsírnak, ha megolvad, akkor meg olajnak. Bármilyen kókuszolaj megfelel a fürdőbombába. :)

    Kókusz illata csak a szűz/VCO/hidegen sajtolt kókuszzsírnak van, de a dezodorált/szűrt változat is megfelel, úgyis illatosítjuk illóolajjal. :)

    Az, hogy mennyi bomba jön ki, függ a formád méretétől, ha jól emlékszem nekem 7/8 lett belőle. :)

    Jó alkotást Neked. :)

    VálaszTörlés
  6. Szia! Mivel színezted a golyócskákat? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! A rózsaszínt vas-oxiddal, de rózsaszín agyaggal is megpróbálhatod. A csokisat kakaóporral színeztem. :)

      Törlés
  7. Szia! :) ha mica porral színezem, akkor is annyival kevesebb keményítőt rakjak bele, mint amennyi port hozzáadok?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Unknown!
      Nem. A mica annyira kevés, hogy azzal nem tudod felborítani az arányokat. :)

      Törlés
  8. az ételszínező nem fogja meg a bőrünket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Szerintem nem. Ha tartasz ettől, akkor színez természetessel, mint én.

      Törlés
  9. Szia! Tudnál még írni pár színező ötletet? (piros, sárga, lila)
    Előre is köszi:) Egyébként bombajó, ma kipróbáltam levendulás váltzatban:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kitti! Örülök, hogy jól sikerültek a bombák. <3 Erős színekhez pigment kell, esetleg mica por. Piroshoz vas-oxid, de szerintem ahhoz, hogy tényleg piros legyen olyan sok kellene, hogy azt ki nem sikálnád a kádból. Pirospaprika is inkább barackszínűre fest. Ha jöhet a színezék akkor azorubin (ha késhegynyit teszel belőle szép rózsaszín lesz, mint a fürdő bonbon itt> http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2015/12/testapolo-furdobonbon.html , ahogy emeled az adagot egyre pirosabb. A lilát megint csak mica porral lehetne előidézni, a sárga esetleg kurkuma (jó a bőrnek, de vigyázat fog), körömvirág, sárga vas-oxid vagy karotin. Sárga agyag is van, ahogy van zöld-, és rózsaszín agyag is. :) További jó kísérletezést. <3 Az elkészült művekről küldjetek fotót a facebook oldalunkra :) >>> https://www.facebook.com/tudatosmetropolita

      Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések