Itt a "Mit egyek, ha az elhatározás már megvan?" cikk, beígért folytatása. Külön megosztom itt a folyatást, de be is másolom, majd az előző bejegyzés végére, hogy egyben alkosson, egy tartalmas, minden fogásra kiterjedő, húsmentes étel inspirációt.
Nyers, vegán spagetti cukkiniből. (fotót a Napfényes étteremben készítettem) |
Ma ismét gyros témával indítunk, mert úgy érzem, nem fejtettem ki eléggé, ezt a szejtán helyett én inkább padlizsánt használok témát előzőleg. A búzahússal(szejtán) semmi baj, tényleg finom és olcsó, már ha valaki szeretné érezni a hús textúráját továbbra is. De ha valaki megkérdezi tőlem, minek van leginkább hús íze, arra csak azt tudom mondani, hogy a húsnak. Én azt mondom engedd el! Szabadulj meg az unalmas hús- rizs kombinációtól végre és próbálj ki valami sokkal izgalmasabbat. Annyi fantasztikus íz van a világon, hidd el, ez pont nem fog hiányozni.
A szejtán gyros isteni, főleg eredeti gyros fűszerrel, de azért nem kell minden nap, minden ételbe ezzel "pótolni" a tetemet. |
Az agyad az ízeket, ízélményekhez köti. A nyers hús, se nem finom, se nem jó illatú, ezt magadtól is tudod. A fűszerek és az elkészítési mód, meg a hozzá kötődő élményeid teszik finommá. Egy vásárban, egy árus azt mondta nekem egyszer; csukjam be a szemem, majd mondjam meg mit érzek, mikor az orrom elé tart valamit. A válaszom: szalonna; de mikor kinyitottam a szemem, csak egy füstölt fokhagymát láttam a kezében. Nem csalás, nem ámítás, próbáljátok ki bátran.
Padlizsán gyros, napraforgómag tejföllel. |
Ugyan úgy készül, mint szejtánnal, csak most az olajjal összekevert gyros fűszerbe, a felkockázott padlizsánt forgattam. A magtejfölhöz csak napraforgó magot (vagy amit a pénztárcád bír, pl:kesudió is lehet, de ez a legolcsóbb) kell leturmixolni vízzel és egy kis ecettel/ citromlével, meg fűszerekkel.
Ezt aztán olyan szósznak ízesíted, amilyennek csak szeretnéd. |
A fenti képen láthattok egy kis alapanyag összeállítást, amiről szólnék pár szót. Egy fantasztikus török boltban (Blahához közel, a Népszínház utcában) vettem a fűszereket és a tortillát/ pitát is, ami csak a gyomorforgatóan undorító (halal) húspultja miatt nem érdemel külön cikket, de a fűszerszentélynek is beillő, teljesen elkülönített szoba, azért megér pár sort. Magad mérheted ki hatalmas tálakból a fűszereket, fokhagymaport (ami csak a fokhagyma szárítva és őrölve, végre só nélkül), paprikát, fűszerkeverékeket, római köményt meg mindenféle gabonákat (köles, bulgur, kuszkusz), magokat és az akár szappan díszítésre is alkalmas, olyan szemet gyönyörködtető szárított teákat is (pl: menta, rózsa, hibiszkusz).
A választék hatalmas, és zöldség pult is van. |
Ha már padlizsános recepteknél tartunk, ezt se hagyjátok majd ki, ha szezonja lesz. A bulgur nagy kedvenc lett nálunk, az unalmas rizs helyett mindenképp érdemes kipróbálni, már csak azért is, mert nagyon gyorsan megfő. Egyébként minden rakott étel titka, hogy teljesen ki kell hűteni, majd újramelegíteni, ekkor már tökéletesen szeletelhető és nem esik szét, pl. a lasagne sem.
A szószt ezúttal szójatej és napraforgómag keverékéből, fokhagymásan, sörélesztő pehellyel (sajtos íz) turbózva készítettem. |
Ha már a lasagnenél tartunk, régebben már tettem fel sütőtökös lasagna receptet a blogra. Sörélesztő pehellyel ezt is lehet turbózni.
Recept>>> |
Igazi klasszikus rizsből rakott ételt csinálni. Pörkölt alap, ha igény van rá, esetleg füstölt sóval ízesítve. Persze ebbe is lehet szejtánt vagy meg tofut is tenni, de én egyszerűen, a puhára főzött felkockázott, brokkoli szárat keverem a pörkölt alapos rizsbe. A tetejére mehetnek a brokkoli vagy karfiol rózsák és valami szósz (magtejföl, szójajoghurt, zab, vagy rizstejszín ízesítve). Sokan ilyenkor azt gondolják, hogy persze, ilyenek nincsenek egy átlagos, szegény ember konyhájában. De az enyémben meg nincs pl, kacsazsír. Annak az árából simán kijön egy 190Ft-os zabtejszín a tescoból, ha meg mégsem, akkor zabpehely 200Ft/ fél kg. Ebből 2 kanál+ víz és turmixol.:) Ez ember a szokásainak a rabja és mindentől tart eleinte, ami új, miközben észre sem veszi, hogy a megszokottan kosárba kerülő tojás, gyümölcsjoghurt, hús, milyen drágák.
A kókusz bacon, nem az én találmányom, Steiner Kristófnak köszönhetjük. Kis szójaszósz, füstölt paprika, stb, de egyébként is nézzetek körül a receptjei között, nem győzöm hangsúlyozni. :)
Természetesen gombát is tehettek bele. |
Ha túl sokat főztetek belőle, vagy nálatok sem fér a fagyasztóba semmi, sebaj. A brokkolit másnap már csak leturmixoljátok egy kis kesudióval (napraforgó is lehet vagy bármi más), egy kis főzővíz és sok fokhagyma kíséretében. Kis fűszerezés és kész a villámkaja.
Csülkös babaleves/ főzelék 6 perc alatt
Zabtejszínnel is csinálhatjátok, nem feltétlenül szükséges kesuból. |
Kuszkuszos rakott káposzta
Főzni sem kell! Oké mondtam már, hogy én nem igénylem a húspótlást és egy idő után te sem fogod, ha csak nem ragaszkodsz hozzá fejben görcsösen, de persze ebbe is mehet szejtán. A kuszkuszt kikeverem petrezselyemmel, sóval és fokhagymaporral, majd leöntöm kétszeres forró vízzel. Lefedem, majd megpirítom a savanyú káposztát, tetejére zabtejszín egy kis citromlével, fűszerekkel. Mindez kb 10 perc és már ehetünk is.
Azt még nem is említettem, hogy imádom a leveseket, de az olyan egyértelmű, hogy nem emelem ki külön. Zöldségleves, borsóleves, krumplileves, nem is sorolom, egyértelműen nem kell egyfogásosra redukálni a húsmentes étkezést, ha már levest főzni, úgyis mindenki tud.
Ha minden háziasszony eszébe jutna ez a trükk, biztosan nem áztatnának és főzögetnének, órákon át csülköt egy kis füstös ízhatásért a levesbe. A húsmentes étkezés nagy előnye a pénz spórolás mellett, az időspórolás. Már mutattam a villám fehér bab főzeléket, és akkor, említettem, hogy aki nem szándékozik szójatejet venni a boltban, az készítsen nyugodtan zabtejet hozzá. Most élesben is kipróbáltam, mivel a vaníliás szójatej jobban mutat a tejberizsbe, mint a bab mellett tette volna.
Ez volt a szójatejes változat. |
Azt garantálom, hogy senki ki nem szúrja, hogy nem ázott benne csülök, mert olyan füstöz íze van a füstölt paprika, fokhagyma kombinációtól, hogy az már mesébe illő. A rántást a hagyományos módon készítettem, csak füstölt paprikával, majd beleöntöttem a lemosott konzerv babot és felöntöttem zabtejjel (2 kanál zab+ 1 csipet só+ 1 csipet cukor+ fél liter víz turmixolva). A gépből közvetlenül a lábosba öntöttem egy szűrőn át. Fokhagyma porral és sóval ízesítettem a főzeléket. A levest is ugyan így készítem, csak hígabbra és ott előbb sárgarépát és fehérrépát pirítok, erre megy a liszt, paprika, zabtej. Ha megfőtt, akkor öntöm bele a babot, mivel az eleve teljesen puha.
Füstölt paprika és fokhagyma a titka. |
Paradicsomos gombóc
Ez megint nem nagy tudomány, mert profin tudok rizst "mátyósra" főzni. :D A pergős rizs lehet szétesne, de ez magától úgy összetapad, hogy még praktika sem kell hozzá, nemhogy tojás. Ha nagyon szét akarna esni, akkor lehet felfejleszteném töltött paprikává, mert akkor a paprika szépen összetartja. A paradicsom szószba belefőztem 2 szárzellert, de lehet egy darabka gumós változat is. Mikor megfőtt beleturmixoltam és beletettem a gombóccá gyúrt beízesített rizst. Ha jól emlékszem füstölt só is volt benne, de darált szóját is tehettek a gombócokba, majd legközelebb kipróbálom úgy, de így is mind elfogyott.
Gombapaprikás
Gondolom nem kell magyarázni. :) Ez itt kölessel készült, csak a változatosság kedvéért. Mindenféle gombakeveréket kipróbálhattok, nem kell itt sem a megszokottnál leragadni.
Padlizsános milánói
Már régebben feltettem a receptjét, a titok, hogy a lepirított padlizsánt meg kell szórni lisztel. Gombával vagy a nélkül is isteni.
Recept>>> |
Kínai kaja
Erről is csak gyors említést teszek, mert mindent lehet hús nélkül készíteni. A török, meg indiai vonal persze jóval erősebb, tele alapból vegán és vegetáriánus receptekkel és gasztroblogokat is szép számmal találtok ezen irányzatokban, de a Kálvin téri tajvani kajáldában, potom pénzért kipróbálhatjátok ezt a vonalat is. Persze otthon is biztosan elkészíthető. A panírozástól meg nem kell félni, kis kukoricakeményítő vízzel, úgy tapaszt, mint a tojás.
Édes-savanyú szejtán, rizstésztával. 96 Zen Étteremben készült a fotó. |
Szendvicskrém szezámmagból
A tahinit (szezámkrém), egy hummusz( csicseriborsókrém) rajongónak sem kell bemutatni, de tudni kell, hogy külön is megállja a helyét. Elkészítése ennek sem nehéz, de bevallom én tahini néven kapható lepirított szezámpelyhet veszek, mert mikor magam pirítottam, mindig megégett és túl keserű lett, aztán meg nem volt elég jó az aprítóm a finomra darálásához. A lényeg, hogy kis olajjal, citromlével, fokhagymával, sóval összekevered a szezámmagot aprítóban, de én kis mozsárban csinálom, majd felhígítod vízzel.
Elég tartalmas reggeli lett, a maradék gyros fűszeres padlizsánnal. |
Avokádókrém, vagyis guacamole
A legjobb benne, hogy mindig leértékelve veheted az avokádót, mert úgyis akkor jó, ha már elég puha. Villával is össze lehet nyomni, ha elég puha a paradicsom is.
Én csak fokhagymát tettem bele, mert a többi hagymát nem szeretem nyersen.A paradicsom hámozást kihagytam és a citrommal is óvatosabban bántam, de ízlések és pofonok. Nekem petrezselyem, neki koriander, ebből is látszik, mennyire variálható ez a fantasztikus krém.
Olívabogyókrém
Alapjáraton magos olívabogyó párti vagyok, de krémhez egy kis csomag magozatlan változat kell. Ez sem bonyolult recept mindent ízlés szerint lehet variálni. 2 kanál olívaolaj, citromlé, kapribogyó, petrezselyem, kevés só és bors mehet a 100g olívához. Aprítóba vagy mozsárba pépesítsd kicsit és már mehet is a pirítósra. Aszalt paradicsommal tálaltam, mert maradt még egy kevés a tavalyi szárításból.
Kölespástétom pirítóssal
Ezt ilyen néven vettem por alakban, csak fel kell főzni vízzel és ízesíteni. Ha épp nincs otthon semmi reggelinek való, akkor jól jön. De számtalan növényi pástétomot lehet készíteni, a padlizsánkrémet is mindenképp próbáljátok ki. Igaz ott előre meg kell sütni a padlizsánt, de megéri.
Kőrözött
A megszokott fűszerezésen ne változtattam, csak túró helyett, morzsolt natúr tofut használok. Lazítani zabtejszínnel vagy szójajoghurttal is lehet.
Nem, nincs bajom a tofuval. A gmo szójával táplált állatok húsa szerintem aggasztóbb.
Pizza gomba nélkül
Ha már feltétekről beszélünk, a pizza nem maradhat ki a felsorolásból, mert erre aztán bármit rápakolhatunk. Nincs bajom a gombával, de a fantáziátlanság bosszant. Cukkini, padlizsán, articsóka, rukkola, paradicsom, csicseriborsó, lila hagyma, póréhagyma, szárított paradicsom, brokkoli... Most komolyan csak a kukorica, gomba kombináció jut az emberek eszébe?
A szósz pedig nem csak paradicsomos lehet, bár azt mindenki szereti, de kenhetsz rá hummuszt vagy bármilyen növényi pástétomot. Nincsenek szabályok, engedd szabadjára a fantáziád.
Sütiiii
Én aztán nem sokat sütök, de ettől még nagyon édes szájú vagyok. Csak inspirációnap pár kép, mert sütit sütni sem lehetetlen, de az internet úgyis tele a nyers vegán sütikkel, úgyhogy nem lesz nehéz receptet találni.
Cosmos étterem rakott palacsinta és ha jól emlékszem répatorta. |
Napfényes étterem somlói és túrógombóc. Alig bírtuk megenni, akkora adag. |
Kókuszvaj alapú fagyi az Aldiból. Nagyon finom, bár olcsónak nem mondanám, azért a cukrászdáknál nem drágább. |
Tejberizs
Vaníliás szójatejből (Aldi- 400Ft), garantáltan sikert arat a tejberizs és a tejbedara(tejbegríz) is. Persze kókusztejből is isteni lesz (2 kanál kókuszreszelék+ fél liter langyos víz turmixolva), szerintem tejberizshez még szűrőn átönteni sem feltétlenül kell, mit árt egy kis kókusz az édességbe? A tejberizs titka egyébként is keményítős rizs, ezért főzöm én rizottó rizsből, sokat kavargatva, de bizonyára lehet csalni a krémességgel, egy kis étkezési keményítő hozzáadásával is.
Szörbet vagy házi fagyi
A szörbet egy eredendően tejmentes hideg desszert, ezért ha így keresel rá majd a nyári kánikulában, biztosan találsz egy rakás receptet. A bajom vele nekem csak annyi, hogy ezt időközönként a fagyasztóból kivéve kapargatni kell, mert ha nem teszed, akkor nyalhatod a jégszilánkokat. Ezért én túljárva a szörbet eszén, lefagyasztottam pár szőlőszemet, meg hámozott banánt, majd mikor kedvem támadt nassolni, ezekből vettem elő. Mikor kicsit már felengedtek, egy kevés rizstejszínnel meglocsolva aprítóba tettem őket, és már kész is a villám fagyi. Ha nem fogy el sebaj, maximum joghurt lesz belőle a hűtőben, de erre még nem volt példa.
Ennyi biztosan elég lesz inspirációnak, mert ez nem egy vegán gasztroblog. A bejegyzés célja inkább csak az, hogy a nagy átlag ne gondolja már azt, hogy aki nem eszik húst, az salátán él, főleg, hogy én nem is igazán vagyok oda a salátáért. A változatos étrend pedig nem a húsevők kiváltsága, sőt sosem láttam még olyan állandóságot, mint egy átlag húsevő tányérján.
A másik nagy tévhit, a köret evés magában, na az főleg nem az én világom. Ha egy étterem csak annyira képes, hogy körettel, vagy rántott gombával kínáljon, az nem érdemli meg a pénzt, mert rántott húst, sült krumplival, otthon is mindennap lehet ám enni, és egy betanított 5 éves is simán megcsinálja. Remélem kedvet kaptatok és kipróbáljátok a húsmentességet, sőt a teljesen növényi étrendet is, mert csak nyerhettek vele.
A következő recept ígérem, most már egy újabb tudatos Szappansüti recept lesz>>> |
Ha tetszett a bejegyzés, iratkozzatok fel bal oldalt, a "Feliratkozás a webhelyre" gombra kattintva. Kommenteknek, megosztásoknak, mindig nagyon örülök, bár tudom, hogy a szappanos bejegyzéseknek jobban örültök, de a tudatos lányok azért nem csak kencéznek. ;)
Érdekes ez a hús kérdés. Most vagyok 23éves, 17éves koromig szinte undorodtam a hústól, nem is fogyasztottam, évente egyszer-kétszer egy max. kis csirkemellet. Ez egyáltalán nem volt nálam tudatos dolog, egyszerűen nem éreztem, hogy kívánja a szervezetem.Azóta viszont húsfüggő vagyok és húst hússal ennék. El sem tudom képzelni, hogy nekem ezek kimaradtak 17 évig :D Szóval én megtapasztaltam azt is, hogy milyen hús nélkül élni,de már vissza nem tudnék állni rá :D imádom a zöldségeket,gyümölcsöket,de egy isteni oldalast sose cserélnék le ilyen "húspótló vacakokra" :D
VálaszTörlésPótlásról szó sincs, nézd meg ezt és gondold át: https://www.youtube.com/watch?v=nDLPma4DFX8
TörlésNem csak mi létezünk a világon. Én meg már nem tudnék úgy élni, hogy csak magamra gondolok, pedig alig vagyok idősebb nálad. :)
hidd el, hatalmas állatimádó vagyok én is. de az életnek van egy körforgása,van egy tápláléklánc,vannak haszonállatok.nyilván nem tudnék megenni egy nyúl vagy egy őzpörköltet nyugodt lélekkel, nem is teszem.de a haszonállatokat ezért tenyésztik.szerintem nem véletlen alakult ez így ki.egyszerűen a szervezetnek,a testnek szüksége van az állati fehérjékre is. a másik hozzászólásnál lévő kommentre meg annyit írnék,hogy nem gondolom,hogy húspultból van a hús, és vízből lesz a tej,de elvakult sem vagyok.a nagyszülők nálunk csirkéket,malacokat tartanak,valakinek ez is egy megélhetési forma. miből élne sok ezer gazda, ha senki nem enne a világon húst? ilyenekre is gondolni kell azért..
Törlés"A szervezetnek szüksége van az állati fehérjére" Mert különben mi lesz? Ezt honnan vetted? Ha így lenne sok ezren haltak volna már éhen állati fehérje hiányban, de te meg hidd el, nem így van. ;) Az "állatimádó" meg ezek szerint, mindenkinek mást jelent. Én nem akarlak meggyőzni a saját kegyetlenségedről, ha kipróbáltál egy receptet innen nyugodtan oszd meg a véleményed, de tényleg felesleges leszólni olyasmit, amit nem próbáltál. :) További szép napot!
TörlésFantasztikus receptek, köszönöm :) Azt hiszem a hétvégén ki is próbálok néhányat. A zabtej meddig áll el? Már több alkalommal készítettem (kókusz+zab), de mindig csak kis adagokat mertem.
VálaszTörlésAz előző kommentelőhöz pedig csak annyit írnék, hogy a legtöbb vega/vegán a kegyetlenséget és a mészárlást utasítja el és ezért nem fogyaszt állati eredetű terméket. Lehet szeretni egy oldalast, ami neked csak egy étel, de volt akinek ez az életébe került...
Köszönöm, örülök, hogy tetszett. Remélem ízleni is fog, amit kipróbálsz. :)
TörlésA zabtejet általában azonnal felhasználom, de kókusztej volt már 3 napig is a hűtőmben. Amíg a víz nem "posvad" meg, addig ez sem fog. :) Tartósító nélkül persze nem fog elállni hetekig.
És igen, sajnos még mindig sokan vannak, akik azt gondolják, a hús, a húspultban terem, a bociból magától folyik a tej, stb. Bár ezt nem foglaltam a cikkbe, de a vegaság egyetlen nehézsége számomra a környezet közönyösségének és/ vagy tudatlanságának elviselése...
És nem, nem kell állatvédőnek sem lenned ahhoz, hogy ne légy kegyetlen. Ember vagy, hát légy emberséges. <3
Nagyon jók ezek a receptek, és én tényleg támogatom azt, hogy etikus állattartás legyen, meg ne 2 nap alatt nőjön meg 15 kilósra egy csirke, hanem mint régen, mikor még nem szóját zabált minden haszonállat. Én is voltam vagy egy évig vega (tejet, tojást ettem, de csak bio-t), és igyekeztem minél több tejet, meg fehérje tartalmú hüvelyeseket enni, mindent, amit előírnak egy embernek, aki nem szeretne húst fogyasztani. Annyira nem is volt nehéz "kibírni" nélküle, én szeretek főzni, kotyvasztottam pazar húsmentes kajákat. Csak ahogy telt az idő, valahogy valami nem stimmelt. Sokszor iszonyúan megkívántam a tejet, dobozokkal meg akartam volna inni, azt éreztem, hogy egyszerűen muszáj valami igazi fehérjét ennem, ami nem csak tej meg bab, meg ilyesmik...ki volt rá éhezve a szervezetem, és nem azért, mert speciel kívántam a sült csirke ízét, hanem maga a tartalmi cuccos hiányzott...komolyan! Aztán elmentem, vettem magamnak bio tanyasi csirkét, megettem, és utána napokig csodásan jól éreztem magam, rájöttem, hogy baromira hiányzott ez a fajta energia forrás a testemnek. És ez nem csak beleképzelés! Az ember szervezete sokszor azt kívánja sok időn keresztül, ami hiányzik neki (pl. a kismamáknál ez fokozottan igaz), akkor miért ne jelenthette ez azt, hogy ezt kimaradásnak érezte a kis emésztőrendszerem? :P
VálaszTörlésAmúgy, nem kötekedni akarok, és tökre tisztelem a vegánokat, csak nem értem, mi a baj abban, ha néha, hetente egyszer kétszer (nem minden nap!) normális húst eszik valaki. Nem tömegtermeltet, meg mélyhálóval kihalászottat, meg agyon injekciózott halizű pumpált csirkét, hanem egészséges, kistermelői, igazi húst. Inkább azt kéne támogatni, hogy a helyi kistermelő gazdák, akik ezt normálisan akarják csinálni, meg tudjanak élni belőle. És ha lokálisan szerezzük be az ételt, akkor azzal is sokat spórolunk a környezetnek. Természetesen növényekből is lehet helyit, meg szezonálisat venni. Csak én azt figyeltem meg, hogy sok vega/vegán atom messziről, külföldi ilyen-olyan magokat, meg zabokat, meg ál-ilyen-olyan hús pótlókat vesznek, meg a jó kis melegházas vízízű paradicsomot, meg a marokkói padlizsánt decemberben. Igaz, ezzel az állatok nem szenvednek, viszont az ideszállítás rengeteg felesleges energiapazarlás+ melegház? Ugyanmár! A melegházi, az olyan, mint az állatoknál a húsgyártás. Belül semmi, tele toxinokkal. (Plusz, ha még abba is belegondolok, hogy mennyire etikus valamilyen szegény országból, keletről, vagy bárhonnan idehozatni azt, amit mi méregdrágán megveszünk, csak azért, hogy óvjuk a Földet, meg az állatokat...brrr..)
VálaszTörlésNem azt mondom, hogy hús nélkül nem lehet élni, mert lehet, nyilván csak ebbe nem halsz bele, de azt önmagában nem tartom kegyetlenségnek, ha egy normális környezetben felnevelt állatot megeszünk. Az állatok is olykor megeszik egymást...és mi meg okos állatok vagyunk, nem? :P Jó, oké ez félig vicc volt, de most komolyan, ilyen alapon a növény is élőlény, meg a gomba is élőlény, csak azért, mert nincs idegrendszere, fájdalom érzékelő sejtjei, és 'agya', szeme-szája-füle, miért jobb, ha őket esszük meg? Természetesen tudom, hogy például a disznók milyen rendkívül okosak, és ezért mondhatjuk joggal, hogy kár az okos állatokat megölni, de valahogy én akkor sem érzem óriási patkányságnak egy nem kihalófélben lévő, tisztelettel felnevelt állat megevését. Az emberek kezdetektől fogva ettek húst. Tudom, India, ahol meg nem. Hát, nem akarok nagyon szemét lenni, de amilyen egészségügyi körülmények vannak ott...nyilván nem csak azért, mert nem esznek húst, de én nem annyira példálóznék velük, mert nem egy annyira minta ország egészség szempontjából (folyók tele tetemekkel, szeméthegyek az utcán, no higiénia, genetikailag beteg gyerekek kb a legnagyobb számban...).
Bocsi, hogy ennyit rizsázok, én nem pattogni szeretnék, hanem tényleg egy párbeszédet nyitni, illetve érdekel a véleményetek. :) Saját tapasztalataimat osztottam meg Veletek, nem mondom, hogy csak nekem van igazam, és mindenkire igaz, amiket leírtam. És továbbra is fenntartom: semmi bajom a vegánokkal, és rendes dolog, és eszme, amivel élnek.
Én teljesen egyetértek veled.Ennyi erővel valóban növényeket sem kellene fogyasztanunk,hogy annyira etikusak legyünk.Nagyon elvakultnak tartom ezt a fajta hozzáállást.Vannak haszonállatok,ezt el kell fogadni, de én is inkább a hazai termelőktől való vásárlást helyezném és helyezem is előtérbe.Ezzel pedig az ég világon semmi probléma nincsen.És én is úgy gondolom, hogy azt együnk amit megkívánunk.Nem véletlen jelez ezzel nekünk a szervezetünk.
TörlésSziasztok Lányok!
TörlésHallgassátok meg Bonifer Anna, közérthető, klassz előadását a témában: https://www.youtube.com/watch?v=0FyOTgD6gSs
Ez az oldal, nem hivatott foglalkozni a húsevésről való áttéréssel, csupán segítséget nyújt. A teljes cikk címe épp ezért, ahogy fent ti is láthatjátok; "Ha az elhatározás már meg van!" A téma iránt érdeklődőknek, jó szívvel ajánlom a Veganinja Magazint, amit ingyenesen elérhettek itt: http://veganinja.com/magazin/
Szkeptikusoknak pedig ajánlom figyelmébe a
Növényi étrend: egészségtelen divathóbort, vagy a hosszú élet titka? című, INGYENES eseményt a Corvinuson, ahol 2015. ápr. 20-án orvosok és szakértők válaszolnak pro és kontra a feltett kérdéseitekre. :) https://www.facebook.com/events/1627357454161068/
További szép napot nektek. :)