Egyszerű böjti ételek, kezdő vegán receptek

Mától kezdődik a Húsvétig tartó, 40 napos nagyböjt. Ezzel a receptgyűjteménnyel azoknak szeretnék segíteni, akiknek nehézséget okoz a húsmentes étrend ebben az időszakban. A receptek akár szigorú böjtölőknek is megfelelnek, hisz nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagokat. Régen a böjt minden állati eredetű élelmiszer elhagyását jelentette; manapság rengeteg engedménnyel élnek, így sokan ezt már nem is tudják, de szuper alkalom ez a növényi táplálkozás kipróbálására. 🌱🌱🌱
A böjti ételek egyszerű, olcsó receptek. Mutatok nektek pár könnyen elkészíthető fogást.


Tökhús leves galuskával : TudatosMetropolita



Kezd egyre hidegebb és nyirkosabb lenni az idő, így ma egy erőlevessel készültem nektek, aminek nagyon hasonló íze van a húsleveshez, pedig csak a sütőtök húsa van benne. Nincs más dolgotok, mint pontosan ugyan azokat a lábos aljára pakolni, amit mindig is szoktatok, hús helyett pedig egyszerűen kaparjátok bele egy tök belsejét magostól. 



- répa- fehérrépa- kis darab zeller levéllel- fél karalábé- szelet kelkáposzta- 1 vöröshagyma egészben- gerezd fokhagyma- só, egész bors- paradicsom egészben- paprika egészben (ha szereted a csípőset egy erős paprika is mehet)- 1 tök vagy patiszon kikapart belseje ( végül le kell szűrni a lest és akkor úgyis kikerülnek belőle a magok)

Takarék lángon 1-2 órát gyöngyöztessétek, szedjétek ki a zöldségeket, szűrjétek le a levét és készen is van. Nem tettem bele semmi színezőt, nincs benne kurkuma sem, ilyen szép színe lett magától.

Én most galuskát főztem hozzá, de tojásmentes tésztával is tökéletes.


Galuska:

- kukoricadara vagy búzadara, esetleg apró szemű zabpehellyel keverve- a leves levéből amennyit felvesz- csipet só esetleg kevés kurkuma a színe végett
Szaggassátok lobogó, sós vízbe, vagy a levesbe, de attól kicsit zavaros lesz a lé végül, így külön vízben inkább ajánlom. De ne aggódjatok, tojás nélkül is szépen összeáll. Borsót is főztem mellé, hogy ezzel is gazdagítsam a levest. Ha megfáztok, vagy hiányzik ez a melengető íz, akkor készítsétek el mindenképp ezt a csodás leves.


Csicseriborsó pörkölt tésztával

Pörköltet bármiből lehet készíteni, bár sokan csak a húsos változatát ismerik, pedig bármilyen zöldségből vagy hüvelyesből elkészíthető. Mindent a hagyományos módon csináljatok, ahogy szoktatok, csak hús helyett, most csicseriborsót használjatok. Ez sokkal hamarabb elkészül, mint a húsos változat.

- két  nagy fej hagymát olajon megdinsztelek
- 1 paprika és 2 paradicsom apróra vágva mehet hozzá 
- utána pirospaprika, só, bors, kömény (minden fűszer, amit a pörköltbe szoktatok) 
- végül egy nagy csicseriborsó konzerv (előtte leöblítem) 
- én most tettem hozzá egy doboz szeletelt gombát is
- felöntöm vízzel és ha megpárolódott
- behabarom- 1 evőkanál lisztet kikeverek fél dl növényi tejjel vagy vízzel és hozzáöntöm a pörkölthöz

Ha összeforr kész is, a végén megszórom petrezselyem zölddel. Durumtésztával tálalom (az tojásmentes), de rizzsel is tökéletes.


Fűszeres karfiol pakora 

A rántott karfiol alternatívájaként hoztam nektek ezt az ételt. Egyszerűbb és gyorsabb a hagyományos panírozásnál és változatosan variálható a fűszerezéssel. A pakora olyasmi, mint nálunk a párizsi bunda.


- 200g liszt (csicseriborsólisztet használjatok, de ha ez nincs, akkor búzaliszt is megteszi)
- fűszerek (paprika, kurkuma, fokhagymapor, só, csilipehely és a saját kedvenceitekkel még gazdagíthatjátok)
- kb 200ml víz (annyi, hogy vékonyan a kanál hátuljára tapadjon a massza)

Ebbe a lisztes, fűszeres masszába mártjuk a kicsit megpárolt karfiolrózsákat (vagy tetszőleges zöldségeket), aztán a forró olajba dobjuk és amint aranybarna már kész is.

Paszternákos, vagy sütőtökös krumplipürével és hagymán pirított gombával tálaltam. A pürét csak a saját főzővizével, esetleg kevés margarinnal, vagy olajjal habosítom.

Bármilyen zöldséget kiránthattok így. A csicseriborsóliszt gluténmentes alapanyag, így ha azt használjátok gluténmentes is az étel. Ha nem szerettek bő olajban sütni, akkor sütőben, kiolajozott tepsiben is kisüthetitek.


Cukorborsó leves galuskával


Olajon megpirítok 3 sárgarépát, majd hozzáöntök fél kg borsót. Kb 15 percig pároljuk együtt. Megszórjuk 1 ek liszttel és 1 ek pirospaprikával. Pici ideig pirítjuk, felöntjük a vízzel, sózzuk, puhára főzzük. Végén én cukrozom, de  sósan is ehetitek. A végén nokedlit szaggatok bele (víz. liszt, só).

Tócsni/beré: reszelt krumpli, liszt, só, bors, kurkuma. Kisütöm és vegán tejföllel megkenem.


Meggyes Piskóta : TudatosMetropolita


Amíg nem volt ennyi engedmény a böjtben, addig bizony tiltott volt minden állati eredetű élelmiszer, így ma egy olyan piskótát hoztam nektek, ami ezek nélkül is tökéletesen működik, próbáljátok ki bátran. Hisz fagyasztott gyümölccsel is elkészíthető.

Piskóta tejtermék és tojás nélkül:

20 dkg liszt
8 dkg cukor
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 citrom leve
1,5 dl napraforgó olaj
2 dl szoba hőmérsékletű növényi tej (szójatej)
Kézi robotgép habverőjével 2 perc alatt csomómentesre keverem és mehet is a sütőpapíros tepsibe. Előmelegített sütőben kb 180°C-on 20-30 percig sütöm. Tűpróbázzátok, gáz és villanysütőben is működik.

Ha azt akarjátok, hogy a gyümölcs ilyen szépen a tetején maradjon, akkor 3-4 perc sütés után potyogtassátok csak bele a magozott meggyet (ha fagyasztott, akkor előtte olvasszátok ki és csöpögtessétek le rendesen). Természetesen más gyümölccsel is működik, kinek mi terem otthon, vagy épp mihez jut hozzá frissen, hisz ilyenkor akár szilvával is elkészíthetitek, de ha van ribizlitek a fagyasztóban, akkor azzal is feldobhatjátok.



Napi tippekért és receptekért kövessetek Instagramon>

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések