Csodareggeli fillérekből

Annyiszor hallom, hogy egészségesen étkezni drága...a reformélelmiszerek luxuscikknek számítanak... Szerintem, aki még mindig ilyenekkel hitegeti magát az vagy a kifogást keresi, vagy híján van minden gasztronómiai kreativitásnak, ami szintén csak egy újabb kifogás az internet és az eszméletlenül fantasztikus gasztroblogok világában.



A nagyra értékelt reggeli

Mióta lemondtam a halott állatok testének és szerveinek fogyasztásáról, az undorító parizeres zsemle lekerült a reggeliző palettámról. Na nem mint ha, annyira rendszeresen étkeznék, hogy a reggeli elengedhetetlen része lenne az életemnek, mivel valahogy a reggel nekem túl korán van az evéshez. Itt jönnek szóba alternatívaként az agyon dicsőített, tejes és agyoncukrozott joghurtos müzlik, amitől jó kis gyomorfájást előbb kap az ember, mint energiát. Mivel mostanában a tejtermékeket próbálom hanyagolni, sőt kiiktatni az életemből etikai okokból (Ha kíváncsiak vagytok miért, ezt olvassátok el>>> ), amiért őszintén szólva a bőröm és a gyomrom is hálás, ezek is háttérbe szorulnak a reggeliző asztalnál.

A csapból is a zöld trutyi folyik!

Most gondolom nem lepődtök meg a green smoothie szó hallatán, mert szerencsére akkora népszerűségnek örvend ez a csodareggeliként dicsőített zöld turmix, hogy szinte nincs ember, aki ne hallott volna még róla. Viszont meglepő módon annál többen akadnak, akik még nem próbálták, ezért szeretnék eloszlatni pár kételyt ezzel kapcsolatban.


Mi is az a zöld smoothie?

Victoria Boutenko, aki népszerűvé tette ezt az italt, kutatta és újra felfedezte a klorofil gyógyító hatását. A zöld leveleket szinte külön táplálékcsoportként emlegeti, és ezek nagyobb mennyiségű bevitelére és ízletesebbé tételére találta ki a zöld turmixot. Ez egy kizárólag növényi összetevőkből készült turmix, aminek összetevői között mindenképp szerepel egy klorofilban gazdag zöld levél, legalább 40%-ban. Ehhez ízlés szerint adhatunk gyümölcsöt vagy zöldséget. A turmix hígítására pedig legjobb ha vizet használunk, de semmiképp sem állati tejterméket vagy joghurtokat.

Egy újabb drága hóbort

Közkedvelt kifogás mindent elintézni azzal, hogy drága. Én azt mondanám, ennél olcsóbb és gyorsabb megoldást nem is találhatnál. Persze, ha csak áfonyában és ananászban tudsz gondolkodni a turmix szó hallatán, akkor nem csoda ha ezt gondolod.

Imádom a GKS videók hangulatát. :)

Először is, irány a leértékelt pult, és tessék körülnézni az otthoni gyümölcsöstálban is, mert ez pont az az alkalom, mikor a túlérett gyümölcsök vagy zöldségek új értelmet nyernek. Másodszor minden évszakban vannak idénytermékek, amikhez a legolcsóbban juthatsz hozzá. Azt is megjegyezném, hogy a szezonban lefagyasztott gyümölcsök is tökéletesen megfelelnek a turmixba. De az alma, narancs, banán, kelkáposzta, sárgarépa zöld, petrezselyem zöld... nem tartoznak épp a legdrágább összetevők közé.


Vegyszeres gyümölcsöket, üvegházas zöldségeket télen?

Erre csak annyit mondanék, hogy ellenőrizd a felvágottad és a zsemléd összetételét, majd utána kezdj el aggódni. Ezek után dobd ki, az agyon adalékozott, hidrogénezett pálmaolajat (margarin) a hűtődből, már csak azért is, mert rengeteg állatot mészárolnak le nap, mint nap az előállításához szükséges esőerdőirtások alkalmával. Keresd mindenből a szezonálisat, egyébként is az a legolcsóbb megoldás, vagy egyszerűen válaszd a szezonban lefagyasztott összetevőket.

Én ezzel biztosan nem lakok jól, így nem lesz energiám

De, sőt, meg fogsz lepődni. Ettől nem punnyadsz majd be, mint a kávétól.


Nem bírok meginni egy undi zöld trutyit

Sajnálom, hogy ki kell ábrándítsalak, de a zöld smoothie finom, és meglepően izgalmas, új ízeket lehet vele kreálni pillanatok alatt. A titok, hogy 60% gyümölcshöz érdemes, 40% klorofilban gazdag, zöld levelet turmixolni. Zöldségeket ugyan ilyen arányban párosíthatunk zöldekkel.


Nekem ettől gyomorsavam lesz és felpuffadok

Az elsavasodás sokkal inkább írható a húsfogyasztás számlájára, hisz a zöldségek és gyümölcsök, főleg nyersen, lúgosító hatásúak. Ez azzal magyarázható, hogy a szénhidrátok emésztéséhez lúgos emésztőnedv kell. Ha betartasz egy-két szabályt, akkor pedig a puffadástól sem kell tartanod. A legfontosabb alapszabály, hogy mindent csak zöld levelekkel keverünk. Tehát vagy zöldséget, zöld levelekkel, vagy gyümölcsöt zöldekkel. 



A legjobb, ha mindössze 2 összetevőt választunk, amiből az egyik a zöld levél (40%), a másik a hozzá ízben passzoló zöldség vagy gyümölcs. Ha reggel éhgyomorra isszuk ezt a 2 összetevőből álló vízzel hígított csodalevet, nem kell tartanunk a puffadástól, hisz ilyenkor még nincs mi gátolja, lassítsa az emésztést. A könnyen emészthető táplálék így nem kezd erjedni az emésztőrendszerben, tehát nincs puffadás sem.
Ha mégis több összetevőt választanál, figyelj a társításra. Édeset savassal ne keverj, hogy elkerüld a puffadást.
Minden szezonnak van kedvenc párosa







A mostani téli kedvenc nálam a kelkáposzta alma kombináció. Nem kell túlcifrázni.
A lehetőség tárháza határtalan. Ha megtetszik egy zöld, bármilyen gyümölcsöt hozzátársíthatsz. A gyümölcs íze fog dominálni, így érdemes a kedvencek közül válogatni. 
Ha nagyon rostszálas összetevőket választotok, mint pl. ez a mangó, akkor érdemes átszűrni, hogy élvezhetőbb legyen.
Ha merészebb vagy, érdemes kipróbálni a zöldséges változatokat is, pl. sütőtökkel, répával érdekes ízeket lehet kreálni a zöld levelek savanykás ízével kombinálva.
A mai reggelim.
Nektek mi a kedvenc párosotok? Próbáltátok már a zöld turmixokat? Kommenteljetek nyugodtan regisztrálni nem kell hozzá. Rendszeres olvasónak feliratkozni az oldalsávon tudtok, ha szeretnétek.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess valamelyik csatornán. :)








2 megjegyzés:

  1. Szia,
    húúú, ezt lehet, hogy kipróbálom, tök jól hangzik! :D És akkor gondolom, ez elmegy a napi 5 gyümölcs/zöldségadag egyikének, ugye? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kinga!

      Hát persze, ha gyümölcsös turmixot választasz.:) Egyébként meg fogsz lepődni mennyivel több zöldséget és gyümölcsöt tudsz elfogyasztani így könnyedén, pillanatok alatt, ami ilyen formában még jobban is hasznosul. ;)

      Törlés

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések