A karácsony nehéz ügy, de nem a vegán konyha nehezíti a terepet, sokszor inkább a család hozzáállása. Vegánul csodás karácsonyi menüt lehet összehozni, akár a régi kedvencek veganizálásával, akár újak kipróbálásával. Én az előbbit részesítem előnyben, szerintem azt a környezet könnyebben értelmezi és karácsonykor végül is az a lényeg, hogy együtt legyünk. Valószínűleg a legtöbben belefutunk csipkelődő megjegyzésekbe, amit őszintén nem értek, de türelem, kóstoltatás és végső esetben leszarom tabletta és témaváltás segíthet. ;) Mindannyian tudjuk, a veganizmus nem arról szól mit eszünk, így amíg csak ezen rugózik az asztaltársaság, nem itt fogjuk megnyerni az állatjogi vitát. Én szerencsés vagyok, mert a szenteste nálunk vegánul telt, így az egész, anyukámmal készített menüsort megmutathatom Nektek idén.
Tárkonyos raguleves
Elengedhetetlen része a karácsonyi menünek nálunk, mióta az eszemet tudom.
-sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé kis kockákra vágva, kis fej karfiol rózsáira bontva, megpirítva kevés olajon
- mehet bele fél zacskó fagyasztott borsó és brokkoli
- gomba szeletek
- sózzuk, borsozzuk és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje
Levesbetétnek:
- apró szemű zabpehely
- só, kevés kurkuma
- vízzel kikeverjük szaggatható állagúra
Ha megfőtt kevés rizs- vagy szójatejjel felöntjük (kb 1 dl) és tárkonnyal megszórjuk a tetejét, vagy petrezselyemmel, ha inkább azt szeretitek.
Egyben sült fasír
Tavaly diósült volt, ez nagyon hasonlít arra. Szeretem ezt a fogást, mert másnap hidegen szeletelve is tökéletes, mamámhoz is ebből viszek magamnak a családi karácsonyra.
- száraz serpenyőben megpirítok 1 csésze diót és 2 kanál szezámmagot (kiöntöm tányérra)
- 1 szál póréhagymát megpirítok, 2 zúzott fokhagymát adok hozzá
- rámorzsolok 1 csomag tofut
- 1 konzerv, áttört csicseriborsót (előtte lemosom és kézzel töröm át)
- sózom, borsozom és átpirítom, majd visszaöntöm a pirított diót és szezámmagot
- beleöntök 1 konzerv hámozott paradicsomot (levét nem)
- 1 csokor aprított petrezselyem
- 3-4 kanál lenmag (ha biztosra akarunk menni, hogy nem esik szét a fasírt, akkor a lenmagot előzőleg, negyed órára áztassuk fél dl meleg vízbe, hogy bekocsonyásodjon, mint a tojás)
- vegán sajt (opcionális, én Hárskúti Attilától vettem, 2000Ft/kg, de csak Pesten tudjátok átvenni, de Violife vegán sajt a legtöbb bioboltban kapható)
Kiolajozom a sütőtálat és jól belenyomkodom a masszát és fél órára a sütőbe tolom közepes lángra, ha már majdnem kész olvaszthattok vegán sajtot a tetejére.
Kókusztejszínes rakott zöldségköret
Krumplipüré helyett idén kókusztejszínes rakott zöldséget csináltam.
- héjában főtt krumpli felkarikázva
- kisebb sütőtök nyersen felkarikázva (édeskrumpli is lehet)
- kiolajozott tepsibe rendezem, kis vizet öntök alá
- tetejére öntök sóval, reszelt fokhagymával kikevert kókusztejet (konzerves, Aldiban és Lidlben szoktam venni, pár kanál szójajoghurtot is kevertem hozzá, de nem kötelező)
- vegán reszelt sajt és lila hagyma került még rá, a sütés vége felé, mikor már levettem a fóliát
Hideg saláták
Majonézes kukorica nélkül nálunk nincs karácsony, így tavaly még házilag készítettem veganézt (tojásmentes majonézt), szójatejből és olajból, de mióta lehet kapni az Aldiban nagyon olcsón, tojásmentes majonézt, azóta nem bajlódok ilyesmivel. Alpro szójajoghurtot kevertem hozzá, engem nem zavar, ha mandulás vagy kókuszos, ha épp nincs natúr szójajoghurtjuk leértékelve. Mindig azt veszem, amelyik akciós, mert 300Ft-nál többet nem költök rá. A Spárban is szokott leértékelve lenni, de Budapesten a Family Marketben (Szent Gellért téren és Szerémi soron is van üzletük), a Teveszed (közeli lejáratú termékek boltja) üzleteiben és a Lehel piacon az Akció Kukckó nevű helye is rendszeresen van akciósan.
- negyed doboz Aldis, tojásmentes majonéz
- kb fél doboz szójajoghurt (250ml)
- só, bors
- opcionális (citromlé, cukor)
- friss petrezselyem
- kukoricakonzerv
Dinsztelt káposzta
A dinsztelt káposzta hagyományos módon készült:
- olajon hagymát pirítunk
- 2 kanál kristálycukrot kicsit karamellizálunk benne
- mehetnek bele a lila káposzta csíkok
- só és kömény
- ha megpuhult kis ecettel ízesítjük
Répás káposztasaláta
A káposztasalátához csak lereszeltem a répát és vékonyra szeletelem a a fehér káposztát, megsóztam, majd leöntöm a veganézes, szójajoghurtos szósszal, amit a kukoricához kevertem, de adhattok 1 kanál cukrot hozzá, ha édesen szeretitek.
Vegán Tiramisu
Tavaly vegán somlói volt, idén gondoltam újítsunk. Anyukám tiramisu receptje nem túl bonyolult, csak krémsajtot és tejszínt használt hozzá, nyers tojást egyébként sem tenne bele, így ezt a receptet veganizáltam és szerintem nagyon jól sikerült. Kevésbé zsíros, aminek én nagyon-nagyon örültem, tudjátok igyekszem kihagyni az olajat, amiből csak lehet, bár karácsonykor nem ez volt az elsődleges szempont.
A babapiskóta tojásos, bár baba részlegen lehet találni menteset, de az elég drága, így kétféle piskótának valót szereztem be, mert sütögetni nem akartam. A háztartási keksz tökéletesen megfelel, én a Lidlben vettem egy édesebb változatot, de a kétszersült még jobb választás, ugyan úgy megpuhul, mint a piskóta, csak sokkal szebben szeletelhető a végeredmény.
Krémhez:
-1 doboz selyem tofu (Rákóczi téri piac Kínai boltjában vettem- 500Ft)
- 10 dkg porcukor
- fél citrom levével összeturmixolom
- 2 dl Meggle Creme Decor tejszínt felverek (csak a Decor feliratú Meggle vegán, ez csak 1l-es kiszerelésben kapható Metroban és Auchanban)
Összeforgatom a felvert habot a selyem tofus krémmel, kávéba mártom a kétszersültet és rétegezem a krémmel, meg holland kakaó szórással.
1 nap múlva szépen szeletelhető, de a tetejét szórjátok majd le újból kakaóval, úgy sokkal szebb. ;) 20x20 cm-es üvegtálba készült.
A "háztartási" kekszes változatot csatos üvegbe tettem, ez könnyen szállítható rokonlátogatásokra, mert valószínű nem lesz mindenhol vegán édesség.
Mirinda Szelet
Klasszikus régi kedvenc, túrótöltelékkel a közepén, amit kölessel és tofuval is ki lehet váltani könnyen és olcsón. Vegán piskótát sütni egyszerű, de én nem szeretek sütni, így ezt a részt anyukámra hagyom, persze elkértem a piskóta receptjét.
Vegán csokis piskóta:
- 30dkg liszt
- 10dkg cukor
- 1 cs sütőpor
- 2 evőkanál holland kakaó
- csipet só
- 2 dl víz
- 1,5 dl növényi tej
- 0,75 dl olaj
30X20 cm-as tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon 20perc alatt megsül.
Fehér krém:
- 250g átmosott köles (kicsit kevesebb is lehet, ha nem akartok ennyi tölteléket)
- 5dl rizstej és 2 dl víz keverékében szétfőzve és leturmixolva
- 3 bio citrom leve és héja
- 50g vaníliás cukor
- végül hozzámorzsolok 100g natúr tofut (ettől túrósabb állaga lesz)
itt a széléből vágtam gyorsan 2 szeletet, a középen magasabb, mivel nem vagyok cukrász :D |
A tetejére, a hagyományos módon készítettem a zselét.
1 csomag vaníliás pudingport megfőztem az előírt mennyiségű folyadékban, ami itt 500ml mirinda volt. Cukor nem kell bele és várni kell míg hűl, különben lefolyik a tetejéről.
Nagyon finom és szépen szeletelhető süti. A "túrókrémet" kóstolgassátok nektek mennyi citrommal és cukorral ízlik, mielőtt a piskótára kenitek.
Kókuszos beforgatós kocka
Az egyik legnépszerűbb süti a családban, így ha fancy akarnék lenni, azt mondanám ez gasztro ajándéknak készült. :D A lényeg, hogy már csak a dobozban volt idő lefotózni átadás előtt.
30X20 cm-es tepsiben, előmelegített sütőben, közepes lángon 20perc alatt megsül.
Vegán piskóta:
- 30dkg liszt
- 10dkg cukor
- 1 cs sütőpor
- csipet só
- 2 dl víz
- 1,5 dl növényi tej
- 0,75 dl olaj
Máz:
- 25dkg margarin (nem minden margarin vegán, nézzétek meg az összetételét, hogy nincs e benne tejszármazék)
- 2 evőkanál kakaó
- 2 kanál cukorral felforralni
- 2 evőkanál rizstej
- rumaroma
Ha kihűlt a máz bele kell forgatni a kockázott piskótát és utána kókuszreszelékbe hempergetni. Egyszerű, nagyszerű, mindig sikert arat.
Gesztenyepüré
Nem mindent egyetlen nap készítettünk, de mivel a vendégek is csak vegán ételt kaptak, ezért volt ennyi minden. A gesztenyemassza egy egyszerű vegán opció, csak vegán tejszínhab kell hozzá. Én használtam már a Cocomas kókusztejszínét, de a Meggle Decor szerintem sokkal jobb. Nagyon édes, így cukrot nehogy tegyetek hozzá szerintem.
Vegán Töltött káposzta
Csak azóta készítek töltött káposztát, mióta vegán vagyok, azelőtt eszembe sem jutott, most meg karácsonykor káposztaleveleket töltögetek, mint valami anyóka. :D A káposztát bármivel meg lehet tölteni, a rizs állandó szereplő, de minden más változhat. Az alap a tavalyi változat volt most is, nem keresem a tökéleteset, szerintem ebben az ételben bármi eltüntethető, akár a maradék zöldségpörkölt is.
- 1-2 vöröshagyma lepirítva
- répa, zeller, fehér répa a kis lyukú reszelőn reszelve
- 1 blokk füstölt tofu morzsolva
- 1 konzerv szeletelt gomba
- füstölt paprikával, sóval, borssal összepirítva
- 3-3 evőkanál lenmag és zabpehely kell még bele, hogy kicsit összetapadjon
Hozzákeverjük a rizst, ha langyosra hűlt indulhat a töltés. A tál aljára savanyú káposztát terítek, kis füstölt paprikával megszórom és rásorakoztatom a megtöltött káposztaleveleket. Tetejére káposzta és felöntöm vízzel, aztán mehet a sütőbe.
Ez akkor jó módszer, ha minden gáz foglalt és nem akarjátok berántani végül, mert ahhoz a lábosban több hely van.
Tofutejföl:
- 1 natúr tofu (Lunter a legjobb szerintem)
- fél citrom leve
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só
- kevés vízzel krémesre turmixoljuk
A vegán karácsonyi menü jól sikerült, ha egyetlen kívánságom lehetett volna még, akkor Cakinak szerettem volna gazdit, mert még mindig nem találtam, pedig ez az édes, 8 hónapos kis kandúr, igazán megérdemelne egy szerető gazdit, az utcai megpróbáltatások után.
Csatlakozzatok Facebookon, hozom majd a szilveszteri vegán menüt és a CF hajápolásról is jövök Nektek egy beszámolóval, ahogy ígértem>
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése