Tudom, nincs sok időd reggel, de azért nem
kell éhezni, se elhízni, a munkahelyen kapható kajától.
A munkahelyi étkezés valljuk be külön
műfaj, hisz nem csak olyan szempontok határozzák meg, hogy legyen egészséges,
egyszerű, olcsó, finom, mint az otthoni étkezést. A munkahelyre annak az
ételnek valahogy el is kell jutni, tehát feltétel, hogy könnyen szállítható
legyen, senki nem akar a táskájába folyt étellel bajlódni, a reggeli rohanásba.
Előre elkészíthető legyen, hisz kevés ember van, aki órákat tud tölteni reggel
egy finom ebéd elkészítésével. A saláta összeesik mire beérsz, a tegnapi ebéd
szállíthatatlan és az egész emelet bűzlene tőle, a szendvics meg valljuk be
hűtőből már nem az igazi.
Van egy univerzális
megoldás, ami szerintem megunhatatlan, mert annyiféle képen variálható, sós és
édes ízben is, hogy csak győzd eldönteni, mikor milyet készíts. Könnyen
szállítható, akár egy hétre előre elkészíthető és isteni finom, még pénteken is.
A megoldás, nem is
lehetne kézenfekvőbb, hisz egyértelmű, reggelire együnk zabpelyhet! Na
nem azt mondom, hogy önts rá egy kis tejet és zötyköld el a munkahelyedig.
Valami sokkal jobbat és gusztábbat is készíthetsz belőle. Süss
zabkekszet! Laktóz- és, gluténérzékenyek, cukorbetegek,
vegetáriánusok sőt vegánok is készíthetnek fantasztikus és változatos
zabkekszeket. Ez egy aduász mindenkinek, amit minden munkatársad megirigyel
majd, és mivel olcsó és kiadós kínáld körbe nyugodtan.
Miért a zab?
A mellet, hogy
rengetegféle étrendbe beilleszthető és a legtöbb ételintoleranciás is
fogyaszthatja, joggal kérdezheted, hogy magas kalóriatartalma mellet, miért épp
ez a tuti befutó? A válasz a részletekben rejlik; ez egy lassan felszívódó
szénhidrát, így tökéletes délelőtti táplálék. 100 gramm zabpehely 350 kalóriát, 14 gramm fehérjét, továbbá 7 mg rostot tartalmaz.
A zab áldásos hatásai
A zabpehely már kis
mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a
koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Gyulladás
gátló és jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma
biztosítja a jó emésztést. Mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok
felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet
biztosít.
Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a
foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal
bír, az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne és magas a B- és
E-vitamin-tartalma. Rendszeres fogyasztása jót tesz hajnak és a bőrnek is, nem
véletlenül tartják természetes "szépségforrásnak". Ugye így már nem
kérdés, a zabpehely tökéletes alapanyag lesz.
Inspiráció zabkeksz variációkra
Felsorolni is nehéz mi
minden kerülhet egy zabkekszbe, de azért most adok néhány tippet, hogy, kétség
sem maradjon a felől, hogy ezerféleképp variálható kis csoda ez az étel. Először is bármivel
feldobhatod, ami épp otthon van, így a spórolás kerülhet előtérbe.
Aszalt gyümölcsök
Tökéletes választás,
hisz nem romlandó, bármikor felhasználható, gusztusos kinézetet és színt
kölcsönöz majd a kekszünknek. Aszalt áfonya…imádom, de sárgabarack, aszalt szilva, cseresznye, sőt a mazsola is tökéletesen megteszi.
Belereszelhetsz egy almát, banánt vagy
bármilyen más friss gyümölcsöt is, ekkor puhább keksz lesz a végeredmény.
Csokoládé
Ki ne imádná a csokis
zabkeksznek még a gondolatát is. Használhatsz, magas kakaótartalmút, ami tele
van antioxidánssal, de fehér és tejcsokoládét is bátran használhatsz, mind
tökéletes lesz.
Csonthéjasok
Mogyoró, mandula, dió…mind
isteni illatot árasztanak a sütőben. De ne álljunk meg itt, a pisztácia,
napraforgó, kesudió, mind csodás íz kombinációt alkot egy sós zabkekszben.
Sajtos
Bármilyen sajtot használhatsz,
füstöltet, laktóz menteset, növényit, vagy akár krémsajtot. Bármelyik isteni
sós finomsággá sül majd.
Zöld fűszeres
Bazsalikom és kis
szárított paradicsommal isteni. Kakukkfű, menta, citromfű, csodás édes és sós
íz kombinációkat alkothatsz a kedvenceidből.
Zöldséges
Répa, padlizsán,
cukkini, paradicsom, sütőtök, cékla, olívabogyó vagy bármi, amit szeretsz.
Használhatsz szárítottat, de készíthetsz egy szószos alapot is belőlük, így ez
lesz a nedves része a keksznek.
Különleges ízek
Kókuszreszelék, kávé, rózsavíz,
levendulavirág, mák... használd a fantáziád a kombinációk összetételéhez.
Fűszerek
Pirospaprika, kurkuma, bors, nem csak pikáns ízt, de csodás színt is
kölcsönöznek a zabkekszeidnek.
A legegyszerűbb
zabkeksz recept:
- 2 csésze zabpehely (a felét érdemes
ledarálni zablisztnek)
- 1 csésze zsiradék (kókuszzsír, olaj,
margarin, vaj…)
- cukor vagy édesítő ízlés szerint, só
- bármilyen ízesítő a fenti inspirációból
Azért nem írok ennél
pontosabb receptet grammokban, mert attól függően, hogy miket teszel a kekszbe
változik az állaga, nagyjából úgy kell belőni, hogy vagy kis golyókat tudj
formázni belőle, vagy kanállal kis halmokat tudj tenni a sütőpapírral kibélelt
tepsibe.
Ha folyósabb a massza 20, ha szilárdabb 10-15 perc is elég a sütőbe közepes fokozaton. De ellenőrizd, ha
barnul kicsit a széle, akkor már jó.
Ha pontosabb receptre vágytok, nézzetek át Regina barátnőm pretty happiness című blogjára, Akinél szuper egyszerű és olcsó zabkekszreceptet találtok.
Ha pontosabb receptre vágytok, nézzetek át Regina barátnőm pretty happiness című blogjára, Akinél szuper egyszerű és olcsó zabkekszreceptet találtok.
Szállítás és tárolás tudatosan
Nemcsak szállíthatod,
de ízlésesen is tárolhatod a hétvégén elkészített kekszeket, akár az irodában. És mennyi jobb alternatíva van, mint az unalmas, környezetszennyező, eldobható műanyag zacskó, amit remélem már egyre kevesebben és kevesebbszer használtok. Nálam mindig van egy sokkal menőbb vászontáska. ;)
Ha beszerzel egy szép
sütis dobozt, még jobb szívvel gondolsz majd erre, az egészséges, változatos,
szuper olcsó, délelőtti táplálékra, amit akár hétfőtől-péntekig az irodai
asztalodon is tárolhatsz, így mindig kéznél lesz, ha csokit vennél az automatából,
vagy épp azt tervezted, hogy semmit nem eszel, mert úgysem lesz időd.
+ 1 TIPP
A munkahelyeden
mindenki kávézik? Minden szünet egy kávé? A nap végére ettől nem feldobott,
inkább kiégett leszel. Mindig tarts egy doboz zöld teát, az asztalodba.
Jó hír,
hogy a zöld teákat nem csak télen forrón, de nyáron hidegen is fogyaszthatod,
sőt nem is célszerű forrázni őket. A legtöbbet áztatni is elég, így
vízforralóra sincs szükséged. Jó alternatíva a kv helyett, hisz hosszabb időre
dob fel és nem is égsz ki tőle. Sőt az egész hónapban automatába dobált apróból
igencsak jó minőségű teát vehetsz, ha összeszámolod a pocsék kávéért kiadott
pénzt. Arról, már nem is beszélve, mennyivel jobb egy csinos bögréből, vagy szép pohárból kortyolni, mint a borzalmas műanyag automatás poharakból, amivel óránként feleslegesen termeled a szemetet. Számolj csak utána egy hónapban mekkora kupac műanyag gyűlik össze ezzel...
Te sütöttél már zabkekszet? Ha van kedvenc recepted oszd meg velünk kommentben. :)
Kommenteljetek
nyugodtan, regisztrálni most sem kell. Ha tetszett az ötlet osszátok meg
másokkal is facebookon vagy iratkozzatok fel rendszeres olvasónak az oldalsávon.
Ha tetszett a bejegyzés, kövess valamelyik csatornán. :)
Pinterest>>> https://hu.pinterest.com/tudatoslany/
Google+ >>> https://plus.google.com/10177403218909
MEG EZT IS!! :)
VálaszTörlésRendben, szépen sorban, az előző kérésed után. Addig is érdemes mindenkinek feliratkozni a rendszeres olvasók közé, bal fent, nem csak ,hogy értesüljetek a cikk befejezéséről, de játék is lesz a napokban, ahol egy szerencsést megajándékozok. :)
TörlésSZIA! Olyan jóóókat írsz :) Mikor fejezed be ezeket a cikkeket?
VálaszTörlésKöszi Hajna. :) Amint időm lesz. A héten próbálom befejezni az összeset, amit kértetek. Jó olvasást.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésÍrj egy grammatikai blogot. Linkeld be. Amint lesz időm ígérem elolvasom.
Törlés