Egyszerű sóskaramellás mogyoróvajas vegán torta

Egy nagyon egyszerű és olcsó, vegán torta receptet hoztam nektek. Ez egy kizárólag növényi alapanyagokból készült süti recept, tehát nincs benne sem tejtermék, sem tojás. Tejallergiásoknak, vegánoknak, laktózérzékenyeknek is tökéletes szülinapi torta lehet, de bárkinek érdemes elkészíteni, mert erről biztosan nem mondja meg senki, hogy mentes édesség.

Vegán piskóta (tejmentes, tojásmentes):

- 20 dkg liszt
- 8 dkg cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 citrom leve
- 1,5 dl napraforgó olaj
- 2 dl szobahőmérsékletű növényi tej (szójatej)
Minden alapanyag legyen szobahőmérséklető, ha hideg valami, akkor könnyen "szalonnás" lehet a piskóta. Kézi robotgép habverőjével 2 perc alatt csomómentesre keverem az összetevőket és mehet is a sütőpapíros formába. Előmelegített sütőben kb 180°C-on 20-30 percig sütöm. Tűpróbázzátok, mert gáz és villanysütőben is működik. 2 és 3 lapra is vágható ha kihűlt. Süthetitek ezt tortakarikában, muffin formában, de 20X30-as tepsiben is. 

Sóskaramell:

- 1 csésze cukor (ezt közepes lángon ott hagyom a tűzön, amíg nem olvad fel és karamellizálódik meg)
- fél kocka tejmentes maragarin
- fél-1dl vegán tejszín (meggle decor)
Ezeket jó ha mikróban felmelegítitek mielőtt a forró cukorhoz öntitek, hogy ne kristályosodjon vissza annyira a cukor. Végül ízlés szerint sózzátok, 1 teáskanál mehet bele kb, de inkább kóstolás alapján sózzatok ízlés szerint. (vigyázzatok, a cukor tűzforró, nehogy úgy kóstoljatok bele)


Mogyoróvajas tortakrém:


Általában hagyományos főzött krémet készítek, de ez most egy pofon egyszerű torta.  Ehhez Meggle Decor habot kell szerezni, mert más vegán tejszín nem fogja elbírni ilyen jól a krémet. Figyelem, csak a DECOR feliratú cukrászhab vegán a Meggle tejszínek közül, figyeljetek a feliratra.

- kb 3 dl meggle decort felverünk és öntünk hozzá egy fél üveg szobahőmérsékletű mogyoróvajat (ez kb 1,5 dl volt és mindenmentes, tehát csak a mogyoró volt folyóssá darálva az üvegben)
- ehhez csorgassatok ízlés szerint a karamellből

A kihűlt piskótát kenjétek meg kívül belül, 10 percet pihentessétek a hűtőben és vonjátok be újra a hideg krémmel, így lesz szép sima, majd habzsákból díszíthetitek is a maradék krémmel. Az oldalát darált mogyoróval díszítsétek. Végül öntsétek le a karamell szósszal (ha időközben túl megszilárdult, nyugodtan melegítsétek vissza kicsit, hogy folyékonyabb legyen).

Nem akarom ennél szájbarágósabban taglalni, ha valami nem tiszta, azt kommentben még megpróbálom majd megválaszolni. A maradék karamellt tegyétek dunsztosüvegbe, olyan finom, hogy biztos találtok módot az elfogyasztására. 


További egyszerű vegán receptekért kövess Facebookon, ha elkészítettétek a receptet jelöljötek meg Instagramon @tudatosmetropolita néven. 


2 megjegyzés:

  1. A fél kocka margarin a 250 vagy az 500 grammosnak a fele? Nem mindegy :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Láttál már 500g-os kocka margarint? Na ugye, hogy kilehet találni, mivel csak a 250g-os kocka. ;)

      Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések