Vegán Karácsonyi Menü

Mit esznek a vegánok karácsonykor? Ugyan azt mint bárki más; a kedvenceiket ünnepi köntösbe bújtatva. Nincsenek profi fotóim, de remélem annyi kiderül belőlük, hogy zöldségekből, gyümölcsökből, olajos magvakból és gabonákból is kifogástalan ünnepi menüt lehet varázsolni karácsonykor is, kegyetlenség mentesen. Azért most osztom meg veletek, mert arra gondoltam, nem vegánként is vágytok valami húsmentesre, így a nagy dőzsölés után.


Tárkonyos raguleves

Gomba, borsó, brokkoli és bármi, amit szerettek. A répa, a zöldség és a zellerkockákat olajon pirítsátok elő, ettől lesz még jobb íze. Galuskát is könnyen készíthettek bele, csak daráljatok le egy kis zabpelyhet (zabliszt is jó) és keverjétek galuska állagúra egy csipet sóval, kurkumával és vízzel. A végén tárkony és 1 kis doboz rizstejszín teszi ünnepivé. Kis citromlével állíthattok a savasságon, ha akartok. Finom, gazdag és mennyei.

Diósült

Nálunk volt csilis-szezámos, vegán bundában rántott karfiol is, de egy sült akkor is dukál az ünnepi asztalra. Lehet gesztenyéből, dióból, hüvelyesből, rengeteg változat van, én most egy diósat csináltam. Melegen, de másnap hidegen is fantasztikus.

- 250g durvára aprított, pirított dió
- 1 hagyma
- 2 kanál szezámmag
- 150g tofu (vagy vegán sajt/ villával áttört csicseriborsó/ de ha szilveszterre csináljátok, a lencse is tökéletes)
Ezeket összepirítjuk, majd hozzákeverünk;


- 400g egész paradicsom konzervet aprítva (a leve nem kell, de hámozhatjátok magatok is a paradicsomot)
- 1 kanál mustárt
- 1 csokor aprított petrezselymet
- fél citrom levét
- sózzuk, borsozzuk
Ha ezekkel is összeforgattuk, végül hozzáadunk;

- 4 evőkanál darált lenmagot, amit előzőleg 12 kanál forróvízzel összekeverünk (ez 5 perc alatt bezselésedik és összetapasztja majd a sültet)

Egy hosszúkás kenyérformát vagy kis kör kapcsos formát kibélelünk sütőpapírral, kiolajozzuk, belenyomkodjuk a masszát és közepes lángon 40 perc alatt, a külsejét ropogósra sütjük. Nagyon egyszerű, 10 perc alatt összedobható, aztán elég a vendégek érkezése előtt sütőbe tenni, ahonnan isteni illatot áraszt.

Veganézes kukorica

Dinsztelt káposzta és a hagyományos ecetes-lila hagymás és pirított petrezyelymes krumpli is helyet kapott az asztalon, de a "majonézes" kukorica is a karácsonyi menü elengedhetetlen része nálunk. Aki csinált már házilag majonézt, annak ismerős lesz a technika, de azt kevesen tudják, hogy tojás helyett, hüvelyes konzerv levéből, vagy visszaforralt főzőlevéből és növényi tejből is készülhet.


Veganéz recept (vegán majonéz):

- 40ml szójatej (mivel tartármártást csináltam, nekem most szójajoghurtom volt hozzá, az is jó)
- csipet kurkuma, só, 1 kanál citromlé, 1 kk mustár
Összeturmixoljuk egy magas kancsóba botmixerrel vagy turmixgépben folyamatosan keverve, majd lassan hozzáöntünk;

- 100ml növényi olajat (napraforgó, repce)

Nagyon könnyű elkészíteni, tényleg pillanatok alatt megvan.

Tartármártás:
Ehhez már csak hozzákevertem a főtt kukoricát és 1 pohár szója joghurtot, 1 csipet borssal, esetleg kis cukorral. Ha Nektek is csak "tartármártás" kell és nem külön veganéz, akkor csak mixeljetek össze 1 pohár szójajoghurtot (ízlés szerint több is lehet), 1 pohár olajjal és a fűszerekkel. Ha csak édes szójajoghurtotok van az sem baj, akkor nem kell bele már cukor.

Töltött káposzta

A töltött káposztának millió vegán változatát megtaláljátok, nyersen és főzve is ünnepi. Nyersen akár hidegtálon is jól mutat, de én most egy hatalmas fazékkal főztem. A recept a szokásos, már leírtam; csak 1 bögre pirított, aprított dióval egészítettem most ki az ünnep kedvéért. 


Somlói galuska, csokiöntettel 

Ünnepibbet el sem tudnék képzelni. Édes, csokis, gyönyörűen mutat szép poharakba adagolva és mindenki szereti. 

Vegán piskóta:

- 250g (tönköly)liszt
- 100g cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kk. szódabikarbóna
Ezt összekevered, aztán kézi robotgéppel, a nedves összetevőket is hozzákevered.
- 5 evőkanál olaj
- 2,5 dl víz, vagy esetleg növényi tej (pl: rizstej)

Közepes lángon, előmelegítette sütőben 10 perc alatt megsül, de tűpróbát végezzetek. A csokis piskóta is ugyan így készül, csak 2 evőkanál liszt helyett, holland kakaót tegyetek bele. Kockázzátok fel és locsoljátok meg rummal, vagy rumaromával. Főzzetek 1 csokis és 1 vaníliás pudingot rizstejjel, a leírás szerint, majd rétegezzétek a tálba, a piskótával, aprított dióval és mazsolával. Tálalás után locsoljátok meg csokiöntettel.


Csokiöntet:

Szójatejszínnel is tálalhatjátok, de én csokiöntettel nagyon szeretem.

Forraljatok össze:
- 2,5 dl vizet
- 20 dkg cukrot
- 12dkg holland kakaót
- 1 fahéjrudat
- ha szeretnétek 1 kis rum is mehet bele

Ahogy hűl, úgy sűrűsödik még kicsit. Egy kis kancsóban helyezzétek a somlói tál mellé, így mindenki tehet rá kedve szerint.


Rengeteg karácsonyi vegán étel létezik, remélem sikerült kedvet csinálnom, a két ünnep között kipróbáltok valamit közülük. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések