Magyarvári Szilvi dietetikus, kedvenc olajmentes, tejmentes szószait osztom most meg veletek, hogy az a saláta valóban egészséges és finom legyen.
Bazsalikomos eper szósz: 2 adag
Eper: 4 marék (~ 480 g)
Friss bazsalikom: kb. 10 - 12 levélke
Az epret megtisztítjuk, negyedeljük, majd lassan pici vízzel elkezdjük lassú tűzön főzni, amíg sűrű, kissé ragacsos lesz. Mikor elkészült, beletépkedjük a friss bazsalikom leveleket és turmixoljuk.
Kesu tejföl: 2 adag
Kesudió: 15 g
Citromlé: 1-2 tk. (~10 g)
Sörélesztő pehely: 1-2 ek. (~10 g)
Só, fokhagyma por: ízlés szerint
Víz: 30 ml
A hozzávalókat turmix, vagy aprító gépben egyneműsítjük.
Narancsos - balzsamecetes öntet: 2 adag
Narancs: 1 db leve
Fokhagyma: 1 pici gerezd
Balzsamecet: 3 ek.
Só, őrölt feketebors: ízlés szerint
A hozzávalókat jól kikeverjük egymással.
Tofu tejföl: 5-7 adag
Tofu: 200 g (selyemtofuból finomabbat, krémesebbet készíthetünk)
Citromlé: 4 tk.
Sörélesztő pehely: 2 ek.
Só: ízlés szerint
Víz: 60 ml
A hozzávalókat turmix, vagy aprító gépben egyneműsítjük.
Citromos tahini szósz:
Tahini: 4 ek. (százammag paszta)
Frissen facsart citromlé: 2 tk.
Fokhagyma: 1 gerezd zúzva
Víz: 3 ek.
Őrölt kömény: 1-2 csipet (opcinális)
Só, őrölt feketebors: ízlés szerint
A hozzávalókat habverővel jól kikeverjük.
Koriander - lime dressing: 1 adag
Korinader zöld: 1 nagy marék
Fokhagyma: 1 pici gerezd
Lime: 1 db leve
Király datolya: 1 db
Víz: 3 ek.
Só: 1 csipet
A hozzávalókat turmixgépben krémesre keverjük.
Mogyoró szósz: 2 adag
Földimogyoró (sótlan): 1 bögre (~ 70 g)
Szójaszósz: 2 ek.
Citromlé: 2 ek.
Kókusztej: 1 ek.
A hozzávalókat turmixgépben krémesre keverjük. Pici vízzel higíthatjuk tetszőleges sűrűségűre.
+1 Főzni kell, de megéri, mert utána nem csak mártogatósnak, de akár tészta szósznak is használhatjátok.
“Sajt” szósz:
Burgonya: 8 közepes db (~ 600 g)
Sárgarépa: 4 közepes db (~ 300 g)
Főzővíz: 200-300 ml +
Só: 2-3 tk. (~ 10-15 g)
Citromlé: 20 ml
Mustár: 2 ek. (~ 40 g)
Sörélesztőpehely: 1 bögre (~ 50 g)
Fokhagymapor: 2 tk.
Fűszerpaprika: 2 tk. (édes és füstöltpaprika felesben)
A burgonyát és a sárgarépát megtisztítjuk, feldaraboljuk és feltesszük főni annyi vízzel, ami ellepi és megsózzuk. Amíg megfőnek, egy tálba kimérjük a többi hozzávalót. Amikor megpuhult a répa és a krumpli is, leszűrjük úgy, hogy a főzővizet felfogjuk valamiben. Ezután hozzákeverjük a kimért ízesítőket és felöntjük annyi főzővízzel, hogy tetszőleges sűrűségű szószt kapjunk.
A szószokkal óvatosan bánj! Bár mindegyik feldolgozott olaj mentes, a magokat tartalmazókkal még így is gyorsan meghaladhatjuk a napi szükséges zsíradékbevitelünet! A salátákra, tálakra 2-3 evőkanállal tegyél belőlük!
Ma már klinikai tanulmányok bizonyítják, hogy az alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi étrend alkalmazása elősegíti a fogyást, csökkenti a vércukorszintet, a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, valamint képes visszafordítani inzulinrezisztenciát; tehát megoldást kínál a legtöbb népbetegségre. Szilvi azért kezdett el teljes értékű növényi táplálkozással foglalkozni és hozta létre a “Béke a tányéron” nevű oldalt, hogy mutasson egy olyan alternatívát, amivel egészségesebben, tudatosabban, fenntarthatóbb módon táplálkozhatunk, és persze közben finomakat ehetünk! Köszönet neki, hogy megosztotta velünk ezeket a fantasztikus, egészséges recepteket.
Ha többet szeretnétek megtudni erről az étrendről, vagy dietetikus segítségére van szükségetek, keressétek bizalommal Magyarvári Szilvit > bekeatanyeron@gmail.com
Ha pedig ilyen fantasztikus ételfotókra van szükségetek valamilyen projekthez, mint a fentiek, akkor szeretettel ajánlom Sipos Nórát > noraspiration@gmail.com
További vegán receptek, tippek, a Facebook oldalon>
Kommentben írjátok meg, melyik volt a kedvenc öntetetek és ha tetszett, ne felejtsétek el megosztani a bejegyzést. <3
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése