Természetes SMINKLEMOSÓ +1 TIPP

Ki ne szeretne gyönyörű bőrt? Költői kérdés, de sokunknak ezért tenni is kell. A bőrápolás első mozzanata, a sminklemosás. Így ma megmutatom az első lépést a problémamentes bőr felé. AKCIÓS, ésszerű, hatékony megoldást minden bőrtípusra.




Mire cseréld a drága, vegyszeres sminklemosód?

Évek óta pattanásos vagy? Kínoz a száraz arcbőröd? Nem bírod már nézni , az újabb ráncokat az arcodon? Akkor bizony a te bőröd is problémás. Valószínű próbáltad már megoldani a helyzetet. Nagy valószínűséggel a legújabb szép tégelybe bujtatott, illatosított kőolajjal. Hogy a te krémedbe ugyan nincs kőolaj!? Most ellenőrizheted. Ha találsz az összetevők közt a következőkből, akkor már meg is van az egyik oka a problémás bőrödnek.



Kőolaj elnevezések kozmetikumokba: Petrolatum, vazelin, paraffinum liquidum, mineral oil, cera microcristallina, microcristallina wax, ozokerit, petrol wax, ceresin, vaselinum flav, sythetic beeswax, mineral wax és végül a legtisztább változat paraffin oil, ez a leginkább használható, de csak és kizárólag úgy ha használat után lemosod, pl: masszázsolajnak! Olyan termékben ,melyet a bőrödön hagysz káros hatású, hisz eltömíti a pórusaid.


Biztos jó ötlet ezt kenni az arcodra?
Hogy miért okoz problémákat, ha kőolaj tartalmú krémet kensz az arcodra, amit nem mosol le?

Mert a gyártók az egyébként felszívódni képtelen anyagot, felszívódóvá teszik. De, hogy miért tennének ilyet ha az káros? A válasz egyszerű, mint mindig, mert a kőolajszármazék olcsó. 

Persze senki nem őrült meg, kőolajat csak úgy, nem vennénk annyi pénzért, mint sminklemosót, arckrémet, ránctalanítót, szérumot, testápolót. Ezt a gyártók is tudják, így a kőolaj többek között fehérítve, szagtalanítva, majd mesterségesen illatosítva van, de attól még kőolaj. 

Mit okoz a bőrödön a kőolajos kozmetikumod?
  • - Teljesen eltömíti a pórusokat, láthatatlan réteget képez a bőrön, ezáltal blokkolja a bőr természetes élettani folyamatait: a kiválasztást (a bőr nem tud méregteleníteni), a párolgást (a természetes vízleadás nélkül nem működik a hőháztartás szabályozása)
  • - Gátolja a bőr külső, elhalt hámrétegének természetes kopását, aminek következménye a megvastagodott szaruréteg
  • - Elősegíti a mitesszerek és a pattanások kialakulását
  • - Erősíti a gyulladásra való hajlamot, valamint a gyulladással együtt járó bőrbetegségek kialakulását (sömör, ekcéma, hiperkeratózisok, szeborrea, rozácea, egyéb bőrgyulladások)
  • - Használata után a bőr viszket, húzódó érzés keletkezik, hozzájárul a ráncok kialakulásához és a bőr idő előtti öregedéséhez
  • - Hajápolókban használva korpásodást, fejbőrviszketést, ekcémát okoz
  • - A babák bőrére nézve nagyon veszélyesek, ugyanis nem engedik kialakulni a bőr természetes védelmét (bőr immunrendszere) ellátó köpenyt, azaz a bőrfelszíni emulziót

Hogy mi a megoldás? És mennyibe kerül?

Természetes és pénztárca kímélő megoldást mutatok, ahogy azt már tőlem megszokhattátok..

A jó hír, hogy egyszerűen teheted meg az első lépést úgy, hogy még spórolni is fogsz.

Cseréld le a sminklemosód!  

Nem kell kidobnod a régit, kételkedj csak, az már jó út a tudatosság felé, de szerezz be valamit, ami valóba leszedi a sminket és a szennyeződéseket az arcodról.

A megoldás: OLAJ! Lehetőleg hidegen sajtolt növényi olaj.




bármilyen hidegen sajtolt növényi olaj, a napraforgótól a kókuszolajig, de azért adok egy két tippet, hogy a bőr típusodnak megfelelő smink- és arclemosót válaszd. Több fajta olaj jó egy problémára, de most a legolcsóbb megoldásokat ajánlom a lehetőségek közül.

Pattanásos, zsíros bőrre: lenolaj
Igen joggal gondolhatod, hogy ha zsíros a bőröd, te ugyan nem mersz rá olajat tenni. De agyon szárítani már biztosan próbáltad. A szárítástól csak egyre zsírosabb és pattanásosabb lett, akkor miért ne próbálnád most ki ezt? A lenolaj nagyon szépen helyre hozza a pattanásos bőrt gyulladás csökkentő hatásának köszönhetően, ezt tapasztalatból mondom.
Egy 250ml-es üveg akár fél évre is elég lesz mindennapos használatra, így nagyon gazdaságos erre cserélni a sminklemosódat. Ugyan úgy használd ezt is mint eddig, az erre szánt termékeidet. Egy kis vattakorongra tegyél belőle és töröld át vele az arcod. Nyomtalanul leszedi a sminked és a szennyeződéseket az arcodról anélkül, hogy nyúznod kéne a bőröd és mellékhatásként csodát tesz a pattanásokkal.


A lenolaj illatát nem mondanám kellemesnek, ha te sem tudod megszokni egy olaj illatát, csepegtess bele 100%-os hígítatlan illóolajat (mindig kérdezz rá ,hogy biztosan hígítatlan e). Vagy választhatod a saját készítésű megoldást is. 

Saját készítésű levendulás olaj

Amihez erre szükséged van:
- hidegen sajtolt olaj (esetemben lenolaj)
- szárított levendula virága (a friss nem jó, mert víztartalma miatt romlandóvá teszi a keveréket)
- zárható üvegcse

A szárított levenduláról szedd le a virágokat és tedd az üvegcsét legalább félig, és öntsd fel az olajjal. Tedd világos meleg helyre, pl: radiátorra az ablakba és hagyd egy hétig érlelődni. Lehetőleg minden nap rázd össze. Egy hét után szűrd le
Legtisztábbra úgy szűrheted, ha egy tölcsérbe papírtörlőt teszel úgy, hogy teljesen eldugítsa a csőrét (4-be hajtod, a sarkát a csőrébe dugod majd felül szépen szétnyitod) ebbe töltöd az olajat és megvárod míg lecsöpög. Így nem kell félned, hogy a bent maradt levenduladarabok miatt hamar megromlik az olajad.



Ha nincs fűtés szezon, és nem tudod radiátoron érlelni az olajat, vagy egyszerűen türelmetlen vagy kivárni az egy hét érési időt, akkor lábosban forralj vizet és zárt üvegben tedd fölé a levendulavirággal teli olajat 1 órára. Ezek után,, ha akarod ugyan úgy mehet világos helyre, ablakba egy hétre. Rázd fel minden nap és szűrd a fent leírtak szerint. A hő hatására könnyebben kiválnak az illóolajok.

Az olajak nem csak a bőrre vannak jótékony hatással. Illóolaj-tartalmuknak köszönhetően a szellemet és az érzékeket is kényeztetik. Az illatanyagokat egyaránt érzékeljük az orrunkkal és a bőrön keresztül, ezáltal pedig különféle hangulatokat és érzeteket érhetünk el általuk.
A levendula nyugtatja az egyenetlen és irritált bőrt. Ezen kívül görcsoldó, sebgyógyító és fertőtlenítő hatásáról is híres, így még hatásossabbá teheti a pattanásos bőrre való lenolajas sminklemosónkat.



Száraz bőrre: hidegen sajtolt olívaolaj
A jótékony hatásait magadon fogod érezni, de a sminklemosó hatékonyságát illetően, ez a videó gyorsan eloszlatja majd a kételyeidet, ha eddig voltak. :)


Ha a ráncokkal küzdesz: segít a szőlőmagolaj 
Nagyszerűen feszesíti a bőrt , a nélkül, hogy eltömítené a pólusokat, vagy további ráncokat csinálnál a sminkeltávolítás nyúzó mozdulataival.


Ha több problémára keresel megoldást, nyugodtan keverd az olajokat kedved szerint.
Ha kipróbálnád mielőtt beszereznél bármit is, akkor egy bármilyen otthon lévő olajjal mosd le a sminked és meglátod leszedi, utána jöhet a bőrtípusodnak megfelelő beszerzése, és a hatás nem marad el. :)

Ez után jöhet egy szappanos arcmosás, később kitérek a szappanokra is.

+1 TIPP
Ha nem érzed kellemetlennek a bőrödön az olajat, akkor éjszakai hidratálónak is használhatod. Semmiképp ne hagyd a bőrödön a lemosásból visszamaradt olajat, mivel a növényi olajok a kőolaj származékokkal ellentétben képesek mélyen beszívódni a bőrödbe, így esetleg a feloldott szennyeződésekkel együtt szívódhat be. Ezért javaslom, hogy lemosás után, szappannal távolítsd el az esetlegesen ott maradt szennyeződéseket, majd ez után nyugodtan hidratálj az olajjal, így még költséghatékonyabb, mert az éjszakai hidratálód is helyettesítheted vele. :)


Hogy hidratálj az olajoddal?

A olajok akkor fejtik ki legjobban hatásukat, ha közvetlenül fürdés vagy tusolás után, a még nedves bőrre hordják fel őket. Akkor ugyanis felveszik a vízmolekulát is, és még több nedvességet visznek be a bőrbe. Így javaslom, hogy arcmosás után ne töröld meg az arcod, hanem a még nedves bőrödbe masszírozd az olajat.
Az értékes tápláló olajok, a hidegen sajtolt növényi olajok, mert csak a hidegen sajtolással tudják megőrizni minden jótékony hatásukat.  Olyan finom az összetételük, hogy egészen mélyen fel tudnak szívódni a bőr rétegeiben. Az olyan összetevők, mint a telítetlen zsírsavak és a vitaminok így ott fejthetik ki intenzív hatásukat, ahol szükség van rájuk.
Spórolj az éjszakai krémen, hidratálj a sminklemosóddal

A következő bejegyzésben:
A következő bejegyzésben az akciós, természetes megoldását tárom fel az arcmosásnak (az SLS-es arclemosód helyett).
Tökéletesen kényeztető, mégsem hizlal. Ugye te sem tudsz ellenállni a kézzel készült szappancsodáknak. És nem is kell. ;)
kézzel készült natúr szappan

Te milyen bőrproblémával küzdesz? Találtál sminklemosó tippet a bejegyzésben a  saját problémádra? Írd meg kommentben a tapasztalataidat. Ha nem találtál tippet magadnak írd meg, és segítek. Kommenetelj, regisztrálni sem kell! :) 

6 megjegyzés:

  1. Tetszenek az írásaid, biztos, hogy ki fogom próbálni, na de..honnan tudsz ennyi mindent az ilyen témákról?! :D remélem holnap is írsz valami okosat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves vagy. Nagyon sokat olvasok a témában, mert olyanokat írok le amit én is használok/engem is érdekel, és aminek magamnak néztem utána, most újra utána nézek, hogy pontosan tudjam megosztani Veletek. Hogy egyre többen legyünk tudatosabbak, állatkísérlet mentesek, és segíteni is szeretnék, mert nekem is jól jött volna hasznos tipp a problémás bőrömre. Ma is tettem fel új cikket, iratkozz fel bal fent ha gondolod, hogy értesülj az új cikkekről. :)

      Törlés
  2. hol lehet kapni lenolajat? :)

    VálaszTörlés
  3. Drogériákban, bio- és egészségboltokban biztos. :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Rita! :)

    Én is imádom az írásaidat, pár napja meg is csináltam a shea vajas alapozót, és egyszerűen imádom! (amúgy úgy látom, mióta sheával kenem az arcom, mintha kezdenének elmúlni a mitesszereim, amiket kb 13 éves korom óta nem tudtam eltávolítani (a pattanásokkal sajna nem ez a helyzet). Azt már leírtad, hogy a shea komedogén indexe 0, így nem okoz mitesszereket, de vajon el is mulasztja azokat???)

    Az alapozómhoz hasonlóan a (zsíros bőrre való) arclemosómat is megpróbáltam lecserélni hidegen sajtolt olajra, de pl. a szempillaspirál lemosása valami szörnyű volt... Természetesen belement a szemembe, és jó néhány percig teljesen homályosan láttam mindent... :S Ezzel kapcsolatban tudnál javasolni valamilyen más arclemosó alternatívát?

    Előre is nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Köszönöm, örülök a sikerednek. A mitesszereket szerintem semmi nem mulasztja el csak úgy, maximum a kozmetikus tudja kitisztítani az arcod vagy te magad. Mióta figyelek rá mit kenek a bőrömre, az enyém is sokkal szebb, mert nyilván, ha állandóan olyat kenek rá, amitől mitesszeres lesz, akkor a pattanás is sokkal több. Teafa olajjal kezelheted ezeket. De a cink-oxidos paszta is segíthet csökkenteni a gyulladást.
    Milyen olajat használtál sminklemosáshoz? Nekem a ricinus olaj szokta csípni a szemem és belemenni, mivel az olyan sűrű és betapad a szempillák közé. Én most szőlőmag olajjal mosom le a szemsminkem de ez nem okoz gondot, ahogy a lenolajjal sem volt ilyen problémám. Vattakoronggal mostad le a szokás módon a sminked? A szemfesték lemosód sosem ment bele? Na nekem az csípett igazán. Valaki kókuszolajjal mossa le, ez szokás kérdése. Utána mindig megmosom szappannal az arcom így esélye nincs belefolyni a szemembe az olajnak. :)

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések