A nagy natúr dezodor teszt

Jó ideje tesztelem már a parabén-, alumínium,-, kőolaj-, színezőanyag-, és tartósítószermentes, vegán deokat. A voksom az alkoholos, pumpás dezodorok mellett tettem le, mert könnyű viselet, nem tapad, nem ragad, nem hagy foltot, kényelmes és hatásos, így most a drogériában könnyen beszerezhető kedvenceimet hasonlítom össze ebben tesztben.


Deo vs Izzadásgátló

Nálam első szempont, hogy vegán és állatkísérlet mentes legye egy kozmetikum, így ezúttal is kegyetlenségmentes (CF) minden bemutatott termék.  Nem használok izzadásgátlót, csak dezodort (a deo feladata a szagtalanítás)! Elhiszem, hogy van az az esemény, tárgyalás, esküvő, stb., ahol párszor egy évben fontos, hogy senki ne lássa, hogy emberből vagyunk és izzadunk, de senkinek nem ajánlom, hogy állandó jelleggel alumíniumsókkal tömítse el a pórusait, ezzel gátolva az izzadást. 


Természetesen van, aki erősebben izzad; én vegán étrend mellett, őszintén szólva a nagyon szerencsés kategóriába tartozom (mindenkinek szíve joga tisztán étkezni, próbáljátok ki, ehhez rengeteg segítséget és receptet találtok nálam>). Még erőteljes izzadás mellet is azt mondanám, hogy minél jobban eltömjük a pórusokat, annál inkább felhalmozódik a méreganyag, ami végül kellemetlen testszagot eredményezhet.

Govegan ispirációk>
Pumpás Deo Teszt

Igyekeztem igazságosan válogatni a drogéria polcain, a hasonló kiszerelésű termékek közül. Úgy döntöttem a zöld csomagolású vagy citrusos illatú alanyokat választom, azért így vagy úgy, lettek kakukktojások.  Az Isana kicsit kilóg a sorból, mert szerettem volna egy alkoholmentes változatot is belecsempészni a tesztbe, a másik 3 alkohol alapú.

Vegán/CF deok a teszthez: Alterra-Isana-Alverde-CD

Alterra zsályás-citromfüves deo (Rossmann)

Az összes tesztelt deo közül ez a kedvencem. Abszolút kedvenc az illata miatt számomra.

+ tetszik, hogy  nem csak alkohol és víz az alapja, hanem növényi kivonatokat is tartalmaz
+ nagyon frissítő illata van
+ nem ragad, nem hagy foltot
+ kibírja az egész napot és sokáig érezhető az illata
+  az üvege könnyen újrahasznosítható (műanyag pumpás fej, ami könnyedén letekerhető), így szuper test-, arc- és hajpermet adagoló válhat belőle, vagy akár a kedvenc illóolajunkkal könnyen feldobhatjuk az illatát
- alkoholos így csíp borotválkozás után


Isana Sensitiv citrusos-levendulás deo (alkoholmentes)

Ennek púderes, nem túl erős illata van (csak az összetevői között olvastam a benne található illatokról, különben nem éreztem volna ki). 

+ alkoholmentes, így nem csíp még borotválkozás után sem
+  az üvege ennek is könnyen újrahasznosítható 
- nem valami hatásos sajnos (csak akkor használom, ha tudom, hogy sehova nem kell mennem, itthoni deónak megteszi)
-habosan jön ki a termék pumpáláskor és sajnos ragacsos is így
- igaz, hogy alkoholmentes, de cserébe került bele tartósítószer

A középsőről van szó.
Alverde zsályás-citrusos deo (dm)

Ezt a deot Ti ajánlottátok facebookon, ezért vettem be a tesztbe. :) Első szaglásra kellemes illata volt, de mikor magamra fújtam egyből éreztem a pálmarózsa illatot benne, amit én kifejezetten utálok sajnos. 


+ nem ragad, nem hagy foltot
+ kibírja az egész napot
+  az üvege ennek is könnyen újrahasznosítható (műanyag lecsavarható pumpa)
- alkoholos így csíp borotválkozás után
- nem szeretem az illatát, ami egyébként kevésbé tartós, mint az Alterrásnak


CD narancsvirágos dezodor (Rossmann, dm, Müller)

A CD egy német márka, amit minden drogériában megtaláltok és az összes termékük vegán. Nem tartalmaznak parabént, szilikont, kőolajat, mesterséges színezéket és ezek a deok alumínium-mentesek is. Mivel nincs "zöld színű" deojuk, maradva a citrusos vonalon a narancsvirágosat választottam a teszthez.

Bal oldali a pumpás változat.
+ gyönyörű a csomagolása, imádom, hogy nincs benne színezék, mégis szép színátmenetes (a hátulján a címke belülről színes ez szerintem nagyon jó ötlet)
+ vittem magammal edzőterembe is (oda aztán végképp nincs szükség izzadásgátlóra) és tökéletesen működött, egyáltalán nem lettem kellemetlen szagú
+ nem ragad, nem hagy foltot
+ kibírja az egész napot
- kopik a címkéje, akár a körmömmel le tudnám vakarni a betűket róla és nem lecsavarható a pumpája (parfüm adagolója van)
- túl alkoholos az illata (értem én, hogy alkohol alapú, de az összeset CD-t végigszagoltam és meg kell állapítanom, hogy több illat elférne bennük, ezt a narancsvirágosat pl. sokkal citrusosabbra alakítanám)


Összességében az Isanáson kívül bármelyiket ajánlanám, az alkoholos dezodorok közül azt javaslom döntsetek illat alapján, mert összetételre nagyrészt azonosak.


A pumpás deokon túl

Egy kutatásban olvastam, hogy a kisebbséghez tartozom ilyen tekintetben, mivel a magyar nők mindössze 14%-a preferálja a pumpás dezodorokat.  21%-unk az aeroszolos spray-s változatot, míg a többség (42%) a golyós dezodorokat kedveli. Mivel a CD összes deoja káros-anyagmentes és vegán,  érdemes tenni velük egy próbát, akármelyik csoportba is tartozol.
A magyar nők szerint (CD piackutatás 600fő bevonásával/ 2015)
Háromféle illatban kaphatók; narancsvirág, gránátalma, vízililiom. Kibírják az egész napot a szép összetevők ellenére, ami szerintem szuper alumínium-mentes deoktól. Az én kedvencem a gránátalmás lett, bár szeretném ha édesebb illata lenne és kevésbé érződne ki az alkohol (egyébként ez hamar elillan, az alkohol már csak ilyen). 


Sajnos az összes változatnak kopik a címkéje, pedig maga a csomagolás nagyon igényes, üveg és belül színesített. Negatívum, hogy túl érződik bennük az alkohol így meg kell állapítanom, hogy több illat elférne bennük! A narancsvirágosat sokkal citrusosabbra, a gránátalmásat sokkal édesebb illatúra csinálhatnák. A vízililiomos változat nekem túl régies, parfümös illat (nem szeretem a parfümöket). 


A CD golyós változata is alkoholos, ami nálam pozitívum, mert azt a fehér, krémszerű golyós deót messziről kerülöm (tuti foltot hagy és sosem szívódik be). Alapjáraton azért sem szeretem a golyós deokat mert ragadnak és felkenés után ez is ragad kicsit, így szárítgatni kell, de teljesen átlátszó és foltot nem hagy, plusz a csomagolás hátulja ennek is színesített. A spray változat, puha, "hidratált" érést hagy maga után és nem fullasztó még szobában fújva sem. Azért szoktam le az aeroszolos deokról, mert többségük köhögőrohamot vált ki belőlem. 


Kakukktojás

Ha mindenáron ragaszkodsz az izzadásgátlóhoz, vagy a fent említett, még izzadni sem szabad eseményre mész, akkor szóba jöhet a CD aloe verás izzadásgátlóját. Parabén-, állatkísérlet- és alkoholmentes,  alumíniumos izzadásgátlóról van szó. Kipróbáltam, valóban nem izzadtam, de minden napra én nem használok ilyet, inkább igyekszem nem nejlon ruhában útnak indulni, amin 1 perc után izzadságfolt lesz, akárhogy is küzdenék ellene.

Egyszerű összetétel

Az alkohol, dezodornál szerintem a legkisebb rossz, ezért nyugodt szívvel választok alkoholos deot. Ha arckrémről lenne szó, akkor már inkább egy alkoholmenteset változatot preferálnék. Plusz pont számomra, hogy minden említett deo kevés összetevőből áll, mert kifejezetten zavar, ha kideríthetetlen eredetű, 30 összetevős,  kozmetikumokkal van tele a fürdőszobám.
Nyereményjáték

Remélem tetszett a bejegyzés és mindenki talál magának megfelelő, kegyetlenségmentes dezodort. :) Ígértem, hogy lesz nyereményjáték, mivel a CD Körperpflege nem csak engem, hanem Titeket is meglepett. 5 személyre szabott, vegán deo csomagot sorsolok ki köztetek.
Nyeremény: 5 szerencsés TudatosMetropolita nyer, vegán deo csomagot! 
Feladat:

- Iratkozz fel rendszeres olvasónak a blogra
- Lákold az oldalt Facebookon>
- Írd meg ott a kép alá kommentben, hogy melyik csomagot szeretnéd
Remélem Ti jobban örültök majd az ajándéknak, mint az én Gyémántom a kis palástjának, amit összesen fél percig viselt. :)




7 megjegyzés:

  1. Ez egy igazán szuper és hiánypótló bejegyzés! Nagyon örülök, hogy írtál erről a témáról, én is áttérni készülök a natúr dezodorokra, viszont mivel ritkán érintett téma a bloggervilágban, nem tudtam merre induljak el, mi a kínálat egyátalán. Köszönjük a cikket és persze a nyereményjátékot is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anna! Örülök, hogy találtál hasznos információt a blogon. Ha kipróbáltad valamelyiket, írd meg a tapasztalatod. Áttérésnél beletelhet kis időbe, míg az izzadásgátlók után megszokod őket, méregtelenítesz. :) Szerintem nagyon megéri váltani. Sok sok sikert a játékhoz. :)

      Törlés
  2. Igazán kimerítő minden szempontból! Mi is okosodunk! Köszönjük! :)

    További sikeres napot kívánok! Ambrus Ágnes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ágnes! Örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést. :)

      Szép napot. <3

      Törlés
  3. Kedves Rita! Nagyon tetszett a teszted! Igazán hasznos volt! A CD termékek érdekelnének inkább, mivel azokat még nem ismerem. Hol lehet vásárolni? :) Egyébként én a vizililiomos változatot szeretném! Játszom is érte! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Márti!

      Örülök, hogy tetszett a teszt. :) Ahogy a bejegyzésben is írtam, minden drogériában megtalálod a CD deokat (Müller, Rossmann, dm). :)

      Sok sikert a játékhoz. <3

      Törlés
  4. Szia! Ha itt is lehet nevezni a játékra, akkor én itt neveznék :) Fel vagyok iratkozva és like-oltam is a fb oldalt. A narancsvirágos változatot szeretném. Köszönöm :)

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések