Mielőtt a tavaszi színkavalkádos szappansütiket bemutatnám nektek, beszéljünk egy kicsit a változásról, hisz a tusfürdős flakonom helyére sem magától került szappan. Kétségtelenül itt a legszebb évszak, ami egyben a legalkalmasabb időszak a megújulásra is. Természetbe vágyunk, aktívabbak leszünk, elkezdünk többet mozogni (legalábbis fogadkozunk, hogy így lesz) és természetesen indul a diéta és méregtelenítő kúra dömping is. Minden évnek megvan a maga legfelkapottabb, legtutibb, csodákat érő fogyókúrája, biztos vagyok benne, hogy ez idén sem lesz másként.
Hogy fogyókúráztam e valaha?
Hát persze, hisz nő vagyok. Szerintem felesleges is lenne felsorolni a be nem tartott ideiglenes diétákat, mert lefogadom, minden lány kapásból fel tudna sorolni legalább 3 hatástalan diétát, ami persze az ismerősének, valamelyik ismerősével csodát tett.
Unalmas életmód váltásról lesz szó?
Nem. Ha nekem 2 éve valaki életmód váltásról akart volna papolni, vagy interneten láttam ilyen cikket, már lapoztam is tovább szépen. A lelkünk mélyén tudjuk, hogy ez lenne a helyes, de nekünk azonnali megoldás kell a problémáinkra. A baj csak az, hogy sosem tudnám hosszútávon tartani magam egy fogyókúrához. Már a szó is szenvedést és lemondást ígér. Az életmódom meg kiére váltsam le? Valaki máséra, akiről azt gondolom jobban csinálja? Én szemléletet váltottam életmód helyett és csak a kegyetlenségről mondtam le.
Miért váltanál szemléletet?
Mert átgondolod és végül az ösztöneidre hallgatsz. Engem soha, senki nem győzködött arról, hogy éljek egészségesen, tudatosabban, kegyetlenség mentesebben. Erre valójában semmi szükség, mert végül mindenki, csak magát tudja meggyőzni. A minap voltam egy előadáson, ahol orvosok és szakértők vitatták meg, hogy vajon a mindenevő táplálkozás vagy a növényi étrend az egészségesebb. Ennek részleteiről most nem számolok be, mert vissza lehet nézni youtubon, de abban mindannyian egyetértettek, hogy maga a tudatos táplálkozás hatalmas előrelépés. Ugyan is, ha tudod, hogy mit eszel, mit vásárolsz, azzal már egészségesebb leszel, mivel nem sózhatnak rád akármit.
Tehát az első és
legfontosabb, amire szeretném felhívni a figyelmet, hogy valamilyen szűrőt igenis érdemes felállítani a magad elvei alapján, hisz ma annyi mindent szeretnének eladni neked, hogy sok élelmiszernek nevezett termék, szinte már az ehetetlen kategóriába tartozik.
Nem biztos, hogy mindent érdemes elfogyasztani, csak mert úgy szokás. Most biztos felmerült benned, hogy
tudatosan étkezni drága mulatság, de személyes tapasztalatból mondom, hogy én ezen csak spóroltam idáig és most azt is elmesélem, hogyan. :)
Kik azok a "bármitevők"?
A legtöbben megeszünk bármit, amihez hozzászoktunk, a nélkül, hogy életünkben akár egyszer is felül bírálnánk, hogy helyesen tesszük e. Most pedig hozzátenném, hogy sem a fent említett előadás, sem én nem vagyok hivatott meggyőzni arról, hogy élj egészségesen, légy vega, vegán vagy bármi más,
csupán gondolkodásra sarkallak és a saját értékrended kialakítására.
Mióta letettem a húsevésről (és ez minden egyes állat holttestére vonatkozik nálam, kivétel nélkül, igen a haléra is),
legtöbben ugyan azokat az állításokat fogalmazzák meg felém, amiből számomra az derül ki, hogy az átlag ember "bármitevő". Nézzünk pár életszerű példát, hogy kicsit ledöntsük az előítéleteket, felhagyjunk a megszokással és lássuk a tényeket. :)
|
Most akkor állatbarát vagy, vagy csak szereted a kutyákat? |
Egy gyakori kijelentés felém: ,,De hát húsevők vagyunk." Tessék? Most komolyan ennyire keveset tudunk a táplálkozásunkról? Mégis hol vannak a tépőfogaid? Persze gondolom, ez alatt a legtöbben azt értik, hogy az ember mindenevő, így térjünk is rá a következő leggyakoribb, ezzel kapcsolatos kijelentésre.
Gondolom már kitaláltátok, hogy a mindenevő fogazatra való hivatkozás a következő téma. Imádom, mert bevallom, azelőtt én sem foglalkoztam vele, hogy mégis milyen típusú fogazatom van, ez a mondat valahogy mégis belénk lett verve, mert eszméletlen sok embertől hallottam már ugyan ezt a kijelentést: ,,A fogazatunk szerint mindenevők vagyunk." Nem akarok szemétkedni, de felsorolná nekem valaki (google segítsége nélkül), a mindenevő fogazat és testfelépítés alap szabályait? Ez is csak egy üres puffogtatás, mint a sokat ismételt, honnan szerzed a fehérjét, hisz a húsban van csak teljes értékű!? De persze az aminosavakat már nagyon kevesen tudják felsorolni, amik húsban és növényekben is megtalálhatók.
|
Nézzük csak végig ezt a táblázatot, mely rámutat, hogy sokkal inkább vagyunk gyümölcsevők a jelek szerint. |
A szokásaink rabjai vagyunk?
Hús, tej, tojás, méz... dolgok, melyek nélkül elképzelhetetlen az élet. Állati holttest, hatalmas szőrös állat gennyes anyateje, tyúk menstruáció, méh hányadék. Valaki sokat dolgozhatott, hogy ezt elfelejtsük, hisz úgy megszoktuk, hogy ezek mindennapi ételek. Tapasztalatom, hogy sokan nem is tudják elfogadni, hogy a tej, a tehén anyateje, melyet a borjának termel. Pedig milyen egyszerű, hisz mindannyian tudjuk, hogy emlősöknek csak az utód táplálására termelődik anyatejük, ahogy az embernek is. Még ha az ember ki is fejlesztett olyan fajtákat, melyekből nagy mennyiségű tejet lehet kiszipolyozni, az nem azt jelenti, hogy a tehén egy olyan állat, amelyikből magától dől a tej, hogy azt felnőtt emberek fogyasszák. De tény, hogy nagy biznisz eladni a húsipar minden melléktermékét. Ha valaki felhagy az állati termékek fogyasztásával és vegán lesz, az egy újabb tudatos fogyasztó, kisebb ökológiai lábnyommal, jóval kisebb és megfontoltabb fogyasztással, tehát valóban rossz üzlet lenne ezt az életmódot reklámozni.
Egy szó, mint száz, átgondoltam az étkezésem és arra jutottam, a növényi étrend a legizgalmasabb, legetikusabb, legklasszabb dolog a világon. És ha csak egy valaki átgondolja az olvasottak után, hogy felhagy a húsevéssel, rákeres az interneten a vegán szóra, csatlakozik a húsmentes hétfőhöz, kipróbál pár nyers vegán sütit vagy egyszerűen csak elkezd olvasni a témában, már megérte ezt leírnom a változások és újjá születés évszakában.
Miért olyan izgalmas a növényi étrend?
Újításokra, kísérletezésre, kóstolgatásra sarkall. Elsőre talán valakinek hihetetlen, de még sosem ettem ilyen jókat. Néha
lefotózom az ételeket mielőtt még bárki enne belőlük, ezekből válogattam most pár képet inspirációnak Nektek, hogy ha kedvetek van próbáljatok, kóstoljatok meg párat. Amit a képeken fogtok látni, mind vegán, tehát hús, tejtermék- és tojásmentes étel.
|
Gabona fasírt. |
|
Palócleves búzahússal |
|
Avokádókrém pirítóssal |
|
Zabburger |
|
Spenót saláta pirított padlizsánnal és kenyérkockákkal |
|
Spenótos tortilla, medvehagymás szósszal |
|
Víz alapú fagyi sok helyen van, de a Hideg Nyalat (vidéken is kapható) finomságaival biztosra mehettek>>> |
|
Legtöbb helyen van növényi tej, ami nem feláras. Sütiket is érdemes megkóstolni a Corvinpontban>>> |
|
Sóskasaláta zöldség fasírttal. |
|
Izgalmas "kínai" büfé a Zen>>> |
|
Guacamole tortillával |
|
Medvehagyma szósz |
|
Tápióka puding |
|
Kukoricás "sajt" szósz salsával |
|
Töltött tortilla |
|
A szemfülesek gondolom már kiszúrták a szappansütit . ;) |
Bizony ígéretemhez híven, a következő bejegyzésben a tavaszi kézműves sütiszappanokat mutatom meg Nektek. :)
Ha további kérdésetek van a vegánsággal, növényi étrenddel kapcsolatban, jó szívvel ajánlom a Veganinja oldalt, ahol bátran feltehetitek a kérdéseiteket>>>
Ha a receptekkel kapcsolatos vagy egyéb kérdésetek van, írjatok nekem bátran, akár itt kommentben.
Ne ítélj el valamit, míg nem próbáltad...próbáld ki és úgy mond el a véleményed. Ha tetszett a cikk, iratkozzatok fel rendszeres olvasónak az oldalsávon fent..."Feliratkozás a webhelyre" gomb segítségével. A sok megosztásért pedig továbbra is hálás köszönet Nektek. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése