Formatartó Mézeskalács

Épp itt az ideje nekiállni a mézeskalács sütésnek. Hoztam hát Nektek egy receptet, aminek bár elvileg nem kell 1 hetet puhulni dobozban, hogy elrágható legyen, azért mégis érdemes már most megsütni. Azonnal is fogyasztható, így ha csak később van időtök nekiállni a sütésnek, akkor is bátran ajánlom ezt a pihentetési idő nélküli, villám receptet.


Tudatosság

Tudjátok, hogy szeretem felhívni a figyelmeteket, a világ elsumákolt, kegyetlen dolgaira. Az egyik ilyen, a nagyüzemi állattartásból származó, egyáltalán nem kegyetlenség mentes tejtermék és tojás fogyasztása. A receptek, amiket megosztok veletek, éppen ezért sosem tartalmaznak nagy mennyiségű tojást vagy tejet, mert mindig van jobb megoldás. Sosem fogok 8 tojásos, borzalmas piskótát sütni, sőt veletek is megosztom nemsokára, a tökéletes 1 tojásos piskótát, még a nagy karácsonyi sütésdömping előtt. Margarint nem használok, mert pálmaolajból van, ami ráadásul hidrogénezett és a pálmaolaj termelés miatt állatokat mészárolnak le napi szinten. Ez egy tejtermék mentes recept, így laktóz érzékenyek is bátran fogyaszthatják, ezért most térjünk is rá a tojásra.


Ne vásároljatok 3-as kódszámú tojást

Nekem nagy szerencsém van, hisz a csekély mennyiségű tojásfogyasztásom, a nagyszüleim udvaron szaladgáló tojók szolgáltatják számomra. Éppen ezért boltban nem vásárolok tojást. Ti pedig bárhol vásároltok, akár piacon, akár boltban, mindig nézzétek meg a tojáson feltüntetett kódsor első számát! 0-3-ig tart az osztályozás. A 3-as szám a kegyetlen körülmények között, mini ketrecekben tartott, tollhiányos, antibiotikumozott állattól származó tojás jelöli, ami nem jó sem az állatnak, sem Neked, hisz a tojás minősége, a körülmények függvénye. A 2-es kód az alternatív, mély almos tojást jelöli. Az 1-es a szabad tartást, a 0-ás kód az ökológiai (bio) tartást jelöli, ezeket érdemes vásárolni. Ha drágának ítéled a  tojást, akkor pedig érdemes kevesebbet fogyasztani belőle.


Formatartó Mézeskalács recept:

- 2 bögre liszt (400g)
- 1/2 bögre porcukor (200g)
- 1/4 bögre méz (100g)
- 100g kókuszzsír (ez kb 110 Ft, nem nagy összeg)

- 1 tojás 
- 1 teáskanál sütőpor/ szódabikarbóna
- 3 evőkanál langyos víz
- 1 evőkanál mézeskalács fűszer (ettől függ a tészta színe)


Elkészítés

A kókuszzsírt és a mézet mérés után, melegíts fel a mikróban, majd önts a száraz, átszitált összetevőkhöz. Keverd össze, üsd bele a tojást és kevés langyos víz segítségével gyúrd össze. Először mint ha nem akarna összeállni, de aztán szép homogén tésztát kapsz a gyúrás végére. Én 10 percre fóliázva bedobtam a hűtőbe, csak, hogy kicsit szilárduljanak a kezem melegétől felolvadt összetevők. Ez után már nyújtható is. Előmelegített gázsütő legkisebb fokozatán sütöttem 10 percig.

Forma

Nem véletlenül szerepel a címben a formatartó mézeskalács címszó. Persze fontos az íz, de valljuk be mézeskalácsot a külleme miatt sütünk. Elvégre szeletelhetnénk egyszerű kockákra is, ez mégis a díszes kiszúrókról, ünnepi küllemről és isteni illatról szól. Éppen ezért nem annyira kedvelem a sütésnél nagyon megemelkedő, felismerhetetlen amőbává  folyó, kétségtelenül puha mézeskalácsokat. Bátran ajánlom, hogy próbáljátok ki ezt a receptet, akár szép, aprólékos kiszúróval is, mert gyönyörűen megtartja a formáját.


Díszítés

Gyömbéres cukormáz

Én egy gyömbéres cukormázzal díszítettem az idei mézeskalácsokat, ami nem annyira fehér, mint a tojásos íróka, viszont egyszerű és különleges és csillogó. 3 evőkanál átszitált porcukorhoz reszelj egy kis friss gyömbért és csepegtess pár csepp citromlevet, amitől összeáll. Ha nem szeretnéd citromosabbra már, de még nem elég folyékony, pár csepp vízzel is hígíthatod. Tölts zacskóba, vágj apró lyukat a sarkán, majd díszítsd kedved szerint. Ez a máz írásra nem alkalmas, viszont nagyon finom.


Tojásos íróka

Ha a hagyományos tojásos írókánál maradnál, akkor a tésztába csak a tojás sárgáját tedd, a fehérjét hagyd meg a díszítéshez. Habverővel verd fel, majd adagolj hozzá átszitált porcukrot és pár csepp citromlevet, hogy fényes legyen. Habzsákból nyomható ez is.


Jó sütögetés és kellemes ünnepeket kívánok!

Ha nem szeretnél lemaradni a többi tudatos receptről, DIY projektről, akkor iratkozz fel rendszeres olvasónak, az oldalon bal fent. Ha kérdésed van kommentelj nyugodtan, bejelentkezni nem kell hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések