Mit vigyek enni a munkába? +1 Tipp

Tudom, nincs sok időd reggel, de azért nem kell éhezni, se elhízni, a munkahelyen kapható kajától.


A munkahelyi étkezés valljuk be külön műfaj, hisz nem csak olyan szempontok határozzák meg, hogy legyen egészséges, egyszerű, olcsó, finom, mint az otthoni étkezést. A munkahelyre annak az ételnek valahogy el is kell jutni, tehát feltétel, hogy könnyen szállítható legyen, senki nem akar a táskájába folyt étellel bajlódni, a reggeli rohanásba. 
Előre elkészíthető legyen, hisz kevés ember van, aki órákat tud tölteni reggel egy finom ebéd elkészítésével. A saláta összeesik mire beérsz, a tegnapi ebéd szállíthatatlan és az egész emelet bűzlene tőle, a szendvics meg valljuk be hűtőből már nem az igazi.


Van egy univerzális megoldás, ami szerintem megunhatatlan, mert annyiféle képen variálható, sós és édes ízben is, hogy csak győzd eldönteni, mikor milyet készíts. Könnyen szállítható, akár egy hétre előre elkészíthető és isteni finom, még pénteken is.

A megoldás, nem is lehetne kézenfekvőbb, hisz egyértelmű, reggelire együnk zabpelyhet! Na nem azt mondom, hogy önts rá egy kis tejet és zötyköld el a munkahelyedig. Valami sokkal jobbat és gusztábbat is készíthetsz belőle. Süss zabkekszet! Laktóz- és, gluténérzékenyek, cukorbetegek, vegetáriánusok sőt vegánok is készíthetnek fantasztikus és változatos zabkekszeket. Ez egy aduász mindenkinek, amit minden munkatársad megirigyel majd, és mivel olcsó és kiadós kínáld körbe nyugodtan.

Miért a zab?

A mellet, hogy rengetegféle étrendbe beilleszthető és a legtöbb ételintoleranciás is fogyaszthatja, joggal kérdezheted, hogy magas kalóriatartalma mellet, miért épp ez a tuti befutó? A válasz a részletekben rejlik; ez egy lassan felszívódó szénhidrát, így tökéletes délelőtti táplálék. 100 gramm zabpehely 350 kalóriát, 14 gramm fehérjét, továbbá 7 mg rostot tartalmaz.

A zab áldásos hatásai

A zabpehely már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Gyulladás gátló és jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést. Mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít.

Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal bír, az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne és magas a B- és E-vitamin-tartalma. Rendszeres fogyasztása jót tesz hajnak és a bőrnek is, nem véletlenül tartják természetes "szépségforrásnak". Ugye így már nem kérdés, a zabpehely tökéletes alapanyag lesz.

Inspiráció zabkeksz variációkra

Felsorolni is nehéz mi minden kerülhet egy zabkekszbe, de azért most adok néhány tippet, hogy, kétség sem maradjon a felől, hogy ezerféleképp variálható kis csoda ez az étel. Először is bármivel feldobhatod, ami épp otthon van, így a spórolás kerülhet előtérbe.

Aszalt gyümölcsök

Tökéletes választás, hisz nem romlandó, bármikor felhasználható, gusztusos kinézetet és színt kölcsönöz majd a kekszünknek. Aszalt áfonya…imádom, de sárgabarack, aszalt szilva, cseresznye, sőt a mazsola is tökéletesen megteszi. 


Belereszelhetsz egy almát, banánt vagy bármilyen más friss gyümölcsöt is, ekkor puhább keksz lesz a végeredmény.


Csokoládé

Ki ne imádná a csokis zabkeksznek még a gondolatát is. Használhatsz, magas kakaótartalmút, ami tele van antioxidánssal, de fehér és tejcsokoládét is bátran használhatsz, mind tökéletes lesz.

Csonthéjasok

Mogyoró, mandula, dió…mind isteni illatot árasztanak a sütőben. De ne álljunk meg itt, a pisztácia, napraforgó, kesudió, mind csodás íz kombinációt alkot egy sós zabkekszben.
Sajtos

Bármilyen sajtot használhatsz, füstöltet, laktóz menteset, növényit, vagy akár krémsajtot. Bármelyik isteni sós finomsággá sül majd.

Zöld fűszeres

Bazsalikom és kis szárított paradicsommal isteni. Kakukkfű, menta, citromfű, csodás édes és sós íz kombinációkat alkothatsz a kedvenceidből.
Zöldséges

Répa, padlizsán, cukkini, paradicsom, sütőtök, cékla, olívabogyó vagy bármi, amit szeretsz. Használhatsz szárítottat, de készíthetsz egy szószos alapot is belőlük, így ez lesz a nedves része a keksznek.

Különleges ízek 

Kókuszreszelék, kávé, rózsavíz, levendulavirág, mák... használd a fantáziád a kombinációk összetételéhez. 

Fűszerek

Pirospaprika, kurkuma, bors, nem csak pikáns ízt, de csodás színt is kölcsönöznek a zabkekszeidnek.

A legegyszerűbb zabkeksz recept:

-          2 csésze zabpehely (a felét érdemes ledarálni zablisztnek)
-         1 csésze zsiradék (kókuszzsír, olaj, margarin, vaj…)
-         cukor vagy édesítő ízlés szerint, só
-          bármilyen ízesítő a fenti inspirációból

Azért nem írok ennél pontosabb receptet grammokban, mert attól függően, hogy miket teszel a kekszbe változik az állaga, nagyjából úgy kell belőni, hogy vagy kis golyókat tudj formázni belőle, vagy kanállal kis halmokat tudj tenni a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
Ha folyósabb a massza 20, ha szilárdabb 10-15 perc is elég a sütőbe közepes fokozaton. De ellenőrizd, ha barnul kicsit a széle, akkor már jó.

Ha pontosabb receptre vágytok, nézzetek át Regina barátnőm pretty happiness című blogjára, Akinél szuper egyszerű és olcsó zabkekszreceptet találtok.


Szállítás és tárolás tudatosan

Nemcsak szállíthatod, de ízlésesen is tárolhatod a hétvégén elkészített kekszeket, akár az irodában. És mennyi jobb alternatíva van, mint az unalmas, környezetszennyező, eldobható műanyag zacskó, amit remélem már egyre kevesebben és kevesebbszer használtok. Nálam mindig van egy sokkal menőbb vászontáska. ;)
Ha beszerzel egy szép sütis dobozt, még jobb szívvel gondolsz majd erre, az egészséges, változatos, szuper olcsó, délelőtti táplálékra, amit akár hétfőtől-péntekig az irodai asztalodon is tárolhatsz, így mindig kéznél lesz, ha csokit vennél az automatából, vagy épp azt tervezted, hogy semmit nem eszel, mert úgysem lesz időd.

+ 1 TIPP

A munkahelyeden mindenki kávézik? Minden szünet egy kávé? A nap végére ettől nem feldobott, inkább kiégett leszel. Mindig tarts egy doboz zöld teát, az asztalodba

Jó hír, hogy a zöld teákat nem csak télen forrón, de nyáron hidegen is fogyaszthatod, sőt nem is célszerű forrázni őket. A legtöbbet áztatni is elég, így vízforralóra sincs szükséged. Jó alternatíva a kv helyett, hisz hosszabb időre dob fel és nem is égsz ki tőle. Sőt az egész hónapban automatába dobált apróból igencsak jó minőségű teát vehetsz, ha összeszámolod a pocsék kávéért kiadott pénzt. Arról, már nem is beszélve, mennyivel jobb egy csinos bögréből, vagy szép pohárból kortyolni, mint a borzalmas műanyag automatás poharakból, amivel óránként feleslegesen termeled a szemetet. Számolj csak utána egy hónapban mekkora kupac műanyag gyűlik össze ezzel...


Te sütöttél már zabkekszet? Ha van kedvenc recepted oszd meg velünk kommentben. :)

Kommenteljetek nyugodtan, regisztrálni most sem kell. Ha tetszett az ötlet osszátok meg másokkal is facebookon vagy iratkozzatok fel rendszeres olvasónak az oldalsávon.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess valamelyik csatornán. :)










6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Rendben, szépen sorban, az előző kérésed után. Addig is érdemes mindenkinek feliratkozni a rendszeres olvasók közé, bal fent, nem csak ,hogy értesüljetek a cikk befejezéséről, de játék is lesz a napokban, ahol egy szerencsést megajándékozok. :)

      Törlés
  2. SZIA! Olyan jóóókat írsz :) Mikor fejezed be ezeket a cikkeket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hajna. :) Amint időm lesz. A héten próbálom befejezni az összeset, amit kértetek. Jó olvasást.

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írj egy grammatikai blogot. Linkeld be. Amint lesz időm ígérem elolvasom.

      Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések