Hogyan készül a szappansüti? Kérdezz- felelek!


Ma egy válaszolgatós bejegyzéssel, és sok képpel készültem Nektek a szappansüti készítésről. Mostanában sok levelet kapok, hogy mutassak képet elkészült sütiszappanokról, segítsek a megvalósításban vagy érdeklődő kérdéseket, miként juthattok hozzá egy Nektek tetsző szelethez. Természetesen ezekre a kérdésekre ezután is szívesen válaszolok privátban is, a freedomprincess22@gmail.com-on keresztül, de a legáltalánosabbakra megpróbálok választ adni most, ebben a cikkbe.
Ha csak a kész szappanok érdekelnek, nézd meg lejjebb a képeket, összetevőket. 
Mindenki tud szép sütiszappanokat készíteni otthon?

Igen, mindenki tud szappant önteni, akinek van elég ideje, kedve és türelme sokat tanulni a témában. Elsőre senkinek sem lesz tökéletes, mint azt már a DIY projekteknél megszokhattuk, a képeken szinte sosem az első próbálkozás látható. Több cikkeben írtam már le részletesen a lépéseket, hogy Mindenki, aki szeretné biztonsággal kipróbálhassa ezt a projektet is.


A szappanozás drága hobbi?  

Ez relatív, de maradjunk annyiban, hogy nem olcsó, főleg az elején. Ha eddig a főzéshez használt étolaj árán szörnyülködtél, akkor most leesik majd az állad a natúr szappan alapanyagként szolgáló kókusz, kukoricacsíra, kakaóvaj, olívaolaj és egyéb értékes olajak árai láttán. Többször elmondtam már, hogy egy alkalomra (pl: karácsony), ez nem kifizetődő saját készítésű ajándék. Összefoglaltam már Nektek azt is, hogy- hogy állíthatjátok össze legolcsóbban a szappankészítő eszköztárat, ezt itt olvashatjátok vissza. 


Ha csak abba belegondoltok, hogy egy alaklomra nem tudtok sem olajakat/ zsírokat, sem színezéket, sem lúgot, stb. venni, akkor máris belátjátok, hogy hosszabb távra érdemes tervezni. Szilikonformákat, nyomózsákot, öntőládát, és hasonló drágább kellékeket, meg tényleg csak akkor érdemes beszerezni, ha már kipróbáltátok és rájöttetek, hogy ez a Ti utatok. Ezeket az eszközöket másra már nem tudjátok használni, ezért érdemes átgondolni, mielőtt a kedvenc szilikon sütemény formába szappan kerülne. Hosszú távon viszont nagyon is érdemes belefogni a szappanozásba, mert így mindig tudod majd mi kerül a saját kozmetikumodba és anyagilag is megtérülnek a formák, eszközök, stb.


Lehet e kérdezni a készítésről is?

Természetesen igen. Ez nem egy értékesítő oldal. Én azokat a szappanokat ajánlom fel megvásárlásra, amik többletként maradnak nálam, hisz ez a hobbi nagy mennyiségű szappantöbblettel jár, ha hozzám hasonlóan nagy a kísérletező kedvetek és kevés a szappan használó családtag. Aki szappanozik kérdezhet, aki szappanimádó vásárolhat.

Hiányzó szappanok és tudatosság?

Többen érdeklődtetek kecsketejes szappan felől, mert ez a fajta, most a legfelkapottabb. Én nem öntök állati zsír tartalmú vagy tejes szappanokat, mert vegán vagyok. A paletta egyébként is tele a kecsketejes szappanokkal, így bőven találtok másoknál, ha ilyenre vágytok. A tej nem tudom mennyire éli túl a lúgot, de sokan erre a fajtára esküsznek és házi kecsketejjel készítik a szappanokat. Tehát ebben a kérdésben nem tudok segíteni sem készítés, sem szappan téren. Még annyit hozzátennék, hogy a tejes szappan nekem kellemetlen szagú. A szappanokba én maximum kókusztejet használok.

Ezen kívül még a pálmazsír hiányzik az alapanyag palettámról, szintén elvi aggályok miatt, hisz a  pálmaolaj kitermelés során, nem csak esőerdőket pusztítanak ki, de állatok élőhelyét és magukat az állatokat is elpusztítják, az emberi jogok sárba tiprásáról már nem is beszélve. Nem a kitermelők bevételének csökkentése a célom ezzel, hisz tudom ehhez ez nagyon kis mennyiség. Sokkal fontosabb ügy, a fogyasztók figyelmének felhívása, hisz minél többen kerüljük a pálmaolaj tartalmú kész-, és gyors ételeket, szappanokat és egyéb kozmetikumokat, annál nagyobb hatást gyakorolhatunk a kitermelés csökkentésére, mert ahol a kereslet csak ott van kínálat. 


Illóolajokból  igyekszem a lehető legkevesebbet használni, hisz a lúg hatására ezek hatásai is változhatnak, de az illatos világ, azért engem is sokszor magával ragad. Minden esetre, alkoholos illókat senkinek nem ajánlok, mert azok összekaphatják a szappanmasszát és elcsúfíthatják a végeredményt.

Szóval ezek mind pálmaolaj és állati zsír mentes szappanok! 

Hogyan készül a szappansüti? Jöjjenek a receptek!

Mielőtt neki álltok a készítésnek írjátok le a receptet és gondosan tervezzétek meg, akár rajzoljátok is a szappant, hisz keverés közbe már nincs idő azon gondolkodni, hogy most melyik réteg, melyik szín is következik épp.
Előttem is ott a receptes könyv és a rajzok.
A szappanok hideg eljárással készültek, 1 kg zsiradékra vannak számolva, 5% zsírfelesleget tartalmaznak a biztonság érdekében és 30%-os folyadék mennyiséget, hisz nincs szükség ennél folyósabb masszára, nem keverünk bele mintát, hanem szép egyenes vonalakat szeretnének látni. Ha ezt a mondatot nem értetted, akkor előbb olvasd el a korábbi bejegyzéseket a témában.


Kókuszos- Csokis Bounty szelet

Ez a szappan már kinézetre is nagyon különleges, de végezetül még megszórtam a tetejét ásványi csillámmal (mica-csillámpalla) kevert kókuszreszelékkel. Folyadéknak kókusztejet használtam, amitől egy még különlegesebb, kókuszos végeredmény született. A csokoládés részt pedig a holland kakaó adja, ami köztudottan antioxidáns. 

Kókusztej, kókuszvaj, holland kakaó, ásványi csillám, olívaolaj ...
Recept (kókuszos réteg):

- 300g olívaolaj
- 120g kókuszvaj
- 120g hidegen sajtolt napraforgó olaj (ez tele van E vitaminnal-antioxidáns) 
- 60g hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj 

- 228g kókusztej, (+ 2 kanál darált kókuszreszelékkel kiegészítve) 
- 82g NAOH

- 2 kis kanál cink-oxid vagy titánium-dioxid
- holland kakaó a szóráshoz
Semmi pánik nem lesz túl puha a szappan, eddig minden formámból könnyen kijött.

Kókusztejet házilag is készíthettek, nagy teljesítményű turmixgéppel. 2-3 evőkanál kókuszreszeléket turmixoljatok össze magas fokozaton 5 percig a kimért és felforralt vízmennyiséggel, majd pihentetés és hűlés után fagyasszátok egy kicsit, nehogy megégesse a lúg. Szűrni ebben az esetben nem kell, hisz a kókusz apró szemcsékre darálódik benne. 

Kesztyűben oldjátok fel a lúgot a fagyos kókusztejben, majd melegítsétek 1-2 percig a kimért olajakat a mikróban. Ha 42 °C körülire hűlt mindkét elegy, akkor öntsétek az olajos részhez a lúgot.

Botmixerrel mixeljétek pudingos állagúra, közbe adjatok hozzá 2 kis kanál cink-oxidot, vagy annyit amennyitől már szép fehér színt kaptok. Ha folyósabb, akkor nem lehet szép egyenes vonalakat önteni, de vigyázzatok, ha túl keményre mixelitek nem tudjátok szépen formába önteni. Én a még meleg puding állagához tudnám leginkább hasonlítani, ami még folyós. 

A felét öntsétek a szükség szerint kitámasztott, tálcára készített szilikon formátok aljára, majd holland kakaóval szórjátok meg szép vékony rétegben az egészet. Ha a forma oldalára is ment azt gondosan töröljétek le, hogy ne fogja össze a következő réteget, majd műanyag keverőkanál segítségével öntsétek rá a következő fehér, kókuszos réteget. Ne túl magasról, mert akkor nem lesz szép egyenes a vonal.

Recept (csokis réteg és hab):

- 200g olívaolaj
- 80g kókuszvaj
- 80g hidegen sajtolt napraforgó olaj (ez tele van E vitaminnal- antioxidáns) 
- 40g hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj 

- 120g desztillált víz 
- 55g NAOH

- 2 kanál holland kakaó
- 1 kis kanál cink-oxid

Mindent csináljatok a fent leírtak szerint, csak most rövid turmixolás után öntsetek külön 150g masszát, majd a többit turmixoljátok tovább a holland kakaóval. Elég sötét masszát kell kapnotok, mert az érés során ez fakulni fog. Ha kész a mixelés, öntsétek a fehér, kókuszos rétegek tetejére óvatosan. Néhányszor nyugodtan az asztalhoz ütögethetitek a tálca segítségével a formát, hogy szép egyenes rétegben terüljön a teteje.


Adjátok a megmaradt 150g masszához a cink-oxidot és mixeljétek kellő keménységűre. Ha még folyósnak érzitek egy kanál étkezési keményítővel szilárdíthatjátok, hogy tejszínhab keménységű legyen. Töltsétek nyomózsákba és díszítsétek a massza tetejét tetszés szerint.

Végül fehér mica porral daráljatok le egy kanál kókuszreszeléket és hintsétek meg a tetejét.

Betakarni se felejtsétek el a kész művet, fő a  biztonság, tartsátok melegen, hogy zselésedjen! 


Egy nap múlva szeletelhetitek is a nektek tetsző formára. Kesztyűt húzni ehhez is kötelező!


Végül tegyétek el őket érni egy szellőző papírdobozba, legalább egy hónapra.

Jó szórakozást. ;) Első receptnek azért nem ajánlom, hisz sok mindenre kell figyelni, így nem árt ha gyakorlott kezek készítik. 

Mézes-Krémes szelet Sütőtökkel

Sütőtök szezon van és mindenki tudja, hogy a sütőtök tele van bőrszépítő karotinnal, így nem volt kérdés, hogy ettől kapja majd a színét ez a tápláló, akác mézzel készült krémes szappan.
Akác méz, sütőtöklé, olívaolaj, kókuszvaj, kukoricacsíra olaj ...
Ez a díszítés egy kis előkészületet igényel, hisz buborékos fóliával gondosan ki kell bélelni a szappanformát, úgy, hogy az kellőképp túl lógjon majd a tetejére is.

Recept (mézes-sütőtökös réteg):

- 300g olívaolaj
- 120g kókuszvaj
- 120g hidegen sajtolt napraforgó olaj (ez tele van E vitaminnal-antioxidáns) 
- 60g hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj 

- 228g sütőtöklé (+ 1 kanál termelői akácmézet tartalmaz) 
- 82g NAOH

Sütőtöklevet otthon is készíthettek, ha 5 nagyobb kocka meghámozott sütőtököt leturmixoltok, a kellő mennyiségű desztillált vízzel, majd leszűritek. Mérés után ehhez adjátok a mézet és mehet a fagyasztóba, hisz ez a magas cukortartalom miatt még jobban fog hevülni a lúggal.

40°C körüli hőmérsékleten mixeljétek, majd a felét öntsétek a formába.


Recept (világos krém réteg és hab):

- 200g olívaolaj
- 80g kókuszvaj

- 80g hidegen sajtolt napraforgó olaj (ez tele van E vitaminnal- antioxidáns) 
- 40g hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj 

- 120g desztillált víz 
- 55g NAOH

-1 kanál cink-oxid

Mixelés után 100g-ot tegyetek félre. A többit öntsétek a sárga sütőtökös rétegre. Ez lesz a "krém" a sütiben. Erre mehet a maradék sütőtökös réteg, majd hajtsátok a tetejére gondosan a fóliát úgy, hogy maradjon hely a habos díszítésnek.

A maradék világos masszát fehérítsétek cink-oxiddal, ha kell adjatok hozzá étkezési keményítőt, majd nyomózsákba töltve díszítsétek a massza tetejét tetszés szerint.

Takarjátok be, hogy tudjon gélesedni!

Jó szórakozást! Kezdőknek ezt a technikát sem kifejezetten ajánlom, nehéz szépen szeletelni, hogy a sávok is szépen kiadják a mintát. Végül megéri a sok fáradtságot, mert gyönyörű míves szappanokat kapunk. 

Rózsaszín agyagos Muffin Szappan

A rózsaszín agyag fantasztikus bőrápoló bőrtisztító hatású, mind száraz, vízhiányos, érett bőrre, mind zsíros, problémás bőrre. Ez a szappan jó választás kíméletes arctisztító szappannak, hisz már a formája is alkalmassá teszi ennek a kis területnek a kezelésére.
Rózsaszín agyag, extra szűz olívaolaj, levendula illóolaj ...
Recept:

- 300g olívaolaj
- 120g kókuszvaj
- 120g hidegen sajtolt napraforgó olaj (ez tele van E vitaminnal-antioxidáns) 
- 60g hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj 

- 228g desztillált víz
- 82g NAOH

- 2 kanál rózsaszín agyag
- 1 kanál cink-oxid
- 100% hígítatlan levendula illóolaj


A massza feléhez mixeld hozzá a rózsaszín agyagot, majd töltsd a formák aljára. A másik feléből önts egy vékonyabb réteget ennek a tetejére, majd a maradékot fehérítsd cink-oxiddal, szükség szerint adj hozzá keményítőt és levendula illóolajat, majd nyomózsákból díszítsd kedved szerint a cupcake formákat.


Rózsa-Kubabebors Antiszeptikus szappan Nőknek

A 100%-os hígítatlan kubabebors illóolaj fertőtlenítő, antiszeptikus hatása mellett kellemes illatával is elkápráztat. A szappan formája és rózsaszirmokkal díszített belseje, szemkápráztató dísze lehet a fürdőszobánknak.

Rózsaszirmok, kubabebors illóolaj, kókuszvaj, olívaolaj ...

Recept:

- 200g olívaolaj
- 80g kókuszvaj
- 80g hidegen sajtolt napraforgó olaj (ez tele van E vitaminnal- antioxidáns) 
- 40g hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj 

- 120g desztillált víz 
- 55g NAOH

- késhegynyi vas-oxid
- 100% hígítatlan kubabebors illóolaj
- 1 kanál apróra őrölt bordó rózsaszirom

Előzőleg ilyen formába öntöttem, de ő már elfogyott. A formákat variáljátok kedvetekre.

Rövid mixelés után szedjük ketté a masszát. Egyik felébe mixeljük bele a vas-oxidot, majd öntsük a forma aljára. Szórjuk meg rózsaszirommal, majd a massza másik felébe keverjük el a kubabebosr illóolajat és óvatosan öntsük a rózsaszín réteg tetejére.

Ezt is gondosan takarjuk be, hisz az apróbb formák hamarabb hűlnek.

Jó szórakozást!

Remélem tudtam segíteni annak, aki elkészíteni szeretné a szappanokat, és az alapanyagok ismertetésével a választásban annak is, aki csak a kész szappanok iránt érdeklődik. Mindkét esetben írhattok nekem a freedomprincess22@gmail.com-ra, ha további kérdésetek van.


Kommenteljetek nyugodtan, regisztrálni nem kell hozzá, vagy iratkozzatok fel a blogra rendszeres olvasónak.

Ha tetszett csatlakozz Facebookon>>>

9 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon szèpek a szappanjaid,elkèpesztően ügyes vagy! :-)
    Kèt kèrdèsem lenne :
    -Hol lehet Cink-oxidot venni?
    -A kukoricacsìra olaj mivel helyettesíthető?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, nagyon kedves vagy. :)
      A cink-oxidot vegyszerboltban lehet beszerezni, vagy esetleg ha találsz olyan patikát, ahol kiadják, akkor ott.
      Az olajakat nem lehet helyettesíteni a receptekben. Ha egyet is ki akarsz hagyni, akkor újra kell számolni az egész receptet, tehát egy újat alkotni. :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Melyiket ajànlod első receptnek? ☺

      Törlés
    2. Szia Leila!

      Amelyiket úgy érzed meg tudod csinálni. Én első körben egyébként a sütemény sütést ajánlom, mert a szappant drága mulatság elrontani. :)
      Egyébként tényleg bármelyiket megpróbálhatod, amelyik tetszik. :) Képet mindenképp küldj majd a freedomprincess22@gmail.com-ra, hogy én is megcsodálhassam a munkád. :)

      Törlés
    3. Ezt a cikket pedig mindenképp ajánlom figyelmedbe, ha egyedül szappanöntésbe fognál: http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/09/szappanfozes-projekt-1-tuti-recept.html

      Törlés
  3. Köszönöm Rita!
    Mindenképp küldök képet (ha nem rontom el 😀 ).

    VálaszTörlés
  4. Szia Rita!
    Tegnap este megcsinàltam életem első szappanjàt :-)
    Azt hittem nehezebb lesz, de végül is nem. (A süti sütés már gyerekjáték nekem, mert 2 gyermekes anyuka vagyok, így szinte napi rutin rèsze :-) Lehet,hogy ezért is ment ennyire jól. Persze a lúggal vigyáztam nagyon-nagyon! ).
    Képet este küldöm!(este szeletelem) :-)
    Örülök, hogy rátalàltam az oldaladra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Leila!

      Ezek nagyon jó hírek, gratulálok. :) Igen, nagyon sokat számít, ha valaki rutinosan mozog a konyhában, tud bánni a habzsákkal és e mellett még elővigyázatos is. :)

      Várom a képeket és örömmel köszöntelek, a Tudatos Szappanozók közt. :)

      Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések