Natúr Szappancsodák - A szappan tényleg szárít?

A szappan szárít!  Most elárulom, miért tévedés ez. 

Már most utálod. A gondolattól is irtózol. Szappan? Szárít, húzódik, te hozzá sem érnél. Nekem mára gyűjteményem van belőlük, pedig én még a kezemet sem mostam volna szappannal, annyira viszolyogtam tőle...

Te tudod milyen a bőrtípusod?

Először is tisztázzuk a keveredéseket a bőrtípus diagnosztikában, hogy tisztában legyünk a száraz bőr, és a szárító szappan fogalmával. Sokan nagy tévedésben élnek a bőrtípusukkal kapcsolatban, mert tévesen csak zsíros és száraz bőrt különböztetnek meg, így nem a bőrüknek megfelelő kozmetikumot használnak.


Azt gondolnád, kisiskolás feladat felsorolni az ellentétpárokat. Tegyünk egy próbát.
jó – rossz
hideg – meleg
száraz – zsíros nedves

Ugye így már nem is olyan bonyolult, hogy tév úton jársz. Ilyenkor eszedbe sem jut a zsíros – száraz bőr ellentétpár, hisz az helytelen, akár csak a bőröd definiálásánál.

Bőrtípuselemzés

A bőröd állapota függ a verejték- és a faggyúmirigyektől. Ha diagnosztizálni szeretnéd a bőröd, mindkét szempontból meg kell vizsgálnod.

Verejtékmirigy (száraz-normál)

Tőlük függ a bőr nedvességtartalma. Ez összefüggésben van a pórusok méretével is, hisz tág pórusokból könnyebben párolog a nedvesség is, így ezt sem nevezhetjük csupán esztétikai problémának. Ha csökken a bőr víztartalma, akkor beszélünk száraz bőrről.

Nem mondok újdonságot, ha azt tanácsolom, kívül belül hidratáld a bőröd, tehát igyál vizet akkor is, ha nem vagy szomjas.



Kívülről pedig vagy vizes alapú natúr krémet használj, vagy legegyszerűbben a zsíros alapú krémmel tudod bejuttatni a nedvességet a bőrödbe, ha azt a szappanos arcmosás után a még vizes bőrre viszed fel

Erről írtam már az otthon kikeverhető sheás arckrémnél, hogy az olaj felveszi a vízmolekulát, így azzal együtt jut be a bőrbe. Ez lényegében ugyan úgy működik, mint a vizes alapú bolti krém, csak mivel nincs benne emulgeáló szer, így a vizes bázis külön van, konkrétan ez az arcmosás után maradt víz, a bőrödön, ami majd bejut a krémmel.


Ha nem közvetlenül arcmosás vagy fürdés után akarod felvinni a krémet a még vizes bőrbe, hogy ekkor se maradjon el a hidratáló fázis, készítsd el a filléres faggyútermelést szabályozó arcpermetet. Ebben az ásványvíz hidratál.

Ha luxusra vágysz tölts szintén pumpás flakonba egyszerű rózsavizet, ami nem csak tökéletesen hidratál, de isteni illatú is,és erre vidd fel a sheavaj alapú krémet. Rózsavizet üveges kiszerelésben lehet kapni bioboltban olcsón, jóval ezer ft alatti áron, és isteni limonádé ízesítőnek is.


A száraz, vízhiányos bőr ellentéte a nedves, kellő víztartalommal rendelkező normál bőr, ami elég ritka.

A ráncok kialakulásáért  elsősorban egyértelműen a vízhiány a felelős, másodsorban az izmok és a kötőszövet "ellottyadása", és csak harmadsorban a zsírhiány. Ebből következik, hogy ha te veszettül elkezded olajozni vagy zsíros krémmel kenni a bőröd, azzal nem fogod megszüntetni sem a szárazságot okozó vízhiányt, sem a ráncokat, mert ez a faggyú- és nem a verejtékmirigyekre hat.


Faggyúmirigyek (zsíros-érzékeny)

Ha túlműködik a faggyútermelés, akkor beszélünk zsíros bőrről. Ha a faggyúmirigy nem termel elég zsírt, annak a következménye nem a száraz érzet lesz (ha csak nem társul mellé vízhiány, ami az esetek 90%-ában elő is fordul), hanem törékennyé, pergamenszerűvé válik a bőr, és érzékeny lesz. 

Tehát a zsíros bőr ellentéte, a zsírhiányos érzéken bőr, nem a száraz.

Azért fordulhat elő, hogy sokan félrekezelik a zsíros, de egyben száraz bőrüket, mert nem gondolják, hogy ez a két probléma igenis létezik együtt. Ezt hívják pl. korpás szeborreának. Ilyenkor a bőr pattanásos is, meg szárazan hámló is, mivel az elhalt hámrétegtől nem tud ürülni a faggyú, ettől képződnek a pattanások, mitesszerek. Ilyen eset pl. a kisbabák fején a koszmó is.

Zsíros, száraz bőr esetén a legcélravezetőbb kezelés a bőr koptatása, valamilyen radírozóval, szemcsés natúr szappannal, persze az antibakteriális hatás (pl: teafaolaj) itt is előny, hisz a pattanások visszaszorítása is cél. Ha bővebben érdekel a téma, számos házi bőrradír receptet mutattam már, olvasd vissza.

Szárító szappan

A szappan elsősorban a bőrön lévő zsírréteget és vele együtt a szennyeződéseket képes lemosni, nem képes kiszívni a vizet a bőrödből, ezért téves az az állítás, mi szerint a szappan szárítja ki a bőrt. 

A szappan után maradt húzódó érzés nem a száraz érzet, csupán a bőrnek az a komfortérzet hiánya, hogy hiányzik róla a védő zsírréteg. Nem száraz, csupán épp zsírtalan (érzékeny). A tusfürdőknél azért nem érzed ezt a "megtisztult" érzést, mert nem mossák le kellőképpen a szennyeződéseket, mivel savas kémhatásúak. Elmondom, hogy is van ez.



PH kémia közérthetően- Szappan vagy tusfürdő?

Hogy is van ez a semleges PH, 5.5, lúgos szappan, savas tusfürdő? Aki nem tudja, annak elmondom, nem magának a bőrnek, hanem az azt baktériumoktól védő savköpenyének van PH értéke. Ez már a nevéből is adódóan egy savas közeg.  A savköpeny vékonyan befedi a bőrt, verejtékből és faggyúból áll

A megértéshez jó ha tudod, hogy 7 alatt beszélünk savas, e felett lúgos kémhatásról, még mielőtt a nullát vennéd semlegesnek. :) 

A savköpeny PH-ja egészséges bőrnél  valahol 7 alatt van, hogy még savas legyen, de a minimum az 5.5. A sokat hangoztatott 5.5-ös az az érték, amire a kozmetikumokat általában alapból beállítják. Ezért van az, hogy a tusfürdő elsavasítja a bőrt. Ezért nem érzel húzódó érzést tusfürdő után, hisz meghagyja a bőrödet egy kellemes elsavasodott állapotban, amiben jól érzi magát, csak épp nem tisztul meg, és nem kopik a felső réteg, amivel megújulásra késztetnéd, csupán maszatolod rajta a koszt.

A PH 5 savfokú testápoló szerek tönkreteszik a bőrt, elsavasítják a védelmi funkciót ellátó bőrfelszíni emulziót, és kiváló táptalajul szolgálnak a kórokozóknak, akik köztudomásúan kedvelik a savas közeget.

A 6-6,8 közötti PH teremti meg a megfelelő környezetet ahhoz, hogy a jó baktériumok növekedni tudjanak, miközben más mikroorganizmusokat megöl.

A szappan ezzel szemben enyhén lúgos, tehát ph 7 feletti kémhatású, amit gyakran fel is hoznak ellene. Ez az enyhén lúgos kémhatás még nem képes felborítani a savbázis egyensúlyt, ahogy sokaknak a savas tusfürdő sem árt, hisz a bőr erős védekező rendszer, képes visszaállítani a ph értékét. A szappan gyengéden megtisztítja a bőrt, a maga 8/9-es lúgos kémhatásával, ezzel koptatva, megújítva a bőrfelszínt, eltávolítva a szennyeződéseket. 

A faggyúmirigyek maguktól képesek pótolni ezt a lemosott koszos zsírréteget, persze ezt sokan nem bírják kivárni és arcmosás, fürdés után közvetlenül krémeznek. Legtöbbször kőolajos krémmel, ami eltömíti a pórusokat, nem hagyja lélegezni a bőrt és szárító hatású, ezért van az, hogy azt gondolod akármennyi testápolót kensz magadra szappanozás után, akkor is száraz marad a bőröd. Pedig épp te nem hagyod a bőrfelszín emulziód működni, kiszárítod, a helyett, hogy hagynád dolgozni, visszazsírozni a bőröd, a faggyúmirigyeknek.

Ha zavar ez az érzés, én inkább egy tonikot javasolnék, hisz a savas kémhatás gyors visszaállítása ezen termékek célja. Persze itt sem kell nagy, kemikáliákkal teli, drága dolgokra gondolni. Egy almaecetes tonik, esetleg más savas kémhatású gyógyteák tökéletesen megfelelnek erre a feladatra. 

Én egyszerűen várok egy kicsit és ezt megoldja magától a bőröm. Ezzel együtt, sem vízben, sem szappanban nem kell hosszasan ázni, épp elég egy kevés szappan, a kritikus részekre, gyors zuhany, nem kell túltisztítani a bőrt.

Szappan vagy szappannak látszó tárgy?

Most már érted, hogy működik a száraz bőr, ezért láthatod, hogy a szappan, önmagában nem képes kiszárítani a bőröd, kiszívni belőle a vizet. A szappannak látszó kőolaj darab és a durva SLS tenzidek viszont annál inkább. Mindkét vegyület bőrkárosító hatásait kifejtettem már bővebben, mivel ezt visszaolvashatjátok, most nem írom le, de tartalmazza őket szappan, arclemosó, testápoló, hajsampon, babafürdető, kutyasampon, mosogatószer, arctej és még sorolhatnám a fürdőszobádban sorakozó színes dobozok feliratait, mert mindegyikben találsz belőlük. Ezért is fontos, hogy ne a csomagolásnak, higgy, mindig ellenőrizd az INCI listát.

A szappan szó nálam, növényi olajból és lúgból készült, natúr szappant jelenti. Ha olyat találsz egy szappan összetevő listáján, amit nem értesz, azt jobb, ha meg sem veszed, hisz egy igazi szappan elszappanosított olajokból (sodium… néven keresd az INCI-ben) és esetleg más természetes anyagokból, pl: agyag, növényi részek, kecsketej, ha nem túl érzékeny a bőröd illóolajokból áll. Ezt szappanosítják el NaOh- nátronlúggal, ami az érlelés során teljesen átalakul alkáli sóvá és természetes glicerinné, tehát a maró lúg már nincs jelen az elkészült szappanban, így nem kell félned, hogy kárt tesz a bőrödben.



Az elszappanosított növényi olaj (natúr szappan formájában), ugyan olyan jól lehozza, a bőrödről a szennyeződéseket, mint ahogy azt már bemutattam az egyszerű olajos sminklemosásnál. Ezen felül még tápanyagokkal és vitaminokkal is ellátja a bőröd, hisz elszappanosíthatatlan összetevőket is tartalmaz.

A natúr kozmetikum drága?

Akkor most spórolj! Szerezz be egy natúr szappant>>>, ami jó lesz arclemosó, tusfürdő, de még hajsampon helyett is. A benne lévő elszappanosítatlan olajrész még táplálja is a bőröd, így testápoló nélkül is rugalmas, feszes bőröd lehet, csupán egy nem mellesleg gyönyörű natúr szappantól.

+1 TIPP
Ha elutazol, jön a dilemma, hogy vidd magaddal, a natúr szappanod, amit már úgy megszerettél? Szerezz be egy tusfürdőt újra a nyaralásra, vagy a hétvégi kiruccanásokra? Azt semmiképp, hisz erre is van tuti tipp.
Szerezz be olyan szappantartót aminek teteje van, ebben könnyen tudod szállítani a szappant. Ez önmagában még nem lenne nagy ötlet, viszont ha egy gáztűzhelynél felmelegített csavarhúzóval 3-4 lyukat fúrsz a tetejébe, máris szappantartóvá alakítható. Persze nem árt, ha neked is műanyag tartód van ehhez. Így ha elutazol nem csak szappan szállítód, de ha megfordítod a tartó kilyuggat tetejét, és úgy helyezed az aljába, még egy mobil szappantartód is lesz, amiben lecsöpög a víz 


Ha eddig viszolyogtál a szappantól és az azt körülvevő szárító hiedelemtől, most remélem ez megváltozik, mert a háziszappan környezet kímélő, állatkísérlet mentes kozmetikum, amivel jól jár a bőröd. Ugye te sem tudsz ellenállni a gyönyörű kézzel készült szappancsodáknak?
Ha natúr szappan használatra adtátok a fejetek, írjátok meg a tapasztalataitokat kommentben, regisztrálni most sem kell hozzá.



Ha tetszett a bejegyzés, kövess valamelyik csatornán. :)







6 megjegyzés:

  1. Hú Dorca, ígérem próbálok sietni, de ez kb a 4. kérés a sorban, addig is iratkozz fel bal fent, hogy értesülj, amint felkerült. Igyekszem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. feliratkoztam, ráér, ne siess, amilyen jó cikkeket hozol össze, gondolom, hogy nem két perc... csak mivel odaírtad, hogy írjuk meg, mi érdekel, ezért vettem a bátorságot... :)

      Törlés
    2. Köszönöm, írd csak, mert érdekel a véleményetek, csak a kutató munka elég időigényes és már kértek előtted, de meg lesz ez is. Köszönöm a feliratkozást. :)

      Törlés
  2. Problémás bőr viszlát 2.Lépés- Arcmosás szappannal +1Tipp ezt!!!!! :-)

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések