Moss hajat SZAPPANNAL

2 naponta hajmosás. Unod, utálod, eleged van. Másnap már copfba kötnéd a hajad legszívesebben? De akkor meg viszket, és ha ez nem lenne elég még korpás és vékony szálú is? Mindent megveszel rá, hogy megnőjön végre, mégis mindig letörik? Tudom mit érzel. Hasonló cipőben jártam, mikor a fülem ekcémás lett a gyakori hajmosás miatt belefolyt sampontól. Az SLS-t nem bírta tovább tolerálni a bőröm. Jelzett ő a zsírosodással, de persze engem nem érdekelt, mostam tovább.  Mára a hajamnak van tartása és heti kétszer van hajmosás nap. Hogy többet költök e? Kevesebbet! Ráadásul megtaláltam az alternatívát az állatkísérletes samponom helyett. Hogy macerás e szappannal hajat mosni?  Mondom én, 2 naponta volt macerás és drága samponnal. Undi,zsíros tapintású elnehezült és kifésülhetetlen lesz e a hajam?  NEM! Elmesélem hogyan...


Kémia! Életedben először hasznodra válik! Jöjjön, az a bizonyos vegyület, ahogy meg is érted.

Vajon különbözik a samponod és a tusfürdőd? Okés, más illata és színe van, de vajon miben más a működése? Tovább megyek, vajon miben különbözik a samponod, a tusfürdőd, kutyasampon (bizony, ne csak magadra figyelj) a mosogatószered, az autómosód, mosószered és a zsíroldód, amivel konkrétan a tűzhelyed legdurvább odaégett zsiradék maradványait oldod fel? El kell hogy keserítselek a működési elvük ugyan azA különbség a színe, az illata, de főképp a doboza! Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen ha belegondolsz, minden esetben valamilyen zsíros szennyeződést szeretnél eltávolítani velük víz segítségével. Ehhez a művelethez egy tenzidre van szükség, méghozzá habképző tenzidre, valld csak be nyugodtan, hogy már te is bevetted , hogy az tisztít ami habzik is.
Az ipar válasza a szennyeződés problémára az SLS! 

Ugye te is csillogó, hosszú hajat szeretnél 

Hogy működik az SLS és mi vele a baj?
Ha a kémia még konyhanyelven sem hoz lázba és a miértek most épp nem érdekelnek, görgess a következő bekezdés címéig ;) 

A tenzid egyik fele a zsírokhoz, másik fele a vízhez kapcsolódik, tulajdonképpen összekötő anyag közöttük. Zsírkedvelő részükkel leoldják a bőrfelszínről vagy bármely más felületről a zsírt és a szennyező anyagokat, vízkedvelő része összekapcsolódik a vízmolekulákkal, így együtt le lehet mosni. Ez jól hangzik, hiszen általuk megszabadulhatunk a napi szennyeződésektől. Na de manapság nem találkozunk, éppen csak habzó tisztítószerrel. Ha ma kinyomsz egy borsónyit a hajsamponodból, elvárod, hogy az hatalmas habot képezzen, mert ehhez kötöd a tisztítás fogalmát. Így hát a baj az elvárásoknál kezdődik, mert bár vannak természetes habképző anyagok azok egy mai fogyasztónak nem elég habosak, egy profitorientált cégnem meg nem elég olcsók, így már kötik is össze a kellemest a hasznossal, jó lesz neked az olcsó SLSlegalább még több szépítő csodaszert veszel tőlük a hajadra, ha már tönkreteszik. Úgy is ők tájékoztatnak majd a csillogó reklámjaikból, hogy ez neked nagyon is jó, hiszen reklámra milliárdokat költenek, ha már a termék maga olcsó.

Tehát egy átlagos hajsamponnal és alapba az SLS tartalmú készítményekkel az a probléma, hogy minél jobban habzik, annál több zsír molekula tapad víz molekulához, márpedig ha ennyi zsírt szednek le a fejbőrödről és általában a bőrödről, az bizony kiszárad.

SLS tulajdonságai:

·   Olyan erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a tested felszínén található, a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát alkotó bőrfelszíni emulziót! Ezáltal megfosztják a bőrt saját immunrendszerétől.
·         Ezen vegyületek "áldásos" tevékenységének köszönhető nagy részben a száraz, húzódó érzés fürdés után, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a - sajnos már csecsemőkorban is jelentkező - ekcéma. Az SLS ugyanis kivonja a bőr olaj- és nedvességtartalmát.


 Ja, hogy a te hajad meg durván zsíros! Hát persze, itt zárul be az ördögi kör. A szervezeted okos, tökéletesen megtervezett és mindenre van válaszreakciója. Ha te agyonszárítod a fejbőröd, ő megpróbálja megvédeni a kiszáradástól ennek megfelelő mértékben visszazsírozza azt. Na most te durván kiszárítod az SLS-el így nincs más választása, mint egy faggyú túltermeléssel reagálni, hogy ne száradjon ki teljesen.

Ezért most nyugodtan nézd meg a zsíros hajra ajánlott csodasamponod, gyönyörű dobozán az összetevőket, amik közt sajnos teljesen biztos, hogy fogsz találni SLS-t. De azért segítek, ugyanis van ennek a vegyületnek több neve is, mert a kémia nem véletlenül bonyolult tantárgy.
A kozmetikumaink legnagyobb részében az alábbiakkal találkozhatsz:
·         Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
·         Sodium Laureth Sulfate (SLES)
·         Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
·         Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
Ha ezeket találod az összetevők között, az is mind az SLS-t vagy az SLES-t jelenti:
·         Sodium Dodecyl Sulfate
·         Sulfuric Acid, Monododecyl Ester, Sodium Salt
·         Sodium Salt Sulfuric Acid
·         Monododecyl Ester Sodium Salt Sulfuric Acid
·         A13-00356
·         Akyposal SDS
·         Aquarex ME
·         Aquarex Methyl

Most már tudod miért zsírosodik annyira a hajad, mikor te elvileg jó márkájú termékkel és rendszeresen mosod. Mivel mindenki szervezete más, ezért más válaszreakciót is fog adni. Így az SLS a válasz a száraz fejbőrre a húzódó bőrre és az ekcémára is.

Milyen egészséges alternatívát kínál Neked a kozmetikai ipar?


Nézzük a bőrbarát és szervezetet kímélő tenzideket:

·         Lauryl Glucoside
·         Sodium Cocoyl Glutamate
·         Sodium Cocoamphoacetate
·         Lauryl Glucose Carboxilate
·         Coco Glucoside
·         Disodium Cocoyl Glutamate

Ez az egyik lehetőséged, hogy ha olyan terméket vásárolsz amiben nem SLS, hanem a fenti vegyületek egyike van. Ezt használhatod nyugodtan a saját hajadon, moshatod a babád haját vele és a kutyus szőrét is.


De van még itt valami ,amit hétköznapi ember is megért, amivel már régen is tisztálkodtak:  

Növényi olaj.

Na ne szaladj hajat mosni rögtön az első kezedbe kerülő olajjal. Bár bármelyik hidegen sajtolt növényi olaj megteszi hajpakolásnak. ;)
De tisztításhoz szappant kell belőle készíteni! Persze ha szappant kéne jellemezni, valószínűleg a szárít lenne a leggyakoribb jelzője. Gondolhatnánk azt , hogy ez még jól is jöhet zsíros hajnál, de ne essünk az SLS csapdájába újra, tudod agyon szárításra, zsírosodás a válasz!

Nem egy szappan alakú tárgyra van szükséged, benne SLS-el, mert az valóban semmivel sem jobb az eddigi samponodnál.  A legtöbb bolti szappan szintetikus olajból (kőolajból) készül, de én növényi olajat mondtam ne feledd! 

Miből készül a valódi natúr szappan?
A valódi natúr szappan alapvető összetevőinövényi olaj, víz és lúg. Ezekhez adnak természetes adalékokatagyagport, gyógynövényeket és természetes illóolajokat.

MINDEN ESETBEN ELLENŐRIZD

Ma már szinte semmit nem jelent a natúr felirat egy címkén.
Ellenőrizd minden esetben az összetevőket, hátul a címkén INCI lista! Ha olyat látsz amiről nem tudod, hogy mi: ne vedd meg, vagy nézz utána. A Sodium...., azt jelenti az összetevőknél, hogy elszappanosított, a lényeg utána van, hogy mi. Ha pl. egy növényi olaj, akkor az jó lehet. Ha Parfümöt találsz az összetevők közt, az lehet kétes eredetű, mert nem mindegy, hogy természetes vagy mesterséges, és az illatolaj sem megfelelő, mert csak az illóolajnak vannak jótékony hatásai.
A natúr szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg az olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja az olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant.
A természetes szappanban az alkáli só (önmagában is felületaktív anyag) savas közegben, természetes glicerinnel együtt van jelen. A növényi olajok meglepően hasonlítanak az emberi faggyúhoz, így megfelelően táplálják a bőrt. Ezek az olajok nemcsak a bőr számára szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, telített és telítetlen, illetve esszenciális zsírsavakat tartalmazzák, de rengeteg „elszappanosíthatatlan" anyagot, amelyek még a lúg hatására sem sérülnek. A lúg a kész, gondosan készített és megfelelő ideig érlelt szappanban már nincs jelen, mert a kémiai reakció az érlelés során kiteljesedik, s a lúg az olajjal/zsírral teljes egészében átalakul.
A természetes szappantól ne várd, hogy annyi habot képezzen, mint a kereskedelmi forgalomban kapható társa, a tisztító hatása viszont kiváló és ellentétben az előzővel, egyáltalán nem szárítja a bőrt.
Itt szeretném megjegyezni, hogy a valódi natúr szappan nem tartalmaz tartósítószert, ami azt jelenti, hogy szavatossága maximum 1 év! Amelyik szappan szavatossága ennél hosszabb, abba valószínű, hogy mégis került tartósítószer. Szappanoknál is éppen úgy, mint a krémeknél igaz, hogy minél több ápoló olajat tartalmaznak,  a szavatossági idő annál rövidebb, mert az ápoló olajok bizony romlékonyak, könnyen avasodnak. Egy avasodó szappan a legbiztosabb jele annak, hogy készítője nem használt tartósítószert.
Figyelem! Sajnos natúr szappan néven is találhatsz egyáltalán nem a fenti eljárással készült termékeket. Ilyenek például a préselt szappanok. Ez azt jelenti, hogy kész szappanforgácsot vásárolnak olcsón (általában Kínából), és azt préseléssel alakítják a kívánt formára. A címke szerint nem tartalmaz hozzáadott tartósítószert, de ki tudja, mi volt az eredeti szappanforgácsban?

A valódi natúr szappan kiváló tisztítószere az emberi bőrnek. Nem oldja fel a bőr felületén található összes zsiradékot, csak a nem odavalókat. 
Ez is egy anionos tenzid, ami jót tesz főleg a zsíros hajnak, de jóval enyhébb, és bőrbarát, az SLS-el ellentétben.

Nehogy elriasszon, a natúr és természetes szó. Egy natúr szappan egyáltalán nem drágább, mint az eddigi hajsamponod, sőt...! Bioboltban könnyen hozzájuthatsz, de drogériákban is van natúr szappan. Ha a nagy választékot kedveled, rengeteg fantasztikus magyar szappankészítő cég van, de még csak nem is feltétlen szükséges tőlük választanod, mert rengetegen készítenek, otthon fantasztikus natur szappancsodákat, és jóval ezer forint alatt is hozzájuthatsz egy nagyon gazdaságos és szép szappanhoz.
Megragadnám az alkalmat, egy felhívásra! Ha natúr szappankészítő vagy, engedem, hogy belinkeld az oldalad megjegyzésben! Feltételekről legalul írok! :)
Mivel mosom én a hajam?
Szinte bármelyik natúr szappan jó, akár amit fürdéshez használsz, de vannak kifejezetten hajmosó szappanok is. A különbség a hajmosó és a mosakodásra szánt házi natúr szappan között, hogy a hajmosó szappanban a növényi olaj minél nagyobb részét elszappanosítják, mert a hajat nem kell "visszazsírozni", mint a bőrt. Mivel a legtöbben szilikonos samponról térnek át, ez okozhat gubancokat kifésüléskor elsőre, hisz nem a megszokott könnyedséggel csúszik a fésű.

Én először egy épp, itthon lévő iszap szappant fogtam be hajmosásra, amit túl durva szemcsésnek éreztem a bőrömön, ezért, lett belőle hajmosó szappan. De a rozmaringos szappanokat nagyon ajánlom, mind hajhullásra, mind zsírosodásra, mert vérkeringés serkentő hatása van. Olivásat száraz hajra, de egyébként bármelyik megfelel, amibe beleszerettél. Egy idő után úgyis több szappanod lesz a kelleténél, mert ki bír ellenállni, annyira szépek, mutatósak, illatosak. A többlet lehet a fürdőszobád dísze, a ruhásszekrényed illatosítója, vagy akár ahogy nekem is, a hajmosó szappanod.

A hajad először, lehet hogy nehezen kifésülhető vagy gyorsan zsírosodó lesz az átállás időszakában, főleg ha eddig szilikonos hajápolóval oldottad meg a kifésülést, amitől egyébként töredezett lesz  hajvéged.
Átállás időszakára javaslom a hajfánkos bejegyzést, ingyen van és nagyon jól fog jönni. ;) 
Hogy moss hajat szappannal?
Legegyszerűbb, ha a kádba vagy zuhanyba hajtod a fejed és bevizezed a hajad. Így nem kell félned, hogy a füledbe,szemedbe folyik majd a hab és a víz. A szappant is vizezd be és legegyszerűbben a hajadon dörzsölve tudod felhabosítani, ha egyáltalán habzó szappant választottál. Ha egy szappan ricinus olaj tartalmú az jó eséllyel habzik is valamennyire, még ha natúr is. Azt azért tudnod kell, hogy nem akkor tisztít valami, ha habzik, így legegyszerűbb ha nem várod el, hogy habos legyen a szappan. Elsőre meglepő lesz, de meglátod, hogy hab nélkül is tiszta lesz a hajad!
Természetesen itt is, akár a bőrödnél, válaszd a hajtípusodnak megfelelő szappant.
Zsíros hajra: iszap, rozmaring, teafaolaj, dió és csalánlevél vagy levendula illó tartalmút válassz. 

Szárazra hajra: olívaolajasat, geránium illóval

Ha a szerencsések közé tartozol és normál hajad van, válassz egy neked tetsző illatút, mondjuk citromfű vagy menta kivonattal, hogy frissítő is legyen a hajmosás, persze ezekkel a natúr szappanokkal nyugodtan mosakodhatsz, és arcot is moshatsz velük, így még többet spórolhatsz.

Korpás hajra: Úgy vélem a korpás fejbőrt, akárcsak a korpás szeborreát arcon, bőrön, érdemes koptatni. Ami hámlik az le is fog jönni, csak idő kérdése, és akkor már jobb előbb túl leni rajta. Így hasznos lehet egy-egy durvább szemcséjű testradírozó szappannal próbálkozni, főleg ha a nagyon dús hajkorona miatt, nem tud észrevétlenül hámlani a fejbőr. Azt tudnod kell, hogy a korpát legtöbbször egy gombás fertőzés, jobban mondva a gombák elszaporodása okozza. Ezért nagyon hasznos, ha gomba ellenes illóolaj tartalmú szappant használsz. Gomba ellenes, gyakran használt illóolaj pl. a teafa és levendula illó. A neem olaj is jó gombaölő hatású, csak ezt ritkábban találod meg szappanban.  

Ekcémára és egyébként minden már felsorolt problémára jó lehet a kecsketejes szappan is. Ekcéma esetén, a kecsketejes levendulás szappan jó hatású lehet, mivel a levendula csökkenti a viszketést is.
A legfontosabb, hogy a szappan nem jön ki csupán vízzel a hajadból. A lúgos kémhatású vegyületet valamilyen savval kell kiszedned. Jó hír, hogy ez olcsóbb lesz, mint az eddigi balzsamod. Én almaecetet használok, ez 5%-os. Használhatsz frissen facsart citromlevet vagy sima ecetet, is, de ebből is a gyengébb változatot.
Szükséged lesz egy lavórra, mert a legtöbben, ott hibáznak szappanos hajmosás után, hogy mindössze leöblítik, egy savas keverékkel a hajukat. De ilyen könnyen nem lehet kioldani, amit percekig dörzsöltél bele a hajadba. A szappant mosd ki erős vízsugárral, majd áztasd egy lavór savas kémhatású vízbe a hajad, ugyan annyi ideig amennyi ideig mostad, közben dörzsöld és mosd, mint a szappannal tetted. Aztán már a te dolgod ,hogy kiöblíted e újra az ecetet tiszta vízzel, én mindig kiöblítem. A natúr szappantól tartása lesz  hajadnak, az ecettől meg fénye.
Hajöblítő recept:
·         3 evőkanál 5%-os almaecet
·         3 liter kellemes hőmérsékletű víz (tapasztalat: zsíros haj ellen a hideg víz jobb)
·         1 lavór (én a mosógép tetejére készítem, még a szappanos hajmosás előtt)
+TIPP
Tegyél neked tetsző illatú, vagy hajtípusodnak megfelelő illóolajat az öblítő vízbe. Így nem csak illatos lehet a hajkoronád, de a szappan hatását is fokozhatod. A bőrbarát tenzides samponba csepegtetve is gyógyíthatod velük a hajad.
·    töredezett hajra: rózsafa, narancsolaj, rozmaring
·    zsíros hajra: teafaolaj, citromfűolaj, ylang-ylang, rozmaring
·    korpás hajra: rozmaring, levendula, teafa
·    
hajhullás, kopaszodás: levendula, rozmaring
·    száraz hajra: levendula, geránium
·    szőke hajra: citrom illóolaj
·    barnás hajra: rozmaring vagy rózsafa
·    vöröses hajra:  narancsolaj

·    hajnövekedés serkentésére: rozmaring

Illatosító, zsírosodást késleltető öblítő recept

Arány: 2 liter hideg vízhez 2-3 csepp 100%-os hígítatlan illóolajat adagolj
Én ezt is lavórban keverem ki és áztatom a hajam 1 percig, de akár műanyag flakonban is összerázhatod, amivel leöntöd a hajad.  
Pl. citrom, ylang-ylang, levendula használatával késleltetheted a zsírosodást.
A fent említett illókból, bármilyen problémára keverhetsz ilyen öblítőt, akár csak a hajad illatosítására is, bár ha jó illót használsz, akkor annak el fog illanni az illata.


Ha hosszú a hajad, könnyen előfordulhat, hogy bár a hajtöved zsíros, a hajvégeid szárazak. Ezzel is csak meg akar védeni a szervezeted, sokat segíthetsz, ha egy természetes sörtéjű kefével gyakran átfésülöd az hajad a tövektől egészen a végekig, így eloszlatva a zsírt rajta.
Ha mosás után  előre hajtott fejjel szárítod meg a hajad, először meleg, majd végül hideg levegővel és így várod meg míg teljesen kihűl, akkor nem lesz lapos a hajkoronád. 
Légy kitartó és meglesz az eredménye. Sok sikert.
Kipróbáltam:

Sütiszappanok tőlem Nektek

Saját szappanról természetesen nem írok ajánlást, én ezt a mignon samponszappant használom most hajmosásra és nagyon szeretem. Zöld dió macerátummal és diólevél főzettel készült, ami nagyon jót tesz a zsíros hajamnak, de száraz hajú használók sem panaszkodtak. Ricinus olaj tartalma miatt, nagyon jól habzik. A kakaóvajtól szilárd, a kókuszvajtól kíméletesen tisztít, de van még benne hidegen sajtolt napraforgó olaj (tele E vitaminnal), szűz kukoricacsíra olaj és extra szűz olívaolaj. A máz bió citromhéjjal készült. Ha ilyet szeretnétek a freedomprincess22@gmail.com-ra írhattok. Ha van kedvetek nézzétek meg a többi képet is>>>

Csillagánizs Anita háziszappanjai

Aki eddig attól tartott, hogy a szappan majd húzódó száraz érzetet hagy a bőrén, annak nagyon ajánlom Anita szappanjait, mert én egyenesen hidratáltnak éreztem a bőröm utánuk. Csodaszép jól habzó szappanok. Nézzetek körül Nála.

Bikesoap Dorottya háziszappanjai:

Bevallom Dorca szappancsodái már ránézésre elbűvöltek. Igaz,a tömbből vágott kocka alakú szappanokat praktikusabbnak tartom, de ki tudna ellenállni egy igazi sütiszappannak? Ezek a szappanok nem habzanak, inkább krémjük van, és finom illatuk, jó sütihez méltóan. Azt kell mondjam ez a legjobb módja, hogy rászokjon valaki a szappanhasználatra, hisz ki nem hagynám az esti arcmosást, mikor egy csodás szappanbonbon vár a fürdőben, ami ráadásul kíméletesen és tökéletesen tisztít. Nézzetek körül Nála.


FELHÍVÁS NATUR SZAPPAN KÉSZÍTŐKNEK!

                                                                       Nálam, ezen bejegyzés alatt, megoszthatod, hozzászólásban a natúr szappan értékesítő oldalad.

Ezzel szeretnék segíteni az olvasóimnak, hogy könnyen találjanak, megbízható, kedvező árú, natúr szappant.

Feltételek:
- Szappanjaidat kizárólak természetes olajokból és vajakból készíted, kizárólag 100%-os hígítatlan illók és egyéb természetes összetevők pl: agyagok hozzáadásával. (a márkákat is tüntesd fel kommentedben vagy az oldaladon)
- Az oldaladon legyenek szépséges képek és leírás a szappancsodáidról
- A szappanok ára 1000Ft/100g alatt kell legyen postaköltséggel együtt, vagy személyes átvétel legyen lehetséges
- Ha küldesz nekem, mintát, esetleg tesztelős bejegyzést, megbízható eladónak tüntetlek fel a kommented alatt.
Minden linket tesztelek, a szerint, hogy zökkenőmentesen tudok e rendelni, megtalálok e minden információt a szappanokról és megfelelsz e a megadott árkategóriának.
Link megosztással kapcsolatos kérdéseiteket feltehetitek kommentben vagy e-mailben. :)

A kipróbált szappanokról csináltam saját képeket és a linkeket is beillesztettem 
Nektek, feljebb ezeket látjátok, hogy ne kelljen a hozzászólások közt keresgélnetek.

Kommenteljetek nyugodtan, ha kipróbáltátok a szappanos hajmosást, vagy kérdésetek van, regisztrálni most sem kell! Feliratkozni itt tudsz egy kattintással.

6 megjegyzés:

 1. Szia! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy festett hajra milyen hatása van? A szappanos mosástól nem tartok csak az almaecetes öblítéstől. Van ilyen tapasztalatod? Válaszodat előre is köszönöm!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia. Nem látom okát, hogy festett hajra nem használhatnál szappant. Sőt én úgy tudom festés után javasolnak ecetes öblítést. A családban többen festik a hajukat és bár nem szappannal mossák, festés után ecetes öblítést alkalmaznak. Próbáld ki nyugodtan. :)

   Törlés
 2. Nagyszerű bejegyzés, gratulálok! Az utolsó sampon szappanomba tojást tettem...nagyon jó! Sikerült a habzást is tökéletesítenem, szóval sokkal tartósabb és keményebb habot értem el mint bármelyik bolti samponnal.;)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett a bejegyzés. Ez jól hangzik, már én is agyaltam, hogy lehetne összehozni a tojássampont a szappannal, ezek szerint együtt is megállják a helyüket, jó ötlet, gratulálok. :) Ha van kedved küld be a receptet a szappanrecept pályázatra: http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/05/szappanrecept-palyazat.html

   Törlés
 3. Szia! Most találtam a blogodra, és ez a szappanos hajmosós bejegyzés telitalálat nálam. Pár hete vettem 3 darab szappant, mert a Rossmann saját márkás szappanjától kijött az ekcémám, plusz fél évig tolerálta a fejem a H&S sampont, 1 hónappal ezelőttik 3 naponta mostam hajat, aztán már 2 naponta kellett ami az én sörényemmel kész kínszenvedés volt, főleg mert utálom a tevékenységet a sok macera miatt. Aztán gondoltam egyet, megmostam szappannal. Levendulást választottam, a már tudott hatásai miatt. Elsőre, de még most is olyan fura tapintása volt vizesen, de szárazon nem látszik. A blogomon dokumentáltam is a korábbi samponkiváltási próbálkozásaimat, pl. a tojással, ami nekem nem jött be, és még tojásszagú is volt a hajam. Szóval ez egyelőre bejön. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Dorotthea, örülök, hogy tetszett a bejegyzés, ha gondolod iratkozz fel és maradj velünk, mert beleolvastam a blogodba és hasonlóan állunk a környezettudatossághoz, remélem találsz még hasznos bejegyzést a későbbiekben is. A h&s sampont senkinek nem ajánlom, mert ennyiből a mosóporoddal is moshatod a hajad olyan erős tenzid van benne, a korpánál nagyobb baja is lesz annak aki ezzel mos hajat, azt már meg sem kell említenem, hogy állatkísérletes termék, ne vegyétek. Se a környezetnek, se az állatoknak se a pénztárcátoknak, se nektek nem jó. Valakinek bejön a tojás, kicsit tovább kell fent hagyni különben nincs ideje feloldani a zsírt. A szappannak is vannak kis furfangos titkai, ilyen az ecet. Láttam a bejegyzésedben mennyit használsz. Ennél ahogy itt fent is látod jóval kevesebb is elég, és nekem így sosem ecetszagú a hajam még illó nélkül sem. Jó olvasást. :)

   Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések