DIY Natúr Sminkcuccok-ÁsványiAlapozó

Aki rendszeresen használ alapozót, az biztosan hallott már erről a natúr kozmetikumról. Örök kérdés, hogy az amúgy is problémás bőrön ront e még a kemikáliákkal teli alapozó. Vajon felszívódik e a bőrbe, eltömítheti  e a pórusokat, állatkísérletes e a márka, amit kinéztél , és találsz e egyáltalán olyan árnyalatot valaha, ami tökéletesen illik a bőrödhöz? 

Ennek fényében nem meglepő, ha az alapozó kiválasztása a legnagyobb sminkdilemma, amire az áhított megoldást talán egy ásványi alapozó nyújthatna, de ezeknek egyenlőre igen borsos áruk van. Mindenesetre a tökéletes ruhához, tökéletes alapozó dukál.


Készítsünk SK ásványi alapozót otthon

  Már egy ideje tesztelek Nektek egy receptet, amit a neten találtam, hogy el tudjam mondani a saját tapasztalataimat róla. Nézzük csak miért éri meg ásványi alapozót keverni magunknak? 
 Először is nagyon olcsóra jön ki egy adag belőle, másodszor alapból magas fényvédelmet valamint erős fedést biztosít, és biztosan a saját bőrszínedhez tudod igazítani, csak türelem kell hozzá és egy kis próbálkozás után tökéletes árnyalatú lehet. A legjobb mégis az, hogy az elkészült termék, nem csak natúr, de állatkísérlet mentes is lesz.

Az alapozók legnagyobb problémája, hogy az alapjuk valamilyen kőolaj származék, ami eltömíti a pórusokat. Mivel, most mi választhatjuk meg az alapot, bármilyen megfelelő állagú hidegen sajtolt olaj/finomítatlan vaj megteszi. Azért, ha problémás a bőröd, érdemes kicsit jobban utánanézni komedóképző listán, hogy a legjobbat hozhasd ki a bőrödből.  Univerzális, mindenkinek tökéletes alap, mind állagra, mind száraz és zsíros bőrre megfelel a shevaj. Egyedül a latexérzékenyek ne használják. 
Gánai Sheavaj
Mit kell beszerezned?

Alapnak - Sheavaj

A sheáról ódákat lehet zengeni, hisz szerkezete hasonlít a bőréhez, így a legjobb bőrápoló, testre, érzékeny felületekre, arcra, sőt babákra is, használható. Állagra is megfelel alapozónak, hisz kikeverve, főleg nyáron melegben, sűrű krémes állaga van. Tudatos vásárlóként, figyeljetek rá, hogy fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) sheát válasszatok, mert ezzel, hozzájárulhattok, a nehéz helyzetben élő afrikai nők megélhetéséhez.

Cink-oxid, és Titánium-dioxid

Ezek ásványok és fizikai fényvédők is egyben, így ez nemcsak az erős fedést de a fényvédelmet is megoldja. A cink-oxid, kissé szárító hatású, de gyulladáscsökkentő, hámosító hatása miatt, pattanásos és érzékeny bőrre is jó hatással lehet. Szárító hatása miatt, azért jobb, ha kiegészíted titánium-dioxiddal, amit fehér kozmetika-pigment néven is megtalálsz. Ezek biztosítják a fehér részt a színkeveréshez az alapozóban.

Vas-oxid

Bordó kozmetikai-pigment néven is megtalálható, magyarul egyszerűen rozsda. Ez biztosítja a színkeverésnél a rózsaszín árnyalatot, de csínján bánjuk vele, mert egy késhegynyi is erős színező hatással rendelkezik. Ha pirosítót kevernél, vagy nagyon hideg/rózsaszín árnyalatú a bőröd itt akár meg is állhatsz.

Kurkuma

A kurkuma egyébként is köztudott antibakteriális hatású bőrszépítő, így tökéletes arcpakolást is készíthetsz belőle. Az indiai nők is ezzel szépülnek az esküvőjük előtt. Nekünk most a meleg árnyalatot, a sárga színt fogja biztosítani. Ezt már nem kell késheggyel adagolni, elvégre ez nem egy kozmetikai pigment, de azért vigyázni kell, nehogy sárgára fessük az arcunk.

Kukoricakeményítő

Akinek átfénylik a bőre, mattosítónak tegyen bele keményítőt, ez egyébként púder helyettesítésére is tökéletes.

Ásványi alapozó recept:

-         1 kávéskanál titánium-dioxid
       1 kávéskanál zink-oxid
-         1 kávéskanál kurkuma
-         1 kávéskanál kukoricakeményítő
-         1 késhegynyi vas-oxid
-         4-5 kávéskanál shevaj


Nagyon nehéz pontos receptet adni, mivel a színt mindenki magának tudja kikeverni, a lényeg, hogy egy sűrű, krémes állagú, bőrszíneddel egyező krémet kapj. Nagyon kiadós, így bár nem romlandó, nem érdemes ennél nagyobb mennyiséget készíteni.

Állagra leginkább egy krém/hab alapozóra hasonlítson. A legegyszerűbb, ha először a púder/por részt kevered ki, mert így könnyebb a színeket adagolni és összerázni. A sheavajat legutoljára keverd csak hozzá, az már nem változtat a színen. A színt én úgy próbálgattam keverésénél, hogy kentem egy kis sheát az arcom és a kikevert púderből húztam egy csíkot rá az ujjammal, ha megfelel a szín akkor, keverd össze a sheával.


Személyes tapasztalatok

 Én eddig is az ujjammal kentem fel az alapozóm, így ez nekem nem volt változás, de aki ecsettel dolgozott eddig, az most kénytelen lesz a tiszta kezét használni. A szemcsés, por állag miatt ez az alapozó csíkokat hagy, ha ecsettel viszed fel. 
 A púdert is érdemes egy simább felületű szivaccsal beleütögetni az arcbőrödbe a legjobb hatás eléréséért. A shea egy elég zsíros alap, így bőven mehet rá a púder. Az ujjaddal beütögetve lesz a legegyenletesebb a pirosító is. 
 A színkeverést, mindig természetes fénynél csináld, mondjuk az ablakba egy tükörrel, mert így érheted el a legtökéletesebb árnyalatot. A púdert érdemesebb erősen összerázni színkeveréskor a kevergetés helyett, mert így egyenletesebben keveredik a szín.


  +TIPP

Ásványi Púder

Ha a púder részt tökéletesen kikeverted, érdemes kettévenni az elkészült mennyiséget, így nem kell külön púdert keverned, és így biztosan egyező árnyalatú lesz az alapozód a púdereddel.

Ásványi Pirosító

Innen már csak egy ugrás a krémes vagy épp por állagú pirosító megalkotása, hisz egy leheletnyivel kevesebb kurkuma vagy akár annak kihagyása, szép rózsaszín árnyalatú pirosítót eredményez. Azért itt is vigyázz a vas-oxiddal! Nem kell túlzásba esni, nagyon kevés elég belőle a rózsaszínhez. Mica porral, ami szintén egy ásvány, csillámosabbá teheted az arcpírt.

Keverjétek ki akár az egész sminktáratokat ásványi porokból és számoljatok be tapasztalataitokról. Az ásványi smink otthoni változata, jó alternatíva lehet az állatkísérletes sminktár helyett, és nem mellesleg, pénztárcakímélő megoldás is a bolti natúr kozmetikumok helyettesítésére. 


Kommenteljetek bátran, regisztrálni most sem kell! Ha tetszett oszd meg facebookon, vagy iratkozz fel a tudatosmetropolitákhoz, hogy értesülj a legújabb cikkekről.

16 megjegyzés:

  1. Nekem a kurkumától viszket-vörösödik az arcom :( Már próbáltam más kozmetikumban is ( pl. arcpakolásba), de akármilyen keveset raktam bele, mindig ez lett... Egyéb ötlet a sárgára?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Manólány!
      A sárgát is könnyen megoldhatod ásványi pigmenttel. Sárga vas monoxid pl jó lehet. Ezt is késheggyel adagold, akár a rozsdát, mert ezek erősen színeznek. :)

      Törlés
    2. De és amúgy ezek az ásványi cuccok tényleg nem rosszak a bőrnek? Csak mert máskor meg pont, hogy az ásványi anyag mentes dolgokat kell, hogy keressem..

      Törlés
    3. Miért kell kerülnöd az ásványi dolgokat? Egyéni érzékenység bármilyen összetevőre kialakulhat, akár mesterséges, akár természetes anyagokról legyen szó. Ezek az ásványi porok nem szívódnak fel a bőrödön keresztül, így nem rosszak a bőrnek, de ha érzékeny vagy valamelyik összetevőre azt természetesen mindenképp kerüld.

      Törlés
  2. Szia!:) az érdekelne hogy ezeket honnan lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
  3. Szia Reni!
    Mármint mit? A sheát bioboltban, a kurkumát akár élelmiszerboltban. Az ásványi porokat vegyszerboltban, esetleg nem túl szigorú patikákban, vagy én pl a cosmió "kellékes" boltban vettem őket. :)

    VálaszTörlés
  4. szia! :) most végeztem a recepttel, imádom!!!! :)
    az lenne a kérdésem, nem tudod-e esetleg, a shea használható-e szemkrémként illetve, hogy használható-e shea zsíros arcbőrön?

    köszi :)

    VálaszTörlés
  5. Szia Szilvi!
    Örülök, hogy tetszik a recept. :)
    Persze a shea minden bőrtípusra alkalmas, csak latex érzékenyeknek nem ajánlott. Nem tömíti el a pórusokat, így zsíros bőrre is jó választás, én is ezt használom arckrémként, a szemkörnyékem sem hagyom ki. Van róla cikk is a blogon, de magában is használhatod. Én este kenem fel vizes bőrre, reggelre piha-puha az arcom. :) http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/02/problemas-bor-viszlat-3lepes-hidratalas.html

    VálaszTörlés
  6. Kedves Rita!
    Meg szeretném kérdezni, hogy esetleg tudsz-e olyan alapozókat ajánlani amik drogériákban is kaphatók és természetes anyagokból készülnek?
    Nem tudom mennyire lehet jó pl.: Sante, Annamarie Börlind, Dr. Hauschka stb...
    Válaszodat előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dorka!

      Sajnos nem tudok ilyet ajánlani, mert a legtöbb natúrnak mondott alapozó és egyébként a legtöbb "natúr" termék, nem teljesen az, aminek gondoljuk.

      Rákerestem mindhárom általad említett márkára. Ami jó hír, hogy mind állatkísérlet mentes. A krémmánián érdemes olvasgatni róluk véleményeket, és megnézni az összetevőket: http://kremmania.hu/kremek/annemarie-borlind-folyekony-alapozo

      Van egy magyar márka, ami szintén kísérlet mentes és elvileg csak ásványi dolgokat tartalmaz; Kell a púder! a neve. Ha Pesten laksz akkor be tudsz menni hozzájuk próbálgatni, ha e miatt szeretnél drogériás alapozót, de ha nem, akkor sajnos csak rendelni tudsz tőlük. Ajánlani őket sem tudom, mert személyes tapasztalatom nincs velük, de egy próbát megérhet.

      Én ezt a kikevertet vagy a Catrice egyik alapozóját használom jelenleg, aminek egész szép összetevői vannak. Hamarosan lesz róla teszt is, de ugye ez nem natúr kozmetikum.

      Remélem azért tudtam valamennyit segíteni. :)
      Jó keresgélést, tudom az alapozó mindig nagy dilemma.

      Törlés
  7. szia! én is megcsináltam az alapozót és a púdert is, de nekem a kettő együtt nagyon durva maszkhatást okoz... lehet, hogy csak én vagyok béna ehhez a porpúderhez... tudsz javasolni valamit? :S

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Sajnos nem tudok, mert én nyáron használtam a púdert. Szerintem ugyan úgy maszk hatást érsz el egy erős fedésű bolti alapozóval, amire erős fedésű púdert teszel. Valakinek elég önmagában a púder, én a krémes változatot szeretem jobban. Most egy Catrice púdert használok fölé, bár annak valljuk be csekély fedése sincs magában, valamikor el is hagyom a púderezést így tél felé. Simán kukorica keményítőt is szoktak púder helyett használni, de az szerintem nem tapad kellőképp. Próbáld ki a Neked szimpibbet magába, vagy ahogy én egy kompakt púderrel. :) Egyébként ha erős maszkhatása van, akkor lehet még igazítani kellene a színen. ;)

      Törlés
  8. Kedves Rita! :)

    Én is szeretném megcsinálni az alapozót, de az egyik régebbi blogbejegyzésedben az írtad, hogy a kukoricakeményítő 3-as komedójú, ill. irridatív indexű. Tudnál helyette javasolni valami mást? Zsíros bőröm van így valami mattosítóra mindenképp szükségem lenne...

    Nagyon köszönöm : Betti

    VálaszTörlés
  9. Szia Betti!

    Valóban így igaz, de nekem eddig nem okozott problémát, pedig zsíros bőröm van, ezt ki kell tapasztalni. :) Nyugodtan hagyd egyébként ki belőle, hisz ennek jóval gyengébb a tapadása az ásványoknál.

    Mattíttásra használhatod a megszokott, kedvenc mattító púdered is. Gondolom valami kencekeverősebb tippre vártál tőlem, így csak azt tudom javasolni, hogy nézegessétek a bolti ásvány púderek összetételeit, pl. a krémmánián a legkönnyebb. Sok tartalmaz silicát (ásvány, belélegzésével vigyázni kell) vagy kaolint(fehér agyag). Egyiket sem próbáltam még, de szerintem megér egy próbát bármelyik. :)

    Tapasztalatokat én is szívesen olvasok Tőletek. Majd következőre kipróbálok újabb összetevőket is, mert van itthon és sokan kérdeztek ásványi púder témában.

    Remélem azért tudtam segíteni. További jó olvasást. :)

    VálaszTörlés
  10. szia
    sheavaj helyett lehet kókuszzsírt használni ?

    VálaszTörlés
  11. Szia!
    A kókuszvaj magas komedogén indexű, így problémás arcbőrnél mitesszereket és pattanásokat okozhat. Állagra sem hinném, hogy a legmegfelelőbb mivel, szoba hőmérsékleten is képes teljesen folyékonnyá válni. :)

    Ha nem szereted a seheát, esetleg mangóvajjal helyettesíteném, annak csak 2 a komedogén indexe így számomra jobb választásnak tűnik és állagra is megfelelőbb lehet. Persze mindent ki lehet próbálni, ha ragaszkodsz a kókuszzsírhoz. :)

    Nemsokára keverünk vizes bázisú, emulziós krémet is, az is alapul szolgálhat egy színezett hidratálónak, addig is segítségként az alapanyag választáshoz, a komedogén összetevőkről itt olvashattok: http://tudatosmetropolita.blogspot.hu/2014/08/mitesszerekkel-kuzdesz-lepj-ki-az.html

    Ha kipróbáltad, várjuk a tapasztalataidat, bármilyen bázisvajat is választasz. :)

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések