Szappan készítés otthon- Belevágjak?

A kézműves szappan reneszánsza

A szappan újra divatba jött ez kétségtelen, de szerencsére a natúr, kézműves szappan formájában. Fesztivál, kirakodóvásár, tv, újság, mindenhol jelen van. Az internet pedig tele a szebbnél szebb szappancsodák képeivel. Természetesen ez a hullám, a kreatív DIY projekt kedvelőket is elérte, így számtalan háziszappan készítő termékeit és receptjeit is megtalálhatjátok az interneten.


Arról, hogy miért cseréld le az állatkísérletes tusfürdőd, és miért jobb a kézműves szappan, a bolti, szappannak nevezett kőolaj darabnál, már írtam Nektek a Szappan nem szárít bejegyzésben.
Az első saját szappanom

Ki ne szeretne bele valamibe, ami gyönyörű, természetes és a saját keze munkáját hivatott dicsőíteni? Ha a Te fejedben is megfordult már, hogy megalkotnád az első, házi szappanod, akkor most a saját tapasztalataimat elmondva segítek a döntésben, hogy biztonsággal eldönthesd, bele vágsz e az alkotásba!?

Személyes kedvenceim a sütiszappanok
Azt előre leszögezném, hogy tudom, hogy karácsony alkalmával megnő az alkotási kedv, de erre az egy alkalomra, ha rám hallgatsz nem ezt a DIY projektet választod, mert egyszerűen nem kifizetődő és hidd el nem térül meg. Persze az alkotást bármikor el lehet kezdeni, de számold bele, hogy a kész szappanoknak minimum 1 hónap érlelési időre is szükségük van, használatba vétel előtt.


Mire lesz szükséged a szappanalkotás kezdetén?

Mivel rengeteg a szappanos cikk, így itt igyekszem, a saját tapasztalataimmal segíteni, a tudományos és elővigyázatossági részeket úgyis sokan leírták már, én csak a lényeget foglalom össze. A legegyszerűbb hideg eljárással szappant alkotni, így ezen információk most erre vonatkoznak elsősorban.

Aki főzni tud az nagyjából szappanozni is, mivelhogy van hozzá minden a konyhájában.

Gumikesztyű (elengedhetetlen)

Amit nekem külön venni kellett az a műtős kesztyű (fodrászcikkesnél találtok). E nélkül én nem vágnék neki. Nem foglak elriasztani, hogy ez mennyire veszélyes műfaj, mert azt gondolom, főzés közbe hamarabb megégeti magát az ember, mivel ott fele ennyire se elővigyázatos. A kesztyű azért kell, mert a lúg, maró anyag, de a gumikesztyűn keresztül nem fog bántani. Ez azért is kell mindenképp, mert ebbe készíted, majd ebbe szeleteled és szeded ki a formából, a még lúgos szappanalkotásaid. Értelem szerűen öltözz is fel, mert semmi értelme ennyire védeni a kézfejed, ha a karodra, lábadra, stb. nem figyelsz.
Bot mixer (elengedhetetlen)

A bot mixer elvileg elengedhetetlen (bár ükanyád valószínűleg e nélkül oldotta meg, így biztos nem lehetetlen), én azt használom, ami itthon van. Igen, amivel az ételt is turmixszolom, mert úgyis elmosom és a mosogatószert sem veszélytelenebb megenni, de természetesen légy 2X alaposabb a tisztításnál, biztos, ami biztos. Műanyag, lehetőleg levehető fejű (könnyebb jól elmosni) mixer kell, mert az erős műanyagot nem bántja a lúg, a fémekkel meg reagál.

Digitális mérleg és hőmérő

Az enyém sima konyhai mérleg, 1g pontossággal mérő tökéletesen megfelel. Az olajakat, a lúgot és a vizet is mindenképp grammban kell mérni, így ez elengedhetetlen. Ne feledd 1 liter olaj, nem 1 kg, hanem körülbelül 900g! Rád van bízva, ha Neked megy pontosan manuális mérleggel is, akkor az is jó lehet. 

Hőmérő azért kell, hogy azonos hőmérsékleten tudd összeönteni az olajat és a lúgoldatot, de ez is rád van bízva, gondolom régen is kéz melegre mérték. Figyelem! Nehogy félreértsd és belenyúlj a lúgba! A lúgoldó műanyag edényen vagy a dunsztosüvegen keresztül gondoltam, a hő ellenőrzést, amiben majd feloldod.


Ha ezek megvannak, gyakorlatilag az alapanyagok beszerzése után kezdődhetne is a móka, de milyen formába öntsd a szappanod? Szinte bármi megfelel, ami nem fém. Tehát műanyag, szilikon vagy akár fa is megteszi, amit otthon találsz, azt használd, de azért csak okosan.

Műanyag dobozkák

Joghurtos pohár, vajas doboz, stb…persze lehet, de én nem ajánlom. Az egy dolog, hogy ezek nem a leg hőállóbb műanyagok, ami nem is a magas hő miatt aggályos, hanem az esetleg belőle lúg hatására kioldódó fene se tudja milyen anyagok miatt, már neccesebb. De valljuk be, én a szilikon formából is lélegzet visszafojtva szedtem ki az első alkotásom, nemhogy egy tejfölös dobozt próbáljak szétvágni és körbe letépkedni róla valahogy.  Szerintem kizárt, hogy ne nyomjam meg a még friss és képlékeny szappant. 

Erősebb vastagabb műanyag már jobb választás, de azt esélytelen levágni, így akkor inkább próbáld meg körbebélelni sütőpapírral. Így a szélek nem lesznek szépek, de legalább kijön majd belőle.

Tejes és üdítős doboz (mivel ez biztos van, így elengedhetetlen)

Bevallom én nem próbáltam, de elvileg működik. Ezt is körbe le kell tépni, így itt is félteném a szappanom, de ha kellőképp kemény szappant sikerül alkotnod már elsőre, akkor lehetséges. Láttam már ilyenről videót és egy gyakorlott kéz simán leapplikálta a borítást. Ezzel csak annyi a teendő, hogy akár a hosszanti oldalt, akár a tetejét levágod a doboznak, így kapsz egy tömbformát, amibe öntheted a szappanmasszád.
Fadoboz

Kétségtelen régen vászonnal kibélelt asztalfiókba öntöttek szappant, így ezt ma is megtehetjük, bár elsőre szerintem ne öntsünk ki egy fióknyi mennyiséget. Lehet kapni, fa szappanöntő formát, amit megint csak bélelni kell, ha nem vászonnal, akkor sütő vagy zsírpapírral. Erre első próbálkozáskor megint csak ne ruházzunk be, mert elég borsos ára van. Ha mindenképp ez a megoldás tetszik, akkor egy bortartó dobozt használjatok, ha találtok otthon.

Szilikon forma

Ha a cél, hogy szép legyen a késztermék, már elsőre is, mert legtöbbször alkalomra, ajándékba pattan ki az ember fejéből az otthoni alkotás, akkor a legjobb választás a szilikon forma. Ebből a legesélyesebb szépen kioperálni az első próbálkozást. Érdemes –e beruházni? Hát elsőre szinte semmire sem érdemes, sőt egy alkalomra, meg mégúgy se, de sokaknál lehet otthon esetleg egy elfeledett maffinforma, amit a nagy maffinláz alatt szereztél be, de nem használod, vagy sütős újsághoz kapott kis szilikon formák, amiket sose használtál, stb. 

Egyébként 2ezer Ft alatti összegért, lehet már kapni, csak ne kifejezetten szappanos boltba próbáld beszerezni, mert ott jóval drágább. Egy 6-os maffin, vagy egy kisebb téglalap, tömbszappannak bőven megteszi, a lényeg, hogy hőálló legyen. És ez az egy dolog, amit utána másra már nem használnék. Ugye ebbe 1-2 napot pihen majd a lúgos massza, és ezeket csak kitörölni lehet, mosni nem nagyon, így ezt fel kell áldoznod a szappankészítés oltárán végleg.

Műanyag tálak, kanalak, nagy kés a szappan felvágásához meg mindenkinél vannak otthon, így ezeket nem sorolom fel, csak egy tippként elmondom, hogy én azt a nagy, tejfölös vödröt használom szappanozáshoz. Ha Neked nincs ilyened, most egyébként is lesz, mert a kókuszzsírt is vödörben árulják. Ezek keményebb műanyagok és a turmixoláshoz is tökéletesen megfelelő formájúak, hisz magas falú, viszonylag keskeny vödrökről van szó, így nem pazarlódik el a nagy tálak szélén a fél massza, kis mennyiségnél sem.
Alapanyagok

Eddig tehát, ha szerencséd van, és elég felszerelt a konyhád, mindössze egy pár, fillére műtős kesztyűt kellett beszerezned, de most jönnek az alapanyagok. Itt már kicsit mélyebben a zsebedbe kell nyúlnod, persze nem kell megijedni, nagyjából biztosan tudod, mennyibe kerülnek az olajak nálatok. Nagyrészt ezek határozzák majd meg a költségvetést, hisz te döntöd el, hogy hány féle, milyen fajta olajból főzöd meg a szappanod. Ez volt a könnyű rész, mert ha nem is mindenfélét, de olajat a legeldugottabb kis faluban is be tudsz szerezni.

Hogy milyen olajat használj? Finomított, finomítatlan, hidegen sajtolt, extra szűz és hasonló benned felmerülő kérdésekre a választ egy külön, olajos bejegyzésben foglalom össze.


Nátrium-hidroxid, Nátronlúg, Marólúg, NAOH

E nélkül, nem készülhet szappan, így ezt szerezd be először, mert addig úgysem tudsz nekiállni. Vegyszer- vagy talán háztartási bolt, nem tudok tanácsokat adni ebben, én kellékes boltban szerzem be ezt, de gondolom ez nincs minden faluban. Talán bioboltban is lehet találni, ha többször keresitek, biztosan beszereznek. Ha jól tudom, van pikkelyes, meg bogyós változat. Én legközelebb a bogyósat veszem, mert azt könnyebb kimérni, de valójában mindegy. Végső esetben az interneten mindent be lehet szerezni, így ez nem lehet akadály.


Saját tapasztalatok – Mitől lesz szép a végeredmény?

Gondolom Téged is a látvány és a csodaszép, interneten fellelhető képek csábítanak szappanfőzésre. A szappan dekorálás a legjobb rész, biztosan te sem szeretnéd kihagyni, így jöjjenek az ásványi pigmentek, virágzatok, fűszerek, illóolajok.
Ha színezni, díszíteni és illatosítani akarsz, akkor nézz körül a konyhába, kertbe, bioboltban, mik a lehetőségeid. A natúran hagyott szappan színe nem fehér, hisz az olajak sem fehérek. Összességében azt mondanám krémszínű lesz az elkészült darab, de az érés alatt akár színezed akár nem, mindenképp világosodni fog. Mivel én csak natúr szappant készítek, így csak a természetes színezésről tudom veletek megosztani a saját tapasztalataimat.

Szappanszínezés- Mit lehet és mit nem?

Barnát, azt lehet minden mennyiségben, ugyanis a lúg kiszív szinte mindent. Növényeket, virágzatokat, szinte mindent megbarnít. Így ha abban reménykedsz, hogy te majd teleszórod a szappant lila levendulavirággal, akkor el kell keserítselek, hogy az bizony megbarnul benne. Ha megőriznél valamit a színből, akkor a szappan tetejébe nyomkodhatsz szárított növényt, és az a rész, ami nem ér a lúgos szappanhoz (tehát a teje) az megmarad színesnek. 

Barnára színezhetsz kávéval, cukrozatlan kakaóporral is, de tudnod kell, hogy ami készítéskor csoki puding színű, az-az érés során akár tejeskávé színűig világosodhat. Tehát erre a kicsit barnás, kicsit mattuló, világosódó színskálával minden alkalommal számítanod kell, ha a természetes színezés mellett teszed le a voksod. Nincs ezzel baj, a natúr szappan ne pompázzon neon pinkben, az egyébként sem passzolna hozzá.

Színezni mikor és hogyan?

Először is színezhetsz, a lúgoldásnál, valamilyen „színes főzettel”, friss mentateával, kávéval, stb, de ne számíts erős színekre, hisz mondtam a lúg, fakítani fog még rajta. És színezheted a kész masszát is ásványi porokkal, fűszerekkel, agyagokkal még a formába öntés előtt. Valamint színezheted az olajat különböző porokkal, áztathatsz benne növényeket, amiktől nem csak jobb hatása, de más színe is lesz (pl körömvirág macerálás), és számolj azzal is, hogy az olajoknak saját színük is van, így színezés nélkül is krémszínű, sárgás-barnás szappanokat kapsz végeredményül, nem fehéret.

Hogy pontosan milyen színt, mivel tudsz elérni, külön Szappanszínezés cikkben foglalom össze, képekkel, tapasztalatokkal. Ez a bejegyzés most abban a döntésben segít, hogy belevágj -e a szappanalkotás csodálatos világába, vagy inkább maradj kézműves szappanimádó vásárló.


Illatosítás

A natúr szappannak egyszerűen kellemes „szappan” illata van, nem tudom jobban elmondani. Ha más illatokra vágyunk, akkor illóolajat kell használnunk az illatosításhoz, de itt se számítsunk erős, mesterséges illatokra. Hogy a főzetektől, teáktól, beletett növényektől illatos marad e a szappan? Azt mondanám, erre inkább ne alapozzunk. Most végig szagoltam kb 15 különböző helyekről beszerzett natúrszappanom és azt kell mondjam, csukott szemmel szinte egyikről sem tudnám eldönteni, milyen illata van.


Mivel tapasztalatom, hogy egy szappant azonnal az orrához emel mindenki, így 100%-os hígítatlan illóolajjal javaslom illatosítani a szappanmasszát, formába öntés előtt. Ha előtte pl: rizslisztben elkevered, az megköti az illatot és tovább marad meg, de mindenképp tompulni fog az érés, és az idő során is. Az illóolaj, illékony, de cserébe gyógyhatással bírókat is szép számmal találhatunk közöttük.

Ezek elég drága dolgok egyébként, és akár irritálhatják is egyesek bőrét, egyes illók, így az sem baj, ha illatmentesen hagyjuk a szappant. Én a legfelső szappanréteget illatosítom általában, ha mindenképp illatot adnék a szappannak. Ez jó kompromisszum szerintem, mert így is tökéletesen érezni. Ezt úgyis kitapasztaljátok, ha szappanfőzésbe fogtok. De a masszába és a lúgoldatba soha ne szagoljatok bele, még kíváncsiságból se, mert a lúg gőze is maró hatású! Nem véletlenül kell jól szellőző helyen alkotni, én a lúgot konkrétan az erkélyen oldom, zárható lúgoldó edényben. A műanyag „felpuffad” és ki kell engedni belőle a gőzt többször is, de természetesen ez után is párolog így nem szagolható!

Érdemes e belevágni a szappankészítésbe?

Igen, mert ez egy nagyon jó szórakozás. Gyönyörű dolgokat lehet alkotni, amiben mi és a családunk is örömét leli majd. Így ez egy fantasztikus hobby lehet, amivel akkor foglalkozol, mikor épp kedved tartja vagy időd engedi. Azzal viszont számolni kell, hogy sajnos csak saját részre nem nagyon tudsz szappant készíteni, kivéve ha évente egyszer, mondjuk karácsonykor állsz neki, de azt nem nevezném hobbynak. Sajnos a többletet szinte mindenképp értékesíteni kell, még ha nem is erre készíted, méghozzá a mennyiségek miatt.


Mielőtt belefogsz, ezzel mindenképp számolj, nekem eszembe sem jutott elsőre, de aztán mi is történik? 1-2 szappant nem lehet kiönteni! Legalábbis szépen biztosan nem, mert ilyen kis mennyiséget nem visz a bot mixer, pazarlódik öntögetéskor, nem lehet vele dolgozni. Fél liter olaj a legkisebb mennyiség, amivel próbálkozni lehet, esetleg 2 színű szappant önteni, valamilyen muffin vagy szappanformába. A recepteket általában 1kg zsiradékra írják és valóban ez az a mennyiség, amivel érdemes nekiállni tömbszappant önteni. Persze ez is egy kisebb forma, de ennél nagyobbat én nem is vásárolnék otthoni használatra. 

Egy ilyen tömböt felvágsz 10-12 szeletre és akkor ott állsz egy tucat egyforma szappannal. Természetesen elosztogatod a családtagjaid közt, ha hajlandóak lecserélni a tusfürdőjüket, ha nem. Persze nem mindenkinek van ekkora családja, de tegyük fel, hogy úgyis van kinek ajándékozni. Elsőre nem mindig sikerül olyanra az alkotás, amire megálmodtuk. Igazítanánk a színen, a keménységen kicsit, és a díszítési módot is gyakorolni kellene még. Ekkor megint kiöntöd a kb 12 szappant, ami már kicsit szebb lesz, de mindenki másnak ugyan az. Most megint jöhet az osztogatás, persze magatoknak a legjobb olajakat veszed meg, így ez nem is annyira olcsó mulatság. 


Ha hódolni akarsz ennek a szenvedélynek, próbálkozni, a formákkal, színekkel, alkotni akár csak 4 féle szappant egy hónapban, akkor bizony számolnod kell azzal, hogy lesz havi 40-45 szappanod az érés után. Szóval mielőtt minden otthon fellelhető formát teleöntenél szappanmasszával, azért számolj utána egy kicsit, de tudom hogy nehéz megállni, a kísértés nagy, és mind annyira gyönyörűek.

Miután, már a létező összes szobánkat szappan díszíti, így eljött bennem a felismerés, hogy ezeket a drága, értékes olajakból kiöntött szappancsodákat vétek csak díszként felhasználni, így költség áron, lehet majd vásárolni a legszebb, legjobban sikerült szappanalkotásaimból. 

Mivel ezeket magamnak és a családomnak készítem, így csak minőségi olajakat használok hozzájuk, és mind limitált szériás kiadás. Ha nagyüzemi gyártásba kezdenék, valószínűleg én is eljutnék az olcsó étolaj felhasználásig, de ezek ilyen kis mennyiségben számomra alkotások és nem árucikkek. Aki bízik a tájékozottságomban a témában, azzal szívesen megosztom így a szappanjaimat, de természetesen a készítésben is segítek és a kipróbált receptek is felkerülnek majd a szappanok mellé.

Tudatos vásárlás

Végül beszéljünk egy kicsit a tudatos alapanyag beszerzés vagy szappanvásárlás mikéntjéről. FairTrade (méltányos kereskedelemből) származó olajak, vajak vásárlásával hozzájárulhatsz az emberi bánásmód széleskörűbb elterjesztéséhez. Sheavajból vásárolhatsz például olyat, amit afrikai nők kézzel készítettek, egyébként ez a legjobb minőségű és fairtrade is egyben. 

Pálmavajat én nem használok, mert így is tiltakozom az esőerdők kipusztítása és az ott élő állatok lemészárlása ellen. Az olajpálma ültetvények kialakítása ugyanis őshonos erdők (Ázsia, Afrika és Amerika trópusi területei) irtásával, őshonos állatok (például tigris, elefánt és emberszabású majmok) élőhelyének lerombolásával, erdőirtással és nem utolsó sorban a helyi közösségek jogainak és érdekeinek mellőzésével jár. Tudom, hogy a legtöbb szappanreceptben megtalálható, de én akkor sem használnám, ha olcsóbb alapanyagnak számít. Egyébként kiemelkedő bőrápoló tulajdonsága sincs, inkább csak töltelékként, a szappan keményítésére használják. De itt egy videó, a pálmaolajról másfél percben:Állati zsírt sem használok (pl: lanoli-gyapjuzsírt sem), húst sem eszem, így halott állatok zsírjával sem kenegetném magam. Te döntesz az alapanyagaidról, ha a saját elveid alapján alkotsz, az jó döntés. Állítsd fel a saját szabályaidat.


Környezettudatos, Magyar termékek

Ha a vásárlás mellett döntesz is jól döntöttél, hisz a kézműves szappan környezetkímélő, állatkísérlet mentes termék. Mindig olyan készítőtől vásárolj, akinek megbízol a jártasságában. Szappant készíteni utánajárás nélkül is lehet, ezért nézelődj, kérdezz nyugodtan a készítőktől (800Ft körüli áron szoktam gyönyörű szappancsodákat látni náluk). Aztán választhatsz cégektől, mondjuk Manna szappant. Én is próbáltam őket, de valószínűleg a sok reklám miatt horror az áruk (1300Ft+posta körül vannak a szappanjaik). 

Én rengeteg utánajárás után vágtam csak bele a gyakorlati szappankészítésbe, a saját örömömre (és ezt Nektek is javaslom), így 50 egyforma szappant nem készítek. A változatosság kedvelői a legjobb szappanjaimat próbálhatják ki, természetesen ennél jóval alacsonyabb áron. Csak olyat, amit előzőleg a saját bőrömön teszteltem és bevált. Ne feledjétek, kis mennyiségben drágák az alapanyagok ezzel kalkuláljatok, de ha egyszer szappanimádó leszel, nincs megállás.

Rózsakert-Szelet érzékeny bőrre, felvágás előtt

A következő bejegyzésben, a szappankészítés menetét(már olvasható) mutatom be Nektek, konkrét, egyszerű recepten keresztül. Tanácsokkal, saját tapasztalatokkal. 

Addig is mutatok egy képet az elkészült darabokról. Melyik forma elkészítési módjába avassalak be Titeket először? Kommenteljetek nyugodtan, regisztrálni most sem kell. Ha tetszett a cikk osszátok meg facebookon, ha érdekel a folytatás iratkozzatok fel.

6 megjegyzés:

 1. Nekem volt szerencsém élőben is látni a szappanokat, és gyönyörűek! :)

  VálaszTörlés
 2. Júj de csinik! Mindenképp lecsapnék egykettőre, ha áruba bocsájtod őket! :)

  VálaszTörlés
 3. Szia Panni!
  Ezek már kész érett szappanok. Aki szeretne belőle, az a készlet erejéig a freedomprincess22@gmail.com email címen jelezheti.

  Itt megnézhetitek az összes elkészült darabot: http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/10/natur-kenyeztetes-megfizetheto-aron.html

  A recepteket is mind feltöltöttem a blogra, ha magatoknak szeretnétek elkészíteni őket. :)

  VálaszTörlés
 4. Nagyon szépek,remélem még csinálod :-)

  VálaszTörlés
 5. Csodálatosak a szappanjaid Én csak ámulok és bámulok!!!Mióta szappanozol? Ez már művészet!!! Én is próbálkozom 3 félét készítettem eddig, de nagyon AMATŐR vagyok!Ha megengeded feliratkozom az oldaladra.Köszönöm szépen!Jó szappanozást!!!

  VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések