Sütőtökös Muffin

Régen hoztam már Nektek tudatos receptet, a húsmentes rovatba, de mostanában inkább sütök. Elég sok muffin készült a konyhámban, talán egy egész tudatos muffin sorozat is kijönne belőlük. Néha sajnálom is, hogy a fél muffin forma készletet, feláldoztam a szappankészítés oltárán, de valljuk be az is megérte.
Szappanok, szilikon muffin formában.

Most egy sütőtökös muffin receptet osztok meg veletek, mert a rengeteg sütőtökös étel közül, miért pont ez hiányozna az összeállításból. Olcsó, isteni és nem lesz tök íze, mindenki imádni fogja.

Hozzávalók

A sütőtökös receptekbe nem kell tojás vagy tojáshelyettesítő, mert a sütőtök krém csodásan összetapaszt mindent. Ha épp nincs sütőtök szezon, akkor az almapüré (sült alma pürésítve vagy pl: Aldiban kapható) is csodás erre a feladatra.


Recept

250 g sült sütőtök (hámozva, pürésítve)
80 ml olaj (nálam kókusz, de a napraforgó is tökéletes)

150 g liszt (nálam tönkölyliszt, de bármilyen megteszi)
100 g xilit (vagy cukor, ha úgy tetszik)
1 kk őröltfahéj 
1 csomag sütőpor
1 csipet só


A megsütött sütőtököt, az olajjal pürésítem (botmixer vagy villa). A száraz hozzávalókat összekeverem és hozzászitálom a tökpüréhez. Rövid keverés után szilikon muffin formába kanalazom, majdnem tele, mert nem fog nagyon megnőni. Közepes lángon, előmelegített sütőbe tűpróbáig sütöm (max 20 perc). Édesszájúaknak mehet a tetejére baracklekvár vagy narancsos-porcukros máz (porcukorhoz pár csepp narancslé).


Porcukorral csak mértékkel, ha édes volt a tök, akkor nincs is rá szükség. :D Én általában alapból dupla adagot csinálok, mert úgy is hamar elfogy, és ha már sütőtököt sütök, akkor egy egész megy a tepsibe.  Másnap is puha marad, jó étvágyat hozzá! :)


Még több recept Facebookon>

2 megjegyzés:

  1. Szia! Jól hangzik a recept. Ki is fogom próbálni! Én nem ehetek fehérlisztet, csak gluténmentes ill. magliszteket. Mivel érdemes a receptben helyettesíteni? Üdv, Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anna!
      Én sima gluténmentes liszttel helyettesíteném. Ez egyébként sem az a nagyon légies, megemelkedő tészta, így észre se lehet majd venni a különbséget. Ha kipróbáltad várjuk a tapasztalataid, remélem neked is annyira fog ízleni, mint nekünk. :)

      Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések