Nők Aranya -Arckrém minden bőrproblémára

by - 25 február

Hogy mennyibe kerül egy csúcsminőségű hidratáló, és mennyi benne a hatóanyag? Hogy mit kenj az arcodra havi 100Ft-ból, úgy hogy abban több hatóanyag legyen, mint egy áhított csodakrémben? Hogy mitől tűntek el a pattanásaim 10 év után? A krém, ami leszámol a pattanásokkal, ekcémával, száraz, viszkető bőrrel és a ráncokkal, úgy, hogy mindenki a saját problémájára szabhatja. Az AKCIÓS csodakrém házilag...

Ellenőrizd a mostani arckrémed

Biztosan próbáltad már megoldani a bőrproblémádat. Nagy valószínűséggel a legújabb szép tégelybe bujtatott, illatosított kőolajjal. Hogy a te krémedbe ugyan nincs kőolaj!? Most ellenőrizheted. Ha találsz az összetevők közt a következőkből, akkor már meg is van az egyik oka a problémás bőrödnek.

Kőolaj elnevezések kozmetikumokba: Petrolatum, vazelin, paraffinum liquidum, mineral oil, cera microcristallina, microcristallina wax, ozokerit, petrol wax, ceresin, vaselinum flav, sythetic beeswax, mineral wax és végül a legtisztább változat paraffin oil, ez a leginkább használható, de csak és kizárólag úgy ha használat után lemosod, pl: masszázsolajnak! Olyan termékben, melyet a bőrödön hagysz káros hatású, hisz eltömíti a pórusaid.


Mindig ellenőrizd az összetevő listát, mert általában átvernek. Eladják neked jó drágán a csapvíz, emulgeálószer(hogy keveredjen az olaj a vízzel), kőolaj, tartósítószer kombinációt, csekély mennyiségű hatóanyaggal, amit persze kiemelnek a doboz elején és a reklámokban is, de valójában az INCI lista végén kullog, hisz nagyon kevés van a krémben belőle, inkább csak mutatóba jelenik meg , hogy elmondhassák, hogy benne van.


Ha már itt tartunk, nézd meg van e nyuszis jel a tubus hátulján, ami azt jelentené, hogy a gyártó nem tesztel állatokon, de sajnos valószínűleg ilyet nem fogsz találni egy neves gyártó tégelyén sem. 


Hogy miért okoz problémákat, ha kőolaj tartalmú krémet kensz az arcodra, amit nem mosol le?

Mert a gyártók az egyébként felszívódni képtelen anyagot, felszívódóvá teszik. De, hogy miért tennének ilyet, ha az káros? A válasz egyszerű, mint mindig, mert a kőolajszármazék olcsó. 

Persze senki nem őrült meg, kőolajat csak úgy, nem vennénk annyi pénzért, mint sminklemosót, arckrémet, ránctalanítót, szérumot, testápolót. Ezt a gyártók is tudják, így a kőolaj többek között fehérítve, szagtalanítva, majd mesterségesen illatosítva van, de attól még kőolaj. 
Hogy mit okoz a kőolajos kozmetikum az eltömített pólusokon kívül, azt már bővebben kifejtettem a SMINKLEMOSÓSbejegyzésben. Remélem az óta, már te is lecserélted a sminklemosód  valami sokkal klasszabb, olcsóbb, hatékonyabb, natúr dologra, amivel már meg is tetted az első lépést a problémamentes bőr felé.


Mire cseréld az arckrémed?

Térjünk rá a megoldásra! Persze az első gondolatod, hogymennyibe fog ez kerülni? Azt előre elmondhatom, mint mindig, hogy olcsóbb lesz, mint amit eddig használtál, sőt hatásosabb is. És mostantól legalább tudni fogod, mit kensz az arcodra.
Ha nem szeretnénk kőolajjal kényeztetni magunkat, hidratálás címén propilén-glikollal teletömni a pórusainkat, esetleg hanyagolnánk a szteroidokat az ekcémánk kezelésekor, vagy egyszerűen csak szeretnénk, ha szép és puha lenne a bőrünk, akkor, íme egy alternatíva: shea vaj, más néven karité vaj.


Mindenkinek jó? Vaj zsíros bőrre is?

A shea vaj alapvető hatása, hogy a bőrt finomabbá teszi, aráncokat lágyítja, a bőrirritációkat, pattanásokat csökkenti.  A benne található E-vitamin és béta-karotin bőrpuhító, regeneráló hatású. További felhasználási lehetőségek közé sorolható az ekcéma és pikkelysömör tüneteinek csökkentése.Teljesen felszívódik a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét.


A shea vaj "titka", hogy összetétele nagyon hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételéhez, vitamintartalma pedig tökéletes bőrápolóvá teszi mindenki számára.

Miből van Afrika aranya?

Az Afrikai karité fa terméséből, a shea dióból nyerik az értékes vajat. Afrikában nem csak főzésre és bőrápolásra használják,házaikat is vízhatlanítják, sőt világítanak is vele. Persze mire ideér hozzánk kis tégelyekben, kelőképp drága lesz, hogy ne jusson eszünkbe Afrika arányát szigetelésre használni, annál egyébként is jóval értékesebb. A mágikus vaj Afrikában egy baba születésétől fogva nélkülözhetetlen, nem véletlenül, mindenképp érdemes lenne átgondolni nálunk is, a kőolajos baba popsi krémeket.
Így lehetsz tudatos vásárló

A shea vaj készítésnek elsősorban a nők számára van óriási jelentősége, mert azon ritka foglalatosságok közé tartozik, mely az ő kiváltságuk, így önálló jövedelmet szerezhetnek vele maguknak, ami tudjuk milyen érték a fekete kontinensen.

Ezért nevezik a sheát a Nők Aranyának

Ha tudatosan Fair Trade kereskedelemből származó vajat vásárolsz, azzal a méltányos kereskedelmet és az ebből élő afrikai nőket támogatod. Az ilyen kézzel készült vaj a legjobb minőségű és könnyen felismered, hisz a gyártók büszkén hirdetik, ha termékük fair trade.


A tradicionális shea vaj készítés

Hagyományosan ez afrikai nők összegyűjtik és meghámozzák a shea diót. Megszárítják, majd kézzel összetörik vagy ledarálják. Az őrleményt vízzel felengedik és a pasztát tűzön felmelegítik. Miután a zsír feljött a tetejére, lefölözik, kihűtik. A késztermék a kozmetikában használt, tradicionális shea vaj, mely a fehér különböző árnyalatait öltheti, a sárgástól, a zöldesig.


A tradicionális módszerrel készített vajak mellett készülnek hidegen préselt karitévajak is, melyeket előkészítés után préselnek, majd hordóba töltenek, ezeknek kevésbé jellegzetes az illatuk.

 Shea vaj összetétele

A shea vaj különlegessége elszappanosíthatatlan összetevőiben rejlik: ezek 75% triterpén, emellett zsírsavak, triterpénalkoholok, vitamin E, A, béta karotin és allantoin. 
Az allantoin különösen fontos a sejtregenerációhoz, segít megállítani a gyulladásos folyamatokat és begyógyítani a sérüléseket. A shea vaj allantoin tartalma kiemelkedő, mert 8-11% között van, szemben más olajak pl. az olívaolaj 1,2 %-os tartalmával. 
A zsírsavak aránya a növény termőhelyétől, terméshozamától, valamint a vaj elkészítésének módjától függően változhat, de mindig a sztearinsav és olajsav a domináns.


Az afrikai nők, mint komplett szépségkúrát használják: az arc, test és haj ápolására. A mamák használhatják a terhesség ideje alatt és után a csíkok halványítására. Gazdag és krémes állaga könnyen masszírozható, mindennap használható készítmény babákon is.


Melyiket válasszam?

Minden tégely shea más minőségű lehet.
A karité fa egész évben terem, de általában évente két-három alkalommal szüretelik. Az elkészült shea vaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.


Az egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik, továbbá nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tartva egy évig biztosan megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin tartalmát, de egy év után is csak ez a vitamintartalom kezd lassan csökkenni.


Összetételéből adódóan a finomítatlan, kezeletlen shea vaj önmagában is bőrápoló hatású, a bőrbe felszívódva hosszan tartó hidratáló hatást fejt ki, serkenti a bőr öngyógyító képességét, így a legjobb ha ilyet választasz, persze a forgalmazót neked kell kiválasztanod, kitapasztalnod. Rendelhetsz internetről, de körülnézhetsz a legközelebbi biobolt kínálatában is. Ne feledd keresni a Fair Trade feliratot.


A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma pedig szinte tökéletes bőrápolóvá teszi.

Minden bőrproblémára

Száraz bőr: A shea vaj gyorsan felszívódik a bőrbe, hosszan tartó hidratáló hatású.
- Ekcéma: Az ekcémás bőr tüneteit gyorsan csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását.
- Pikkelysömör: Gyorsan és tartósan enyhíti a psoriasis tüneteit.
- Allergia: Enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású.
- Napozás: A shea vaj természetes módon 5-6-os fényvédő faktorral rendelkezik.
-Gyulladás: Gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre, pattanásokra.
- Borotválkozás: Megnyugtatja és ápolja az irritált bőrt. 
- Bőrkeményedés: Bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását.
- Terhesség: Használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése.
- Égés: Kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását.


Finomított kontra finomítatlan

Egy dolog van még a Fair Traden kívül, amire figyelni kell vásárláskor. Különbség van a finomított és a finomítatlan vajak és olajok között, nincs ez másként a sheánál sem. 


A finomított, feldolgozott vajak struktúráját megváltoztatják, eltávolítják belőle a természetes illatot és a színt. A feldolgozás folyamán a hatásos tulajdonságait elveszíti. A kivonás például hexan segítségével történik. A kivont olajat ezután finomítják, melyet fehérítés, illatosítás és felfőzés követ. Eredményeként a shea vaj, fehér színűvé és szagtalanná válik, de ezzel elveszíti a bőrgyógyító, hidratáló és terápiás előnyeit.


A finomított shea valószínűleg olcsóbb, könnyebben lehet kenni,állaga simább és nem kell elviselnünk a jellegzetes füstös szagát sem, de a fent felsorolt jó tulajdonságai elvesznek, így arckrémedhez érdemes a finomítatlan változatot választanod. 
Persze nem állítom, hogy nincs létjogosultsága, ennek az esetenként olcsóbb kategóriának, hisz nem mindenki bírja elviselni a füstös illatot, nekem is időbe telt megszoknom. Vannak esetek, mikor csak krémalapként vagy szappanbaakarjuk használni a sheát, a többi hatóanyag pl. illóolaj vagy más olajok felviteléhez. Ez is mérföldekkel jobb mintha egy kőolajos alapot, meglévő testápolót, vazelint használnál.

Nagyon kiadós, így hosszú időre választunk

Finomítatlan shea vajat lehet kapni már 1000Ft körül,kiszereléstől és márkától függően. Nem olyan nagy kiadás, hát még ha elmondom, hogy életemben nem láttam még ilyen lassan fogyó, kiadós csodát mint ez. Annyira kevés kell belőle, hogy egy 100g-os tégely biztosan kitart egy évig, ha csak arckrémként használod. 
A minőség és az ár olyan sok mindentől függ, hogy talán nincs is két egyforma vaj, még egy márkán belül is lehet eltérő a minőség, attól függően mikor, hol szüretelték és milyen eljárással nyerték ki. Ha a legjobbat akarod választani, finomítatlan, fair trade sheát válassz így nem csak jó, de tudatos döntést is hozol azzal, hogy figyelsz a méltányos kereskedelemre.

A finomítatlan shea vaj lesz tehát az arckrémünk alapja, mert minden bőrtípusra megfelel már magában is, de ezt még tovább fogjuk fokozni.

Hatóanyag az arckrémbe- Illóolaj

Akkor most jöhet a plusz hatóanyag a krémünkbe, hisz aztígértem, mindenki a saját problémájának és bőrtípusának megfelelően alakíthatja ezt a csodakrémet.



Érdemes valamilyen faggyútermelést szabályzó illót használni száraz és zsíros bőr esetén is, hisz mindkét esetben normalizálni kell a faggyútermelést.

Ilyen a borsmenta, vetiver, rózsafa, pálmarózsa, narancsvirág, kakukkfű, levendula, ilang-ilang, teafa. Ezek bármelyikét érdemes a krémbe csepegtetni a bőr normalizálása érdekében.

Természetesen az illóolajoknak számos jótékony hatása van testre és lélekre egyaránt, így felsorolni is nehéz, mi minden közül választhattok. Megpróbálok segíteni egy kis összefoglalóval, de azt javasolnám minden esetbe keressetek rá a kiszemelt darabra, mert mindegyiknek több jótékony hatása van, így mindenki megtalálja a számara illatban, és hatásában bőrtípusának megfelelő darabot.


Mindig 100%-os, de a legfontosabb, hogy hígítatlan illóolajkerüljön a krémetekbe. Figyeljetek, hogy ne illat olajat szerezzetek be, mert annak jótékony hatása nincs, csak illata.

Mit, mire?
 
Száraz bőrre: cickafark, geránium, jázmin, kamilla, szantálfa, ylang-ylang, édes narancs, narancsvirág, rózsafa

Normál bőrre: geránium, levendula, jázmin

Zsíros bőrre: borsmenta, édesnarancs, bergamot, geránium, levendula, teafa, kakukkfű, yang-ylang, narancsvirág, pálmarózsa, rózsafa, cédrus, ciprus, citrom, citromfű, grapefruit (citrusokat nyáron ne használj, mert fényérzékenyíthetnek)
Vegyes bőrre: geránium, levendula, szantálfa, ylang-ylang

Érzékeny bőrre: grapefruit, kamilla, narancsvirág, rózsa, levendula

Pattanásos bőrre: bergamot, boróka, citromfű, geránium, grapefruit, levendula, teafa, vetiver
Tág pórusokra: narancsvirág

Ránctalanításra: rózsafa, kakukkfű, 
rozmaring, ylang-ylang

Ekcémára: narancsvirág, 
muskotályzsálya

Pattanás utáni hegekre
pálmarózsa, édes narancs


Egy tégely pattanástalanító csoda Afrikából

Krém zsíros,pattanásos, heges bőrre:

- 20g Finomítatlan (Fair Trade) Sheavaj
- 8csepp teafa illóolaj
- 4csepp pálmarózsa illóolaj




Én nem megyek a konyhába, ha krémet keverek, nem olvasztok vagy főzök semmit. A hő egyébként sem tesz jót egy összetevőnek sem. Ha nincs elég meleg a szobába, akkor lehet, hogy a shea nehezen keverhető lesz. Ilyenkor vagy aradiátorra teszem a tégelyt vagy rásegítek kicsit hajszárítóval. Utána már könnyen ki lehet szedni a dobozkából a kellő 20g-ot. Beleteszem egy sötét tégelybe, belecsepegtetem az illót és kanállal összekeverem. A kevergetéstől kellőképp felpuhul. Fontos, hogy ha már benne van az illó, ne melegítsétek sehogy, mert akkor könnyen elillan.

Krémkeverési alapszabály


Egy krémben 3% illóolajat lehet használni összesen.
Tehát 100ml bázisolajhoz, mindig maximum 3 ml 100%-os hígítatlan illó kerülhet. 1ml illó 20 cseppnek felel meg, így100ml-hez maximum 60csepp illót használjatok. De elég, ha megjegyzitek, hogy 10ml bázisonként max 6 csepp illó kell! 

Ez alapján már Ti is ki tudjátok keverni, a teljes mértékben felszívódó kőolaj mentes, hidratáló arckrémeteket. Bármilyen illóolajat keverhettek egymással, aminek tulajdonságai  vagy illata tetszik, hisz ezek fokozzák egymás hatását. Ne feledjétek a sheának is van egy füstös alapszaga, ahhoz válogassatok. 

20g-nál nagyobb adagot nem érdemes előre kikeverni, mert meglepően kevés kell belőle, így ekkora mennyiség is elég lesz egy ideig. A sok nyitogatástól egy idő után elillan a beletett illó, így mindig zárjátok vissza a tetőt gyorsan és fénytől védett helyen tartsátok a kikevert krémet kis mennyiségben.


Mikor és hogyan használd

Nagyon fontos, hogy ha növényi olajjal ápolod a bőröd, azt mindig nedves bőrre kend. Így a könnyebb eloszlatni és így szívódik fel a legkönnyebben. Plusz így felveszi a vízmolekulát és azzal együtt jut be a bőr mélyebb rétegeibe, hidratálva azt.  

Legjobb ha az esti arctisztítás utána kened a még nedves bőrödbe, így reggelre bársonyos bőrrel ébredhetsz. Természetesen nappali krémként is használhatod, de míg átáll a bőröd a natúr kozmetikumra, azt javaslom, otthon teszteld, hisz előre nem lehet megmondani mennyi idő kell a bőrödnek, hogy maradéktalanul beszívja a krémedNe hagyd ki a jóból a szád és a szemed környékét sem, hisz a kicserepesedett ajkakkal is csodát művel.

Azt ne várd tőle, hogy pillanatok alatt beissza a bőröd, hisz erre a bolti krémek is csak azért képesek, mert olyan kémiai anyag van bennük, ami gyorsan felszívódóvá teszi őket. De a kőolajjal szemben a shea vaj valóban hidratál, helyrehozza a bőröd és nyomtalanul felszívódik reggelre zsíros érzet nélkül. Csak a gyönyörű, rugalmas bőr marad marad utána. 



A szépség belülről fakad, de valljuk be, azért mégis csak kívülről látszik.

Kommentelj nyugodtan, regisztrálni most sem kell! Rendszeres olvasónak itt tudsz feliratkozni egy kattintással. Oszd meg másokkal is, ha tetszett.

You May Also Like

6 megjegyzés

  1. Ez a cikk érdekelne ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igyekszem mielőbb feltölteni, ez a 3. kérés a sorban, de megpróbálom már jövőhéten olvasható állapotba hozni. :)

      Törlés
  2. engem is érdekelne

    VálaszTörlés
  3. Te honnan vásárolod az alapanyagokat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Internet, biobolt, gyógyszertár, drogéria. Nézz körül, hol éri meg Neked. :) Mindig rákeresek a neten a márkákra, a gyártókra, árakra, mert legtöbbször az eladó semmit nem tud, bármit rád tukmálna, mert nem konyít az áruhoz. Nézzetek utána, írjatok a gyártóknak, akiket kinéztetek,mert nem a címke számít, hanem ami a tégelyben van, aztán vegyétek ott, ahol a legjobb áron van a kiválasztott darab. :)

      Törlés