Jön a NARANCSBŐR szezon. Mit kezdj a gödrökkel és a csíkokkal?

Narancsbőre szinte mindenkinek van. Nagy tévhit, hogy a vékony embereket, vagy a férfiakat elkerüli ez a jelenség. Sőt súlyproblémákkal sem kell küzdened, hogy gödröcskék legyenek, a fenekedne, combodon és bárhol máshol, ahol lazább a kötőszövet. 

Hogy szép e, vagy megszokható azt mindenki döntse el maga, de elmondom az enyém, hogy tűnt el és a csíkokat is kezeljük. 

Most nem egy újabb csodadiétát fogok mutatni, és nem sarkallak teljes életmódváltásra. 
Egy szabály lesz, és egy krém. Drága lesz? Természetesen megint spórolni fogunk. ;) 
+1 Tipp most is lesz, ami ingyen segít!


Itt a tavasz, mindenki boldogabb, az idő kellemes és olyan jó végre fényárban sétálgatni. De vészesen közeledik az a bizonyos rövidnadrágos, majd fürdőruhás szezon, és általában olyan hirtelen, hogy addigra már nincs mit tenni narancsbőr ügyben. 
Egy kötőszöveti problémát akármennyire is fáj, nem lehet varázsütésre kezelni, még akkor sem, ha több 10ezer Ft-ot tudsz kezelésre vagy krémekre szánni. Most nem is ez a lényeg, mert többségünknek a drága kezelés úgysem alternatíva.

Hogy megértsük a miérteket, nézzük csak röviden mi is az a narancsbőr?

A szervezetünk által fel nem használt cukor, zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. A kötőszövet rugalmassága így csökken, melynek köszönhetően a bőr egyenetlenné válik. Nem véletlen, hogy elsősorban a comb és csípő területén jelentkezik, hiszen a szervezet zsírtartaléka itt a legnagyobb.


Mi okozza?

A narancsbőr legfőbb oka a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara. A vérkeringés zavarnak köszönhetően a hajszálerek falán keresztül, több folyadék jut ki a sejtek közzé és lassul a visszaszívódás. A nyirokkeringés zavarnak köszönhetően lassul a vízelszállítás, ami ödémához (vizesedéshez) vezet.

Tehát leegyszerűsítve az okok, cukor és keringési problémák.

Akkor most jöhetnek a tanácsok. Igyál több vizet, sportolj, étkezz egészségesen, vegyél valami méreg drága csodakrémet BLA BLA BLA… Én is utálom, mikor ilyen általános dolgokat puffogtatnak, elvégre nem életvezetési tanácsokat kértél, vagy legalábbis, ha azt szeretnél, nem a narancsbőr szóra keresnél rá. Persze ezek mind fontosak és hasznosak, de ezt már magadtól is tudod, nem kell újra leírnom.

Ígértem, hogy egyszerű lesz. Tehát van egy szabály, amivel belsőleg kezelünk, és egy krém, amivel külsőleg.

Kezdjük a belső kezeléssel.

Fogd az otthon lévő kristálycukrot és tüntesd el most. Ajándékozd el, vagy van még egy tuti tippem vele, amit imádni fogsz, de most egyenlőre, a belső kezelésnél tartunk. ;) Pontosan a cukortartó helyére tegyél egy édesítőt. Ez a szokás hatalma miatt fontos. Teljesen mindegy most ebből a szempontból, hogy természetes vagy mesterséges édesítőszerre cseréled, a lényeg, hogy oda tedd ahol a cukor volt. Nézzük csak az ezzel kapcsolatos aggályaidat. A természetes édesítő drága, a mesterséges meg egészségtelen. Hát ízlések és pofonok, én folyékony édesítőt használok, amiben számomra semmi kivetnivaló nincs és jóval olcsóbb még a cukornál is. Hidd el, jóval több káros dolgot megeszel annál, mint, hogy az édesítőn kelljen aggódnod, sőt a cukor élettani hatásai igazoltan sokkal durvábbak (lásd a cukorbetegség ma már népbetegség), mint bármilyen édesítőé.


Jöjjön egy kis áttekintés, hogy magad választhasd ki, mit is teszel a cukortartód helyére.

Két tulajdonságuk alapján ítéljük meg cukrokat/édesítőket. Először is számít a glikémiás indexük, ami azt mutatja, hogy milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet. Valamint fontos a szénhidrát tartalmuk, ez indítja be ugyanis az inzulintermelést. Az állandó vércukorszint ingadozás egyébként farkaséhséget eredményez, mivel a gyorsan felugró vércukorszintet, a válaszreakcióként termelt sok inzulin gyorsan le is nyomja, és már vágyódunk is újra a cukor iránt, de ez most mellékes narancsbőr szempontjából.

Ami jelen esetben a fent említettek miatt, nem lesz megfelelő cukor helyett most Nekünk: barna cukor, nádcukor, méz, juharszirup, agave nektár, kókuszcukor, fruktóz, maltitol
Vagy a GI vagy a CH túl magas bennük.

Amik közül választhatsz: természetes édesítők, polialkoholok, mesterséges édesítők

Mesterséges- édesítőszerek:
Ezek sokkal édesebbek, mint a cukor, így eleve nagyon kevés kell belőlük, így ez a leg pénztárcakímélőbb megoldás. Persze valakinek meggyőződése, hogy fogyasztásuk káros, kérem, ennek ne itt adjon hangot. Ha bárki elolvassa az összes élelmiszer címkéjét, amit fogyaszt, garantálom, hogy rájön, évek óta fogyaszt mesterséges édesítőszert.

Hőálló édesítők: szukralóz, nátrium-ciklamát, aceszulfám


Nem hőálló édesítők, így főzni nem tudtok velük: szacharin(ennek fémes utóíze van, így kerüld inkább) és aszpartám

Polialkoholok:
Cukorpótlók, melyek ipari mennyiségben, valamilyen fermentációs eljárással készülnek.

Xilit, vagyis a híres nyírfacukor: Eredetileg nyírfakéregből izolálták, ezért kapta a nyírfacukor nevet, de manapság ipari mennyiségben kukoricacsőből vagy papírgyártás után hátra maradt cellulózból állítják elő bakteriális fermentációval.

Eritritol: Glikémiás indexe 0, de vízben nehezebben oldódik, és vízmegkötő képessége is csekély, így az eritritollal édesített sütemények hamar kiszáradhatnak.

Szorbitol: Glikémiás indexe 9, de cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.

Természetes édesítőszerek:
Taumatin: Ezt egy afrikai gyümölcsből vonják ki és akár 2000-szer édesebb a cukornál, de az íze más jellegű, így inkább keverve használják. Egyébként ma már megtalálható a legtöbb folyékony édesítőszerben.  


Sztívia (sztevia, jázminpakóca): Ennek a növénynek a kivonata 100%-ban természetes, és akár 2-300x édesebb a cukornál. Dél-Amerikában, mint gyógynövényt használják cukorbetegség gyógyítására, mert állítólag javítja az inzulinrezisztenciát. Mindenesetre kapható, szirup és szárított levél formájában is, de akár egy sztívia növénykét is beszerezhetsz, amit magad szüretelhetsz le, kertészetekben nálunk is kapható.


Ha engem kérdeztek szukralóz, nátrium-ciklamát, aceszulfám és taumatin alapú édesítőszerek, vagy sztívia növény szárított levelei, mert ezek hőállók és megfizethetők is.

A lényeg, hogy a narancsbőr eltüntetése érdekében, a cukortartó helyére, most valami neked megfelelő narancsbőr űző édesítő kerüljön.

Persze ne csak a kristálycukrot kerüld, egy darabig mindent, amiben cukor van. Az már megvan mivel főzz, süss, de ott vannak még a bolti élelmiszerek. Joghurt pl van cukormentes is, otthon majd teszel bele édesítőt. Péksütik, gyors kaja egyébként is kizárva, mégis csak a fürdőruha szezon előkészületeiről van szó. Jó hír, hogy bármit megehetsz amit, te készítesz, mert abba tehetsz neked tetsző édesítőt, így semmiről sem kell lemondanod. Mellékhatásként, lehet ,hogy még fogyni is fogsz, annak ellenére, hogy fogyókúrázni nem kell és most nem is ez a cél.

Jöhet a külső kezelés, a krém

Csodakrémek egész tárháza sorakozik előttünk, ha narancsbőrről van szó. De el kell mondanom, akár 1000, akár 10ezer Ft-ba fáj az a csodakence, ugyan az az olcsó kőolaj van abba a tubusba. Persze lehet, hogy a doboza drágább, sőt a reklámjára is többet költöttek, egyik sem jobb a másiknál. 

Jöhet megint a teszt? 
Az INCI lista ellenőrzés mindig fontos, mert ha nem tudod mi van benne, egyáltalán miért kened magadra? Tudom, mert más is ezt teszi és a reklámokban is ezt mondják. Azért most még is ellenőrizd a tubus hátulját, vagy keress rá neten a hőn áhított csodakrém összetevőire. Legtöbb benne a víz, ugye az van legelöl. Jó drága lett a csapvíz, mióta szép tubusban forgalmazzák nem? Aztán kőolaj, ami minden krém alapja, mert olcsó a gyártónak. Eltömíti a pólusaid, de hosszasan soroltam már a káros hatásait a sminklemosós bejegyzésben.

Miből lesz a narancsbőr elleni krémünk?

A krémünk alapja, most is egy növényi olaj lesz. Ha te is lecserélted már a sminklemosód erre, használd nyugodtan ugyan azt, így semmibe nem kerül, a narancsbőr kence.

Amit én ajánlok most az azonban a kókuszzsír

Miért? 
Mert olcsó és olyan sok mindenre tudod használni, hogy megéri beszerezni. Azt mondod most, hogy a kókuszzsír drága, de 1kg időtlen-időkig elég hajpakolásnak, testápolónak és krémalapnak. Vettél már 1 kg hajbalzsamot, testápolót, kézkrémet, pakolást, lábápolót potom 1300Ft-ért? Valószínűleg nem, de ez a beruházás, feltéve, ha nem eszed meg és csak kozmetikai célokra használod, több mint egy évig kitart majd. Nem ajánlanám, ha nem lenne olcsó, és jó.


Egyébként megenni sem olyan drága, ha leosztod az árát minimum hárommal, mert ebben akár háromszor is újra süthetsz, de leginkább, míg el nem fogy, mivel ez egy stabil szerkezetű közepes hosszúságú szénláncú zsír. Így hevítés során sem keletkeznek benne rákkeltő anyagok. Olvass utána, ha érdekel, mert rengeteg jó tulajdonsága van, még fogyaszt is.

Színtelen, íztelen, szagtalan és 25°C felett folyékony, alatta pedig szilárd halmazállapotú. Többek közt ezért is lesz olyan jó a mostani krémünkbe, mert így egy krémet és nem egy folyadékot kapunk. 
Az olajok közt a kókusz könnyen és gyorsan felszívódónak számít. Persze azt ne várd, hogy olyan gyorsan eltűnik majd, mint a szintetikus krémjeid. De maradéktalanul és mélyen beszívódik, ezért erre lesz most szükségünk. 
Nem kell, hogy feltétlenül szűz (VCO) kókuszzsírt vásároljatok, mert az jóval drágább, egyébként kókusz ízű és illatú. Tökéletesen megfelel a szűrt, dezodorált (szagtalanított) változat is, a lényeg, hogy arra figyelj, hogy ne legyen hidrogénezett, de ez úgyis rá van írva mindegyikre.

Ez lesz tehát a krém alap, mert selymessé és rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a szöveteket, lassítja a bőr öregedését és bejut a bőr mélyebb rétegeibe.

Mitől tűnnek el a csíkok?

Az elején megígértem, hogy terhességi csíkokat, striákat is halványítunk, hát itt a legolcsóbb, leghatásosabb szer ellenük, ami olyan népszerű, hogy sokatoknál talán van is otthon, csak eddig hajnövesztő pakolásba használtátok. Ricinusolaj! 30ml-t kapsz 300Ft-ért a patikában így elég olcsó, de ennél nagyobb mennyiséget egyszerre nem adnak ki.Hajra kenni macerás, de ha már van otthon érdemes minden nap bekenni vele a szempillákat, mert szépen megerősödnek és megnőnek tőle. Nagyon jól halványítja a pigment foltokat és striákat, úgyhogy mindenképp érdemes belekeverni a krémbe.  

A narancsbőr oka; keringési problémák

Mivel a cukorproblémát már orvosoltuk, így a keringési problémára kell most a megoldás. Idézzük is fel, a narancsbőr legfőbb okát: A vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara. A vérkeringészavarnak köszönhetően a hajszálerek falán keresztül, több folyadék jut ki a sejtek közzé és lassul a visszaszívódás. A nyirokkeringés zavarnak köszönhetően lassul a vízelszállítás, ami ödémához (vizesedéshez) vezet.

Tehát szükségünk lesz vérkeringést serkentőre a krémbe, illóolaj formájában.

A két legjobb erre a célra a fahéj és az én kedvencem a rozmaring.
A lényeg, hogy 100%-os hígítatlan illó legyen. Bizony a hangsúly a hígítatlanon van, mert itt a különbség az olcsó és a jó között. Lehet venni illót 300Ft-ért is, de az hígított, pl alkohol van benne, plusz valamennyi 100%-os illó, de végső soron drágábbra jön ki, mert az árát be kell szoroznunk a hígítás mértékével. Figyeljünk, hogy nehogy illat olajat vegyünk, mert annak csak illata van gyógyhatása aligha. 1000Ft körül már lehet venni tiszta hígítatlan illót, amiből nagyon kevés kell így sokáig elég lesz, mert 10ml 200 cseppnek felel meg.


Megvannak az összetevők, jöhet a krémkeverés.

Narancsbőr elleni krém:
-         nem hidrogénezett kókuszzsír 40g
-         ricinusolaj 10ml (üvegcse 1/3-a)
-         rozmaring illóolaj 30csepp (1,5ml)

Nagyon gazdaságos kis csodafegyver, mert 400Ft alatt jön ki egy ilyen adag. Egy üvegcse illó, így 6/7 tégelynyi narancsbőr gyilkos krémbe lesz elég. Azárt nem javasolnám, hogy előre ennél nagyobb adagot keverj ki, mert az illóolaj már nevéből adódóan is párolog, elillan a fedő nyitogatásával egy idő után, így érdemes betartani ezt a maximum 50ml-es adagot, és mindig gyorsan lezárni a tégelyt használatkor.


Nagyon fontos, hogy ha növényi olajjal ápolod a bőröd, azt mindig nedves bőrre kend. Így a legkönnyebb eloszlatni és így szívódik fel a legkönnyebben. De a legklasszabb benne, hogy így felveszi a vízmolekulát, és viszlát bőrszárazság, mert azzal együtt jut be a bőr mélyebb rétegeibe


Nyirokkeringés serkentése céljából, a krémet erős masszírozó mozdulatokkal juttasd a bőrbe, egy hideg-meleg vizes váltó zuhany után, ami szintén jótékonyan hat a keringésre. 
Minden napos használat mellett, látványos javulást érhetsz el, még időben.


+1TIPP

A krém akkor tud bejutni a legkönnyebben a bőrödbe, ha megtisztítod neki az utat. Magad is érezni fogod, hogy radírozás után erősebb a hatás.

Jó hír, hogy megint nem fog sokba kerülni.
A kávézaccos radírozásról már biztosan hallottál, de a narancsbőr elleni küzdelemben, duplán hasznát veheted, ugyanis a radírozó hatás mellett a koffein áldásos hatása miatt, még simább lesz a bőröd.
Persze bármivel radírozhatsz; só, szárított levendulavirág, cukor, hogy csak párat említsek, de narancsbőr ellen a kv a befutó.


Én simán az őrölt kávéval radírozok, azon egyszerű ok miatt, hogy nem fogyasztom, így zacc sincs nálunk, de gyanítom a zacc is tökéletes erre a célra.
Tegyél egy kis kókuszzsírt a kezedbe, ha már úgyis van otthon a krémhez, ebbe mehet a kávézacc, és indulhat is a zuhany alatti radírozás. Persze bármilyen hidegen sajtolt növényi olaj megteszi itt is, akárcsak krémalapnak.

Az isteni illatú radírt az egész testeden használhatod, az eredmény pihe-puha bőr lesz mindenűtt. Miután lemostad egy váltó zuhannyal, masszírozd be a narancsbőr elleni krémet, a még nedves bőrödbe.A kókuszzsír könnyen olvad a test hőtől így érdemes meleg vízzel zárni.
Nem kell félni, a zacc nemhogy eldugítja, még tisztítja is a lefolyót.
Egy héten maximum 2X radírozz, de mindig zuhanyzás után a még nedves bőrbe masszírozd a narancsbőr elleni krémet.

Ha a kávézacc túl macerás Neked, vannak csodaszép őrölt kávés natúr szappanok, ezek ugyan úgy megfelelnek, sőt láttam már szárított rózsaszirmokkal turbózott bőrradírozós szappant, a lehetőségeid tárháza szinte végtelen.

Ha kitartó vagy és minden nap bekened a problémás területeket, az eredmény, rugalmas, puha és narancsbőr mentes bőr lesz.

Kommenteljetek nyugodtan, regisztrálni nem kell! Ha értesülni szeretnétek a további cikkekről, itt tudtok feliratkozni egy kattintással.

35 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Rendben, ez esetben, ez lesz a következő, úgyis lassan aktuális a téma. :) Iratkozz fel mindenképp bal fent a rendszeres olvasók közé, hogy értesülj, a bejegyzés feltöltéséről. :)

      Törlés
  2. Igeen,ezt mindenképp! :)

    VálaszTörlés
  3. szerintem is ez :)

    VálaszTörlés
  4. kösziÍ! szuper, a kávézaccról nem is tudtam, mindig kidobtam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor most próbáld ki. Még a tenyerem is babapopsi puhaságú radírozás után, mondjuk én mindig bekenem magam kókuszzsírral is, de összehasonlíthatatlan a bőröm azóta a régi állapottal. :) Egyébként a zacc mehet a savasabb földet kedvelő virágok földjére is, ha már a kidobásnál tartunk. ;)

      Törlés
  5. szia. ne haragudj, de elvesztem az információtömegben. tudnál nekem az egyszerűség kedvéért konkrét helyet (dm?) és márkát mondani? köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Minek a fellelési helyét és márkáját szeretnéd Renáta? :)

      Törlés
    2. annakk a 3-4 krém összetevőnek :)

      Törlés
    3. Ricinus olajat patikába tudsz venni, kókuszzsírt és 100%-os illót drogériában, ts-ban vagy bármelyik bioboltban. :)

      Törlés
    4. és a kókuszzsír? :) ugye ott akadtam le már az első lépésnél, mert rengeteg félét kidobott, 3 jellemzővel, és mindegyik mindennek a variánsa. szóval ott összezavarodtam

      Törlés
    5. Az egyszerűség kedvéért, általában vödörben van és csak annyira kell figyelni, hogy ne legyen hidrogénezett. Többnyire alapból ilyenek találsz, de azért nézd meg. :)

      Törlés
  6. Szia!
    Azt szeretném kérdezni, hogy fahéj illóolajból is annyi kell, mintha rozmaringolajat tennék bele?
    köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Igen,ugyan annyi kell! Ez egy alapszabályon alapul, ebben a cikkben nem fejtettem ki, de 3% illót lehet használni összesen a krémekbe. Tehát 100ml bázisolajhoz, mindig max 3 ml 100%-os hígítatlan illó. 1ml illó 20 cseppnek felel meg, így 100ml-hez max 60csepp illót használjatok. De elég ha megjegyzitek, hogy 10ml bázisonként max 6 csepp illó! :)

      Törlés
  7. Neked mennyi idő után múlt el tőle? :) És azt szeretném még kérdezni, hogy az normális, hogy még 2 órával utána sem szívódik fel teljesen, pedig előtte mindig váltózuhanyozok?

    VálaszTörlés
  8. Hát teljes cukor megvonás mellett, napi kétszeres krémezés és masszírozás mellett egy hónap alatt nagyon látványos lett a változás. A felszívódás függ a bőrödtől és a kókuszvaj minőségétől, egy idő után megszokod az érzést. Mert ez ember lánya ugye hozzászokott a pillanatok alatt beszívódó, kémiai úton felszívódóvá tett anyagokhoz. De gondold csak el miféle védő rendszer lenne a bőröd, ha ráfolyna valami és ő azonnal beszívná válogatás nélkül. :) Ha zavar akkor kend inkább este és radírozz, akkor még könnyebben felszívódik, sőt a meleg víztől kitágult pólusok is segítenek a felszívódásban. Vigyázz mert radírozás után jobban "csíp" a krém. :) Sok sikert és kitartást!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a választ :) Még azt szeretném kérdezni, hogy mennyi ideig érdemes masszírozni? Igaz azért aggódok, hogy lassan szívódik fel, mert így nem tudom pontosan, hogy mennyi értékes narancsbőrölő krém jutott be a bőrömbe:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát én őszintén szólva addig masszírozom, míg bírom, úgyis hamar elfárad a kezem, egy műanyag masszírozóm is van, még régebbi narancsbőr kencéhez volt, max 2 perc oldalanként, mert mondom elfárad a kezem. :D Nyugi ez teljesen beszívódik, reggelre tuti semmi nem marad, e miatt nem kell aggódnod, h az ágyruha ha vagy a ruhád ledörzsöli, nem olyan könnyű leszedni gondolom ezt tapasztalod, és nem kell egy kilót magadra kenni, nem lesz gyorsabb a hatás, max tocsogni fog rajtad. Idő, türelem és kitartás, a krémmel nyugodtan bánj spórolósan, vizes bőrön úgyis nagyon könnyű eloszlatni kis mennyiséget is. A vádlitokat se hagyjátok ki, csodákat tesz a kiszáradt bőrrel a kókuszvaj. ;)

      Törlés
  10. Szia! Köszi ezt a szuper cikket, a közeljövőben be is szerzem a hozzávalókat, és nekiállok a narancsbőr elleni harcnak! :) A kókuszzsírt megtalálom bio boltban, vagy hogy érdemes venni?
    Üdv, egy lelkes olvasód

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Köszönöm a lelkesedést. :) Igen, bioboltben szerintem a legolcsóbb, de tesco, drogériák, szinte mindenhol van már.

      Törlés
  11. fhú, teljesen véletlenül bukkantam rá erre, holnap kis szabadidőmben el is megyek vásárolgatni.
    Kérdés, hogy ha őrölt fahéjat teszek a kókuszzsíros alapba, akkor az is hatékony keringésjavító?
    13 éves korom óta szenvedek és küzdök is a narancsbőr ellen, azóta van, és azóta sem tudtam elfogadni :/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Viki!
      A fahéj kb. 0,5 -1 % illóolajat tartalmaz, melynek legfontosabb összetevője a cinnamic aldehyde. Ezt az olajat a kisebb kéregdarabokból szokták kivonni. Tehát a 100%-hoz képest ez elég elenyésző hatékonyságú lesz. Bár gondolom, lehet valahogy ebből is macerátumot, hidrolátumot készíteni házilag is, olvass utána erről még nincs bejegyzés nálam. :) Talán a kis erős pirospaprikából könnyebb kivonni valami vérkeringés serkentőt házilag, de mindenképp ajánlom, hogy szerezz be egy illót, mert tényleg sokáig elég lesz, ha hígítatlant szerzel be (minden esetben rá van írva ha hígítatlan), ne hagyjátok átverni magatokat, az, h 100%-os még semmit nem jelent. :) Kitartást, remélem sikerül javítani a helyzeten. :)

      Törlés
  12. Szia! Olvastam,hogy az illóolajnál nem elég,hogy rá van írva,hogy 100%-os. Viszont a 100%-os tisztaságú már megteszi?! Ezt egy drogériában lehet kapni. Köszönöm előre is.
    U.i.: ez a kávés radírozás....csúcsszuper! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Vanda!
      Nem az a kérdés, hogy megteszi e, hanem, hogy megéri e? :) Számomra akkor éri meg anyagilag egy illó, ha az hígítatlan. És ez rá is van írva, mert hidd el a gyártó hirdeti ha csak illó van az üvegben. Ha csak az van feltüntetve, hogy 100%-os, akkor írhatsz a gyártónak, de nehéz kideríteni, hány százalékos a hígítás. Mert a keverési arány ez esetben változik. Magyarul egy hígított illóból természetesen több kell. Azt arány nélkül nehéz megmondani mennyivel, próbálgasd. Kezd a fenti adaggal, majd tegyél még bele és közbe próbálgasd, hogy érzed e már a fűtő hatást. Köszi, egyébként nekem is a kávés a kedvencem, de van itt még egy csomó tipp bőrradírozásra. ;) http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/04/tavaszi-borfrissites-hazi-borradirral.html

      Törlés
    2. Köszönöm a gyors választ és a linket is! Jelenleg Bécsben vagyok és nem nagyon vagyok vele tisztában,hogy ilyen termékeket pontosan hol lehet kapni :) És ebben az esetben még a google sem volt a legjobb barátom :)
      igyekszem,próbalkozom! :)

      Törlés
    3. Biztos ott is van biobolt, de nálunk pl drogériában is árulnak Aromaxot, MediNaturalt is láttam már és ezek hígítatlanok. Esetleg Farfalla, mondjuk ez bio és elég drága. Tulasi is hígítatlan elvileg, de az magyar márka úgy tom. De biztos ott is vannak ilyen márkák, mondom rá van írva, de bioboltba biztos tudják, ha megkérdezed. :)

      Törlés
    4. Köszi mindent még egyszer! További sok sikert az ilyen szuper témákhoz!

      Törlés
  13. Szia! A ricinusolaj nem okoz fokozott szőrösödést?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Nem, nyugodtan kenheted ettől nem kell félned, nem tud több szőrtüszőt varázsolni Neked.

      Törlés
  14. szia!
    ezeket az édesítőszereket hol lehet beszerezni? amit te használsz annak mi a neve/márkája? :)

    VálaszTörlés
  15. Szia i am!
    Melyik édesítőre gondolsz a sok közül? Bioboltban bármelyiket beszerezheted, de akár hagyományos boltba is megtalálhatók. Én közönséges folyékony édesítőt használok, most épp a lidl-ből. Próbálgatni kell, neked melyik ízlik. Van por alakú változatom is, annak semlegesebb az íze (azt a müllerbe szereztem, de lidlben is van hasonló, úgy tudom). Nézd meg az összetevőket és aszerint dönts. Legegyszerűbb ha kinézed Neked melyikek szimpatikusak és felírod a nevüket egy papírra, mert mikor a boltban leszel már nehéz kiigazodni a sok ismeretlen név között. ;)

    VálaszTörlés
  16. Az aszpartám sehogy sem jó. Méregként bomlik le a szervezetedben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ezt mire alapozod? Én úgy gondolom, hogy ha szerinted valami rosszat tesz neked, azt ne fogyaszd. Nem ódzkodom az édesítőszerektől, elég változatosan használom az édesítés minden formáját. Mindenki azt használja, ami neki megfelel. :)

      Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések