Csináldmagad KRÉMDEÓ természetesen

Rákkeltő dezodorok?
Alumíniumsók, Propana-, Butane gázok, mesterséges illatanyagok, Kőolajszármazékok és itt még sajnos nincs vége a kétes eredetű összetevők listájának, ha dezodorokról van szó. Ki ne hallott volna már róla, hogy a mellrákos daganatok nagy részében találnak izzadás gátlóból származó anyagot. 

Mindenkinek javaslom, igenis ellenőrizze le az INCI listákat, mert érdemes tudni mit kensz magadra, de ezt a rendszeres tudatos olvasók már úgy is tudják. Minden esetre, én már egy ideje búcsút intettem, az állatkísérletes izzadás gátlómnak, és helyette itthon is elkészíthető dezodort használok. Az eredmény meglepő, ezért is döntöttem úgy, hogy megosztom veletek ezt a praktikát.


Bolti Natúr Krémdeók

Természetesen több cég gyárt natúr krémdeókat, így aki nem szeret kotyvasztani az készen is megvásárolhatja a Manna krémdeót vagy az Olivia Natural krémdezodort, de az összetételüket látva indokolatlanul magas áruk van, és az otthon is könnyen elkészíthető receptet is megosztom veletek.

Természetesen ezek a cégek jó szolgálatot tesznek a natúr, állatkísérlet mentes termékek, széleskörűbb megismertetésében. Így nem csoda, ha nem tudnak alacsonyabb áron értékesíteni. Még mindig jobban jársz ár-érték arányban, mintha egy fillérekből előállított borzalmas összetételű, állatkísérletes, agyon marketingezett Niveát vásárolnál meg.


Dezodor vagy izzadás gátló?

Ki így hívja ki úgy, pedig nem mindegy! A boltban kapható „deók” szinte mind izzadás gátlók. Ennek egyszerű oka az, hogy a mai fogyasztó elvárja, hogy ne csak szagmentes, de foltmentes is maradjon a csodakencétől, ami így mindkét problémára megoldással kecsegtet. Igen ám, de az izzadást, nem azért találta fel a természet, hogy minket bosszantson, így ez a gyűlöletkampány, ami ellene folyik, inkább a multik vagyonosodását szolgálja, mintsem a mi érdekünket. 



Az izzadás gátlók, eltömítik a pórusokat, ezzel megakadályozva az izzadást, ami butaság, hisz a szervezet hőháztartását szabályozza. A bőr felszínére kerülő verejték elpárolgásával, hőt adunk le, és nem mellesleg megszabadulunk a méreganyagoktól is. Gondolkozz! A mellkasod, hátad, homlokod is verejtékezik, még sem nyomsz rájuk póruseltömítőt.



Akkor maradjak foltos és büdös?

Természetesen nem. A probléma nem a verejtékkel van, hanem a benne elszaporodó baktériumok okozta szaggal. Erre a problémára nyújt tökéletes megoldást a dezodor, hiszen feladata, hogy szagtalanítson. A foltokra is van egyszerű megoldás; ne hordj olyan ruhát, ami már tapintásra is „izzadós” anyagú és csúnyán foltosodik. Tudom, nem dobhatod ki a kedvenc felsőidet, ezért egy kis verejték felszívót csempészünk a házi deóba is, de valljuk be, vannak olyan anyagok és ruhák, amik bármilyen izzadás gátló mellett foltosak lesznek.



Csillapítható az izzadás?

Saját tapasztalatom, hogy minél jobban próbálkozunk megállítani az izzadást, a szervezetünk annál jobban küzd, a méreganyagok kiürítéséért, tehát annál jobban izzadunk. Mióta egyre kevesebbet használok, még a természetes deómból is, azóta, azt veszem észre, hogy szinte már nem is izzadok, kellemetlen szagú pedig talán már edzés közben sem leszek. 
Ehhez hozzájárulhat az is, hogy én nem eszem húst, így gondolom kevésbé savas a bőröm is, de a 48 órákra eltömített pórusok, nem csoda, ha bűzös váladékot termelnek. Persze vannak extrém esetek, amikor valaki nagyon izzad és ráadásul nagyon kellemetlen szagú, de az minden esetben valamilyen más problémára utal, pl méregtelenítési folyamat… így itt sem az a megoldás, hogy minél erősebb izzadás gátlókat használjunk.

Hidratált hónalj?

Mostanság nagy sláger a hidratáló dezodor reklám, ami borotválkozás után is nyugtatólag hat a bőrre. Kétlem, hogy a kőolaj hidratálná az amúgy is irritált bőrfelületet, de ezért is jó saját kezűleg deót gyártani, mert így mi választunk megfelelő alapkrémet. Állagra és bőrnyugtató hatása miatt is tökéletes választás a sheavaj (kivéve latex érzékenyeknek, ők mangó vagy esetleg télen kókuszvajjal helyettesítsék).

A Tudatos vásárló FairTrade

Légy tudatos vásárló és szerezz be finomítatlan, kézzel készült, fairtrade (méltányos kereskedelemből származó) sheavajat. Ezzel hozzájárulhatsz afrikai nők megélhetéséhez, mert a kézzel készített shavaj, egyike azon kevés megélhetési forrásnak, ami a nők kiváltsága a fekete kontinensen.

Mire lesz szükségünk a DIY deohoz?

Szódabikarbóna: szagsemlegesítő hatású. A legfinomabb szemcséjűt válaszd, és érzékeny bőrűek hagyják ki, mert szemcsés állaga felsértheti a bőrt. Edzésre vagy buliba használt deóba nem ajánlom a sok surló mozdulat miatt, de hétköznapra csodás szagtalanító hatást érhetsz el vele.

Kukoricakeményítő: ez rendelkezik azzal a bizonyos áhított nedvfelszívó képességgel, ami majd segít nekünk a foltok ellen. A deónk állagán is javít, nem hagyja szétfolyni nagy melegben sem.

Hígítatlan illóolaj
Teafaolaj: ez mindenképp ajánlott, antiszeptikus hatása miatt, hisz a verejtékben elszaporodó baktériumok ellen küzdünk, amik a szagokat okozzák.
Pálmarózsa illó: Szagtalanító hatása van, így én mindig teszek belőle a deómba.
Levendula illóolaj: Nyugtató hatású és kellemes illatot biztosít a termékünknek. Érzékeny bőrűeknek inkább ezt ajánlom, hisz a teafa és levendula illót, akár hígítatlanul is lehet bőrre kenni (a többivel ellentétben).

SK krémdezodor recept:

-  20g shevaj (5g lehet kókuszvaj- antibakteriális)
-     5g szódabikarbóna
-     5g kukoricakeményítő
-     30csepp hígítatlan illóolaj (ez a max; 5%)



Tippek a krémkeveréshez

  Az illót mindig „száraz” részre csepegtesd, ebben az esetben a keményítőre, mert ez megköti az illatanyagot, így kevésbé illan el. 

  Ha szükséges hajszárítóval kicsit puhítsd meg a sheavajat, de melegen ne tegyél hozzá illóolajat, mert elillan. 

 Nem szükséges a konyhában olvasztgatva és külön tálba kikeverve összeállítanod, hisz ilyen kis mennyiségnél, csak pazarlódik az anyag. Én mindig a kis deós tégelyembe keverem ki, amit aztán gondosan lezárok, és ügyelek rá, hogy használatkor mindig gyorsan visszakerüljön rá a tető. 

  Ha már elhasználtuk a fele mennyiséget a tégelyből, sokszor tapasztalhatunk irritációt, mind az SK, mind a bolti változat esetéden. Ennek oka, hogy hő hatására kissé megolvadt deónkba leülepedhet a szódabikarbóna és a keményítő, így koncentráltabban dörzsölhet. Egyszerűen tegyünk bele egy kis sheavajat és alaposan keverjük el újra. 

  Ennél a 30 grammos adagnál nem érdemes nagyobb mennyiséget keverni, hisz a nyitogatástól egy idő után elillannak az illók. Egyébként az előre elkészített bolti változat is ebben a praktikus kiszerelésben kapható, és elég sokáig elég

  A shea kellőképp kemény, így kiürült stiftes dobozba is töltheted. De egy egyszerű tégelyből az újaddal vagy kis spatulával tudod kiszedni, a száraz hónaljadon kis mennyiséget eloszlatva megvéd a kellemetlen szagoktól.

Próbáljátok ki, és ne adjátok fel a használatát elsőre, ha nem lennétek megelégedve, hisz, kell egy kis idő, míg a szervezetetek átáll, a mérsékeltebb izzadásra. A végeredmény egy deó nélkül is kellemesebb testszag, egy biztonságos, olcsó, állatkísérlet mentes, natúr deótól. Ugye, hogy megéri!? Értük biztosan, hisz ez egy garantáltan állatkísérlet mentes termék.



Ha kipróbáltátok, írjátok le a tapasztalataitokat, kérdéseiteket kommentben. Ha bevált osszátok meg másokkal is facebookon. Kommenteljetek nyugodtan regisztrálni most sem kell!Feliratkozni egy kattintással itt tudtok.

9 megjegyzés:

  1. Én édesanyámnak készítettem el egy hasonló elven működő dezodort, csak nem krémeset, mert ő azt nem szereti.
    Ami kellett bele: 2 dl felforralt-lehűtött víz/ásványvíz, 15 g szódabikarbóna, 10 csepp teafa illóolaj, 4 csepp levendula illóolaj, 3 csepp citrom illóolaj.
    A szódabikarbónát fel kellett oldani a vízben, utána hozzá az illók. Neki nagyon jól bevált, ódákat zeng róla :))
    Nem irritálta a bőrét (az enyémet se), és a szagokat megszünteti. Használat előtt viszont illik mindig felrázni. Pumpás dezodor dobozba raktam bele, ha megfelelően feloldódik a szódabikarbóna, nem tömíti el a pumpa fejet. :))
    ha valaki szintén nem szereti a krémes állagot, próbálkozzon ezzel :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük a receptet Manólány. Sokan nem szeretnek a tégelybe nyúlni és az újukkal krémezni, így ez nekik is jó alternatíva lehet, bár azt tudni kell, hogy az illóolaj nem oldódik vízben (alkoholban és olajban igen). Én hasonlót használok arcpermetnek, persze szódabikarbóna nélkül, de erről már olvashattatok bejegyzést a blogon. Kencekeveréshez a desztillált víz a legjobb, de ha nem kevertek ki ennél nagyobb adagot, akkor nem lehet gond, mert valamennyit az illók is tartósítanak. A citrom illót én nyáron kihagynám, mert fény érzékenyít. És arra ebben az esetben mindenképp számítani kell, hogy az illat nem marad tartós rajtunk, úgy mintha olajban oldanánk. :) Jó próbálkozást, várjuk a további tapasztalatokat, ötleteket is. ;)

      Törlés
  2. Meg tudnád mondani, hogy honnan veszed a shea vajat? Már elég rég nyomozok, hogy olyat találjak, ami finomítatlan, fair trade, nincs a csillagokban az ára, és a szállítási költség nem kb. az ár fele...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Panni. Az én sheám Olivia Natural. Fair trade, finomítatlan és én a szülinapi 40%-os akcióban vásároltam be náluk (ha közeleg a szülinapod érdemes rájuk gondolni). Ha jól tudom, most 20.-ig ingyenes a szállítás is náluk, így ha nem vagy pesti, most érdemes lehet rendelni. :)

      Törlés
  3. Szia!
    Megcsinàltam kb. 1 hónapja, és azóta ezt használom! Imádom! Nagyon jó ! Köszi Rita 😙

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Leila!
      Örülök, hogy Neked is bevált és, hogy megosztottad ezt velünk. Én is használom a mai napig és nagyon szeretem. :)
      Remélem több hasznos receptet, infót is találsz még a blogon. :)

      Törlés
  4. Szia!
    Nekem most kakaóvajam van otthon. Azzal is elkészíthetem shea vaj helyett?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Annie!

      A kakaóvaj ilyen hűvös időben, már szinte beton kemény. Ha mindenképp ennél maradnál, tegyél hozzá valamilyen folyékony olajat és melegítsd össze,majd hűtőben gyorsan hűtsd le. Ha csak kakaóvajat használsz, azt túl kemény lesz ilyen tégelyes verzióhoz. :)

      Törlés
  5. Gondom van a szódabikarbónával..
    Főleg nyáron, kánikulában kidörzsöli a bőrömet. Szeretnék otthon elkészíthető és hatásos deo krémet, de nem találtam receptet...
    Tudnál segíteni?

    VálaszTörlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések