Nagyanyám töltött káposztája vegánul

Ez lehet furcsán hangzik, de tényleg a mamámtól kértem a töltött káposzta receptet, csak megreformáltam. Így egészségesebb, vegán, olcsóbb, gyorsabb, akár gluténmentes, szójamentes, laktózmentes és kegyetlenségmentes is lett, e mellett isteni finom. 


Számos okunk van, hogy savanyú káposztát fogyasszunk, már csak a rosttartalma és a bélflórára, valamint az erekre gyakorolt pozitív hatása miatt is, de a töltött káposztát elsősorban azért imádom, mert finom.


Alapanyagok

Ne gondoljátok, hogy én minden főzés előtt rohanok a bioboltba, meg különleges alapanyagokat hajkurászok az interneten. Ha kimondom hogy bulgur, vagy köles, máris valami nagyon ritka alapanyagként gondolnak  rá. A köles egy ősi gabona, amit nemrég még rendszeresen fogyasztottak hazánkban, a bulgur pedig egyszerű búza töret. Vettem már hiperben, éjjel-nappaliban, sőt minden piacon megtalálható a magos/aszaltgyümis pultban, így különlegesnek, vagy beszerezhetetlennek egyáltalán nem mondanám, csak szegényesen táplálkozik az átlagember, pedig ezek a rizs nagyszerű alternatívái.

A bulgur a kedvenc gabonám, feltétlenül próbáljátok ki Tabuleh salátában>>>

Töltött Káposzta Hozzávalók

- 1kg savanyú káposzta, pirospaprika
- 1 kisebb savanyított káposztafej (leveleire szedve)

Töltelékhez:

- 1 csésze rizs (250ml)
- 1 csésze bulgur (vagy köles ha gluténmentesen szeretnénk)
- 1 répa, 1 kis zeller, 1 fehérrépa (kis lyukú reszelőn reszelve)
-1 fej hagyma, só, bors
- 3 evőkanál zabpehely és 3 evőkanál lenmag (én turmixban megőrlöm őket, de nem kötelező)
- 3 csésze víz


Recept

A felkockázott hagymát megpirítjuk az olajon, majd beleöntjük a reszelt zöldségeket, a rizst és a blugurt. Sózzuk, borsozzuk és ha megpirult felöntjük egyszeres mennyiségű vízzel. Én 3 csészével számoltam, mert 1 a zöldségek miatt is kell. Beletesszük a zabpelyhet és a lenmagot (ezek látják el a tapasztó szerepet), majd kis lángon, fedő alatt, félkészre pároljuk, amíg felszívja a vizet. 


Káposzta töltés

Ha langyosra hűlt (különben megégetne a töltésnél), a savanyított káposzta levelekbe töltjük, a kis gombóccá gyúrt tölteléket. A vastag erezetet előzőleg elvékonyíthatjuk. Miután feltekertük a káposztát az ujjunkkal két oldalt nyomjuk be a széleket, így csinos kis töltött káposztákat kapunk.


Végül egy nagy lábosba öntsünk olajat, keverjünk bele egy kanál piros paprikát (vagy füstöltet, ki, mit szeret), majd tegyük az aljára a savanyított káposzta felét. Erre jöhetnek a töltött levelek, majd a tetejére újabb réteg káposzta. Ha maradt az egész káposztából, vékonyan csíkozzuk fel és tegyük a tetejére. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és forrás után főzzük fél órát. A végén beránthatjuk, de nem feltétlenül szükséges.


A káposzta akkor igazán finom, ha összeérik, így hagyjuk kihűlni és melegítsük újra a lábosban tálalás előtt. Jó pár napig fogyasztható, és nagyon fonom. Ha hiányozna a tejföl a tetejéről; A tescoban is kapható rizstejszínbe (kb350Ft) csöpögtetek pár csepp citromlevet és azzal tálalom.


Ez egy fantasztikus téli étel, amit most szüret alkalmából készítettem el, de sokan karácsonykor nem hagynák ki és higgyétek el vegánoknak sem kell hanyagolni, hisz a töltött káposzta, bármivel megtöltött káposzta leveleket jelent. ;)

Ha tetszett a recept, Pinteresten menthetitek>>>

Gyertek lájkoljátok Facebookon>>>







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban

További bejegyzések